Njujork - grad koji ne spava

Jelena Bjelica
Njujork - grad koji ne spava

Njujork je jedan od najvećih gradova na svijetu i sjedište velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija i berzi.


On je u svakom smislu fascinantan grad koji živi i noću i koji nikada ne spava i u kojem svaki posjetilac može da pronađe nešto za sebe, bez obzira na to kakvi su njegovi ukusi.

Njujork je grad sa najviše stanovnika u SAD i centar međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture. Grad Njujork se nalazi u državi Njujork i ima više od osam miliona stanovnika. Uže gradsko jezgro sastoji se iz pet gradskih opština: Menhetn, Kvins, Bronks, Bruklin i Stejten Ajlend, a svaka od njih može da bude velegrad.

NA MENHETNU SE NALAZE brojne poslovne zgrade, koje zapanjuju prolaznike svojim impozantnim visinama. Na ovom ostrvu nalazi se i najveća i najpoznatija svjetska berza, od čijih kretanja zavisi ekonomija cijelog svijeta. U južnom i centralnom dijelu Menhetna preovladavaju neboderi.

U blizini Kvinsa nalaze se najveći njujorški aerodromi, Međunarodni aerodrom "Džon F. Kenedi" i "La Gvardija", tako da je nebo nad Kvinsom poprište najveće svjetske saobraćajne vazdušne gužve.

BRONKS SE MOŽE SLOBODNO nazvati oazom mira Njujorka, zbog velikog broja parkova. Naime, Bronks je među tri najnenaseljenija okruga u SAD, ali petinu ukupne površine Bronksa čine parkovi i otvoreni prostor.

Bruklin je multietnička sredina sa velikim brojem zajednica iseljenika iz Evrope, Azije i Latinske Amerike.

Stejten Ajlend je u najvećem dijelu predgrađe Njujorka, za razliku od ostale četiri opštine koje se smatraju dijelovima grada.

NjUJORK KRASE ARHITEKTONSKI veoma značajne zgrade, izgrađene u različitim stilovima. Stambeni dijelovi grada imaju prepoznatljiv izgled i razlikuju se od solitera i poslovnih naselja. Čine ih elegantne kuće od opeke i stambene zgrade građene tokom naglog proširenja grada od 1870. do 1930. Kamen i cigla postali su glavni građevinski materijal pošto su drvene konstrukcije zabranjene poslije Velikog požara 1835. godine.

U NjUJORKU SE NALAZE brojne znamenitosti, 500 galerija, oko 150 muzeja, više od 100 pozorišta, brojne robne kuće i oko 17.000 restorana.

Zaštitni znak Njujorka je Kip slobode izgrađen 1886. godine na Ostrvu slobode. Ostali simboli grada su Volstrit, Bruklinski most (koji spada u najveće i najduže mostove na svijetu i spaja Menhetn i Bruklin), Empajer stejt bilding, Krajsler zgrada i druge. Poznata mjesta, koja obavezno treba obići su i Peta avenija, Tajms skver, Central park, Metropoliten muzej i Brodvej, gdje možete da pogledate predstave o kojima ste toliko slušali.

GRAD JE POSEBAN po mnogo čemu. Tu možete da kupite markiranu odjeću i obuću po nevjerovatno niskim cijenama. U Njujorku je moguće čak i da se nađete na mjestu snimanja čuvenih TV emisija i serija, a šetajući ulicom možete lako i da sretnete neku čuvenu osobu. Sve u svemu, nema šanse da vam u ovom gradu bude dosadno.

Istorija

Ostrvo Menhetn bilo je naseljeno Lenape indijancima u vrijeme kada je otkriveno. Naseljavanje Evropljana počelo je tek sa osnivanjem holandske trgovine krznom. Naselje osnovano 1613. godine nazvano je Novi Amsterdam i nalazilo se na jugu ostrva Menhetn, a 1664. godine Britanci su mu dali ime Njujork (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka. Do 1835. grad Njujork prestigao je Filadelfiju i postao najveći grad SAD. Jedan od najtežih perioda u svojoj istoriji grad je doživio kada su 11. septembra 2001. godine dva aviona udarila u kule bliznakinje Svjetskog trgovačkog centra. U tom napadu koji su izveli teroristi "Al-Kaide" poginulo je 3.000 ljudi.

Cijene

Noćenje                                                od 50 KM

Povratna avionska karta                  od 1.200 KM

Večera u restoranu (sa pićem)              od 60 KM

Hljeb                                                     od 5 KM

Litar vode                                            od 3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana