Nije jasno za šta su, ali znaju protiv koga su

Dojče vele
Nije jasno za šta su, ali znaju protiv koga su

Moglo bi se dogoditi da na izborima u SAD 2. novembra ne pobijede ni demokrate ni republikanci nego - "Tea Party". A ne radi se tek o bezazlenom pokretu, nego o ultrakonzervativnoj organizaciji s moćnim simpatizerima.

Za Kristin O'Donel (41) do prije nekoliko sedmica skoro niko u SAD nikada nije čuo. A onda je 14. septembra na sveopšte iznenađenje na stranačkim izborima za republikanske kandidate za zastupnika u Senatu u saveznoj državi Delaver bez problema pobijedila jednog od najpoznatijih tamošnjih republikanaca Majkla Kastla.

Iznenađenje je bilo posebno veliko s obzirom na njene izjave. Tako je za nju gledanje porno-filmova ravno bračnoj nevjeri, masturbacija jedan od najvećih Božjih grijehova, a učenje o evoluciji je puka besmislica. Takođe je govorila i o svojim eksperimentima s vješticama.

Ova hrišćanska fundamentalistkinja jedna je od najvećih zvijezda ultrakonzervativnog pokreta Tea Party (Taxed Enough Aleready - Već dovoljno oporezivani) koji djeluje unutar Republikanske stranke, a čiji je glavni predstavnik bivša potpredsjednička kandidatkinja Sara Pejlin.

Samo ime pokreta višeznačna je igra riječima, jer se "tea party" može prevesti i kao "čajanka" ili "zakuska", koji će se prije organizovati u bogatijim nego u siromašnim krugovima.

Pokret svoje korijene ima u demonstracijama protiv poreske reforme predsjednika Baraka Obame, održanim krajem prošle i u prvoj polovini ove godine.

Teško je reći za šta se taj pokret uopšte zalaže. Jedino je jasno protiv čega se izjašnjava. Tea Party je protiv Obamine vlade generalno, protiv visokih državnih izdataka, doseljenika, zaštite klime, državnih programa pomoći i bilo kakvih kompromisa kod svih važnih pitanja.

Dio pristalica kaže da im je glavni cilj radikalno smanjivanje uticaja države na ekonomije. Drugi od pokreta očekuju ponovnu uspostavljanje "fundamentalnih moralnih vrijednosti", kao što su na primjer obavezne svakodnevne molitve u školama ili krajnje konzervativno shvatanje braka.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, koja je sproveo "Njujork tajms", prosječni simpatizer "Čajanke" je muškarac stariji od 45 godina, bijelac, konzervativnih stavova, obrazovan i bogat. Taj sloj na prvi pogled nema egzistencijalnih problema, ali očigledno je da se plaši doseljenika, koji bi mogli da ugroze njegovo blagostanje.

"Čajanka" je u kratkom roku uspjela da progura svoje kandidate unutar Republikanske stranke za predstojeće izbore, na kojima se biraju cijeli Predstavnički dom Kongresa, trećina Senata i 39 guvernera saveznih država.

Iako na prvi pogled djeluje prilično nehomogeno i neorganizovano, ovaj pokret u pozadini ima jaku podršku brojnih poznatih organizacija s ultrakonzervativnim predznakom. A ni novca za predizbornu kampanju ne nedostaje.

Mada je do podataka o donatorima teško doći, američki listovi "Njujork tajms" i "Vašington post" su uspjeli da utvrde da su među njima, na primjer, braća Koh, na petom mjestu na listi najbogatijih Amerikanaca, koji iz poslovnih razloga žele da spriječe uvođenje strožih mjera za zaštitu klime.

Isti motiv vjerovatno imaju i naftni milijarderi Robert Rouling i Trevor Riz-Džons, koji takođe velikodušno pomažu ovaj konzervativni pokret.

Ali, među simpatizerima "Čajanke" zasigurno je najangažovaniji medijski tajkun Rupert Mardok. On pokretu ne daruje samo milione nego njegove novine i televizijske i radio-stanice posvećuju kandidatima pokreta tako veliku medijsku pažnju da se može reći da je riječ o neprocjenjivo vrijednoj podršci predizborne kampanje.

U Republikanskoj stranci početno oduševljenje sopstvenim "desnim krilom" počinje naglo da "isparava". Jer, iako je "Čajanka" uspjela da mobiliše konzervativnu bazu kao nikada do sada i tako znatno smanji šanse Obaminih demokrata na predstojećim izborima, republikanska umjerena struja boji se prevlasti konzervativaca, koji su na unutarstranačkim izborima uspjeli da proguraju svoje kandidate.

Mnogi analitičari vjeruju da bi upravo zbog tih radikalnih kandidata Republikanska stranka na kraju mogla ipak da ostane bez željene većine u oba doma Kongresa. Jer, prosječnom američkom biraču čudni stavovi poput onih Kristin O'Donel ipak nisu tako bliski.

Čekovi

Pokret, doduše, vrlo rado ističe kako se uglavnom finansira iz dobrovoljnih priloga građana, ali mediji tvrde da kandidati "Čajanke" češće primaju i čekove s milionskim iznosima.

preveo: Milenko Kindl

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana