Novi sadržaji za još veću atraktivnost

Dejan Jovičić
Novi sadržaji za još veću atraktivnost

Kada je veliki privrednik Viktor Burda iz Galicije osnovao prvi ribnjak na Bardači 1902. godine, nije ni slutio da će se na ovom području razviti bogat biljni i životinjski svijet koji će pobuditi pažnju turista iz cijelog svijeta.

Ovaj austrougarski stručnjak je na prijedlog tadašnjeg austrijskog ministra Benjamina Kalaja razvio organizovanu proizvodnju ribe u osam bazena. Iskoristivši svoja pozitivna iskustva iz Pruske i Šlezije, a naročito povoljan reljef, klimu i bogatstvo voda ovog područja, u iduće dvije decenije zabilježio je značajan poslovni uspjeh.

Naslijedio ga je njegov sin Artur, koji je proširio proizvodnju i zaposlio lokalnu radnu snagu, dajući snažan doprinos razvoju privrede ovog regiona.

Proizvodnjom ribe na Bardači danas upravlja preduzeće "Agroimpeks", koje u svojih 11 jezera uglavnom uzgaja tri dominantne vrste - šaran, amur i tolstolobik, a veoma su zastupljeni i som, štuka i smuđ.

- Od 377 hektara prije Prvog svjetskog rata, ribnjak se proširivao, dograđivao i modernizovao, da bi danas dostigao površinu od 657 hektara. Početna proizvodnja se kretala od 80 do 130 tona godišnje, a 1981. godine ostvarena je rekordna proizvodnja od čak 850 tona - kaže srbački istoričar Danilo Košutić.

Ribnjaci su blagotvorno uticali na razvoj flore i faune, razvila se bujna vegetacija, a u sve većem broju su počele pristizati raznovrsne ptice gnjezdarice, selice i zimovalice. Bardača je postala jedno od najvažnijih prirodnih staništa u BiH, što je i zvanično priznato od strane Sekretarijata Ramsarske konvencije iz Švajcarske, koje je 2007. godine ovaj barski rezervat proglasilo za svjetsku močvaru od međunarodnog značaja.

Na 3.500 hektara zemljišta danas obitava oko 280 biljnih vrsta, a kroz istoriju je na Bardači svoj dom pronašlo više od 200 vrsta ptica, od kojih su najbrojnije galebovi, bjelobrada čigra, divlja patka, čaplja, šljuka i kormoran.

Veliko bogatstvo životinjskog svijeta uticalo je i na pojavu krivolovaca i lovokradica, što je u određenoj mjeri pogodilo faunu ptica, ali tu se ipak pokazala dobra strana privatizacije jer je lov i krivolov na privatizovanoj površini značajno suzbijen.

Bardača danas nudi čitav spektar aktivnosti na kopnu i vodi, čime se otvara mogućnost za dinamičan i prosperitetan razvoj turizma.

U okviru ovog rezervata smješten je Sportsko-rekreacioni centar površine pet hektara, koji je tokom ljeta rekonstruisan i raspolaže sa brojnim sadržajima, kao što su veliki bazen olimpijskih razmjera, dječiji bazen, odbojkaško igralište u pijesku, košarkaški i fudbalski teren, staza za šetnju između jezera i prostor za kampovanje i roštiljanje.

- Naš centar raspolaže sa motelom od 22 sobe i dva apartmana, a tu je i kongresna sala, sala za seminare, svadbeni salon i restoran sa 400 mjesta. Ovdje se mogu poručiti čuveni bardački specijaliteti, kao što su riblja čorba, prženi, pohovani i pijani šaran i šaran na šišu, smuđ i štuka u kajmaku, som sa roštilja i još mnogo toga - kaže menadžer Centra Siniša Milošević. 

Menadžment Centra instalisao je brojne ležaljke i suncobrane oko bazena, uredio obližnji kafić i izgradio igraonicu za djecu, što je dodatno privuklo brojne posjetioce iz srbačke i susjednih opština.

- Samo pedesetak metara od bazena za kupanje nalazi se i jezero za pecanje površine oko pola hektara, koje je omiljeno sastajalište sportskih ribolovaca. Ovdje trenutno uređujemo obalu i postavljamo platforme za pecanje jer razmišljamo o organizovanju ne samo domaćih već i međunarodnih takmičenja u pecanju udicom na plovak - kaže Milošević.

Bardača je već decenijama poznata po brojnim turističkim i kulturno-zabavnim manifestacijama, od kojih se posebno izdvaja "Gastro fest", kao sajam kulinarskih specijaliteta i zdrave hrane.

- Bardača se promoviše kao neprocjenjivo prirodno blago, koje je nekada bilo poznato kao jedno od najpoznatijih prirodnih rezervata u cijeloj Evropi - kaže direktorica Turističke organizacije Srbac Danka Kojić i dodaje da će ovogodišnji "Gastro fest" biti organizovan 5. septembra.

Opština Srbac finansijski podržava i tradicionalnu likovno-ekološku koloniju "Bardača - Srbac", koja se organizuje od 1984. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najpoznatijih kulturnih manifestacija ovakve vrste u zemlji.

Bardača je svake godine domaćin i najpoznatijim pjesnicima iz cijele Srpske, koji se na ovom mjestu okupljaju u okviru tradicionalne manifestacije "Književni susreti Srbac - Bardača", a od 2008. godine ovdje se tradicionalno organizuje sedmodnevni kamp mladih volontera Crvenog krsta RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana