Novi đetići sa međunarodnih potjernica

Glas Srpske
Novi đetići sa međunarodnih potjernica

Očevici su nedavno prenijeli: Taksin Šinavatra na plaži ostrva Sveti Nikola "gugla" svoje najnovije optužnice, u budvansku marinu uplovljava jahta njegovog "zemljaka", "Crnogorca" Romana Abramoviča, niz magistralu u bolidu juri Edi Džordan, dok srpski turisti nalijeću na Žabljaku na Darka Šarića u "mercedesu".

Ovo sve, naravno, nije stvarnost, ali, ako se "na gomilu" stave sve "ličnosti" s potjernica koje su posljednjih godina nalazile utočište u Crnoj Gori, pa im se doda "deset milijardera" koji bi, prema crnogorskoj štampi, za samo pola miliona evra "po glavi" mogli da budu upisani u crnogorske državljane, opisana scena i nije tako nadrealna.

Odluku Vlade Crne Gore da za investicije od najmanje 500.000 evra stranim poslovnim ljudima ponudi državljanstvo zapadni mediji su označili kao "prodaju" državljanstva i mogućnosti da se bez vize putuje u EU.

Njemačka Hrišćansko-socijalna unija, iz vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel, oštro je kritikovala odluku vlade u Podgorici i zatražila da se ponovo uvedu vize za građane te države za ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma, pošto je riječ o "otvorenom provociranju EU i njene politike integracije prema regionu zapadnog Balkana".

Crnogorska štampa odluku je dočekala objavljivanjem "liste želja" onih koji bi mogli da postanu Crnogorci, na kojoj su se našli i bivši većinski vlasnik "formule jedan" Edi Džordan i četvrti najbogatiji Rus, Roman Abramovič.

A lista imena mafijaša i osoba s Interpolovih potjernica koji su se krili (ili se još kriju) u Crnoj Gori - još je duža.

U Crnoj Gori opušteno boravi bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra, koji je na primorje doletio privatnim avionom, u martu, i "za tili čas" dobio crnogorski pasoš.

Najpoznatiji kosooki Crnogorac zbačen je s vlasti na Tajlandu septembra 2006, poslije vojnog udara, potom osuđen u odsustvu na dvije godine zatvora zbog korupcije, a prije desetak dana saopšteno je da se protiv njega vodi istraga i zbog terorizma, pošto je "daljinski" (iz Crne Gore?) rukovodio antivladinim protestima i sukobima sa bezbjednosnim snagama u aprilu i maju.

Crnogorska štampa naširoko je pisala da će Šinavatra uložiti u izgradnju hotelskih kapaciteta na ostvru Sveti Nikola kod Budve, poznatom i pod imenom Havaji.

Ostrvo je prvobitno bilo u vlasništvu srpskog biznismena Nenada Đorđevića, koji ga je kasnije prodao Stanku Subotiću Canetu, a ovaj ustupio za dug crnogorskoj Prvoj banci (premijerovog brata Aleksandra Đukanovića).

U Crnoj Gori su uhapšena, pa puštena, i četvorica saradnika narko-bosa Darka Šarića, kojeg Srbija sumnjiči za šverc dvije tona kokaina i pranje novca. Crnogorska policija tvrdi da se sam Šarić nalazi u jednoj od evropskih država, ali sumnja se da je on još uvijek u Crnoj Gori.

Pozivajući se na informacije iz Američke službe za borbu protiv narkotika, Nebojša Medojević je u martu tvrdio da se Darko Šarić i Stanko Subotić kriju u vili "Jelika" na Žabljaku.

Zvanična Podgorica je to demantovala.

Štampa je špekulisala da se u toj vili, u "dr Dabić fazi", krio i Radovan Karadžić.

Čuvenu izjavu Mila Đukanovića da nema prepreke da Darko Šarić dobije crnogorsko državljanstvo sve dok ne bude pravosnažno osuđen dio javnosti je doživio kao potvrdu Šarićevog skrivanja u Crnoj Gori.

Ranije, jedno vrijeme su zvanične adrese u Podgorici, prema beogradskom "Vremenu", imali Dušan Spasojević Šiptar i Ljubiša Buha Čume, dok je Mile Luković Kum bio "nastanjen" u Mojkovcu.

Utočište u Crnoj Gori navodno je nakratko pronašao i bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulović, koji je iz Srbije pobjegao dva dana prije udara na "stečajnu mafiju", a danas se - kako se vjeruje - krije u Španiji.

Svojevremeno je u Crnoj Gori uhapšen i novopazarski kriminalac Safet Kalić Saja, a u Budvi je privođen pa pušten Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, bilježila je štampa.

I haški bjegunci nalazili su svoje utočište u Crnoj Gori, pa je 2007. u Budvi uhapšen Rodoljub - Rođa Raičević, za koga se ispostavilo da je u Crnoj Gori živio i radio skoro sve vrijeme svog bjekstva.

"Crnogorac" je, pored ostalih, postao i Dragan Džajić, protiv kojeg se u Srbiji vodi sudski postupak za navodne zloupotrebe oko preprodaje fudbalera, a u tu zemlju sklonio se i drugi akter te afere, Zvezdan Terzić. Poslije vijesti da ga je u Budvi privela grupa policajaca, te da je odmah pušten, Uprava policije je saopštila da je u pitanju bio čovjek koji nevjerovatno liči na Terzića.

Crna Gora je i devedesetih bila "raj" za ljude s Interpolovih potjernica. 

Italijanska veza

Međunarodni skandal je 1999. godine izazvalo skrivanje švercera cigaretama, italijanskog bosa Šira Macarela, zbog koga je crnogorski ministar spoljnih poslova Branko Perović bio prinuđen da podnese ostavku - pošto je objelodanjeno da je sedam godina bio u kontaktu sa Macarelom. Macarela nije jedini italijanski mafijaš s "crnogorskim vezama". Vođa italijanske mafije "Santa Korona" Frančesko Prudentino, poznatiji kao Debeli Kip, bio je 1999. godine sakriven u Crnoj Gori.

Priredio: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana