Niko ne zna da upravlja letjelica italijanskog premijera

Priredio: Boris Đurić
Niko ne zna da upravlja letjelica italijanskog premijera

Rim - Luksuznim avionom, kojeg je italijanska vlada iznajmila za potrebe premijera Matea Rencija prilikom državnih posjeta, nema ko da upravlja.

Jedan anonimni pilot italijanskim medijima je otkrio da je letjelica, koja je iznajmljena od avioprevoznika "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u oktobru, stigla u Rim da bi zvaničnici tek tada shvatili da nema ko da ga vozi.

- Za sada nema pilota Vazduhoplovnih snaga sa potrebnim kvalifikacijama za upravljanje ovim "Erbas" avionom. Inače, piloti Vazduhoplovnih snaga jedini imaju ovlašćenja da sjednu za njegove komande - naveo je autor anonimne dojave, dodajući da je nekoliko pilota krenulo na obuku.

Osim ovoga, javio se i problem veličine aviona koje suviše veliki da poleti i sleti sa rimskog aerodroma Ćampino. Anonimni pilot je naveo da je raspon njegovih krila preširok za pistu u Ćampinu, sa koje tradicionalno lete i sleću predsjednički avioni.

-  Ovaj avion će imati ozbiljnih problema tokom taksiranja na pisti - kazao je pilot.

Italijanski mediji žestoko su kritikovali premijera zbog novca koji je potrošen na pomenuti avion. Naime, u javnosti se šuška da Italija plaća milion evra mjesečno za najam aviona "Airbus A340-500", koji je rekonstruisan i ugrađeni su mu luksuzni elementi kao i veliko kupatilo i konferencijska sala. Dolazak aviona je prvi put objavljen u italijanskim medijima početkom ove godine, kada im je rečeno da treba zamijeniti mnogo manji A319 sa kojim premijer Renci leti po svijetu. Italijanski lideri više nisu mogli letjeti avionom koji je najmanji od svih aviona kojima lete njihovi pandani iz G8 zemalja - Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, SAD, Kanade i Rusije. Stari Rencijev avion mora sletati svakih pet sati da bi se dopunilo gorivo, ali sa novim neće biti potrebno zaustavljanje zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana