Nigdje više nije bezbjedno

Špigl
Nigdje više nije bezbjedno

Švedski državni tužilac Tomas Lindstrand je izjavio da iza najnovijeg terorističkog napada u Stokholmu stoji 28-godišnji Tajmur Abdel Vahab, švedski državljanin koji je više godina živio u Velikoj Britaniji.

Vahab je vlasnik automobila koji je eksplodirao u Stokholmu. Na sebi je u trenutku imao privezan eksploziv.

Vahab je rođen u Iraku, a 1992. godine se preselio u Švedsku. Zbog studija se 2001. preselio u Veliku Britaniju, gdje je u posljednjem periodu radio u jednoj prodavnici. Prema nekim navodima, putem interneta je već neko vrijeme tražio drugu ženu, sebe je opisivao kao velikog vjernika te mu je životni plan bio skoro seljenje u neku od zemalja u kojima se govori arapskim jezikom.

Studirao je na Univerzitetu Berdfordšir u Lutonu. Britanski mediji izvještavali su da je u to vrijeme stupio u kontakt sa islamskim ekstremistima. To ne treba da bude čudno, jer su i teroristi odgovorni za samoubilačko-bombaški napad u Londonu 2005. godine, kada je poginulo 52 ljudi, u akciju krenuli upravo sa željezničke stanice u Lutonu.

Vahab je neposredno prije akcije poslao zvučni zapis švedskoj TV stanici TT, u kojem je zamjerao Švedskoj zbog vojnog prisustva u Avganistanu i karikaturiste Larsa Vilksa, koji je svojim karikaturama Muhameda razljutio muslimane širom svijeta. U audio-poruci Vahab je rekao:

- Tako će stradati vaša djeca, kćerke, braća i sestre, kao što ginu naša braća, sestre i djeca.

Vahab je na arapskom i švedskom jeziku poručio svojoj porodici:

- Oprostite mi. Nisam mogao da mirno gledam svu tu nepravdu protiv islama i proroka Muhameda.

Švedska posljednjih mjeseci nastoji da zadrži ugled tolerantnog, multietničkog društva. Ekstremno-desničarske Švedske demokrate su u septembru iznenadile javnost osvojivši 20 mjesta u švedskom parlamentu (koji inače broji 349 poslanika). Ova partija islam naziva najvećom spoljnom prijetnjom od Drugog svjetskog rata i želi da uvede stroge mjere prema useljenicima.

Najnoviji teroristički napad u Švedskoj zapanjio je neke njemačke analitičare i komentatore, koji su ionako u stanju uzbune zbog povećanog rizika po bezbjednost u svojoj zemlji, nakon što je njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer prošlog mjeseca upozorio na ozbiljan rizik od terorističkih napada. Kao što je istakao jedan analitičar, poslije Stokholma ni jedan kutak na planeti više nije bezbjedan.

Tako list "Noje osnabriker cajtung" primjećuje:

- Ovaj incident potvrđuje da je nerealno vjerovati da je maksimalnim zakonskim mjerama, kao i mjerama kontrole, moguće isključiti svaki rizik od terorističkih napada. To važi i za Njemačku.

Prema navodima lista, kada se, kao što se to desilo u Švedskoj, jedan provincijski diletant odluči da izvede napad, sigurno će nekako uspjeti da dođe do benzina i nekog eksplozivnog materijala. Zato je bolja preventiva od svakog zakona da se sopstvena borba u inostranstvu svede na minimum, da se principi i načini izvođenja vojnih akcija uvijek podrobno objasne, te da se izbjegnu arogantno ponašanje i teritorijalni, ekonomski i kulturni imperijalizam. To je najbolji, ako ne i jedini, put ka miru koji obećava uspjeh.

S druge strane "Zidojče cajtug" ističe:

"U subotu su eksplodirale dvije bombe, i jedna individua je otišla u smrt zbog svojih uvjerenja. U nedjelju su ljudi ponovo krenuli u šoping, a trgovački centri, ukrašeni božićnim motivima, bili su puni kupaca. Život ide dalje.

Dvije se pouke mogu izvući iz svega ovoga. Prva je ta da je islamistički teror neukrotiv, jer mnogo je ljutitih mladića vaspitanih u duhu vjerskog fanatizma, koji nisu sposobni da se prilagode drugačijim sredinama u kojima žive. Druga je činjenica da ti zločinci, i njihovi amaterski pokušaji bavljenja terorizmom, ne mogu uvijek da računaju na faktor sreće i uspjeha. Zbog toga nije dovoljno samo ostati staložen. Važno je biti svjestan opasnosti - mogućih izvršilaca i potencijalnih meta. Opuštenost u ovom slučaju može biti veoma opasna, čak i ako je staloženost najbolja odbrana od neprijatelja čije je oružje strah."

"Ludvigsburger krajscajtung" ukazuje da se počinilac - prema već poznatoj matrici - obučavao u nekom od bliskoistočnih terorističkih kampova. To bi političarima u Njemačkoj, smatra list, trebalo da posluži kao povod da nečije, makar i jednokratno, zadržavanje u takvom logoru tretiraju kao krivično djelo.

- Pravne finese prema kojima takvim boravkom u logoru za obuku još nije dokazana i odlučujuća spremnost za izvođenje napada, nema veze sa praksom ni sa načinom razmišljanja tih samozvanih božjih ratnika - kaže se u komentaru "Ludvigsburger krajscajtunga".

"Hamburger abendblat" navodi da bogata i liberalna Švedska nije privukla samo imigrante koji joj žele dobro. Zato su bombe iz Stokholma napad na sve nas. Fenomen fanatika koji djeluju kao pojedinci odrasli u sopstvenoj zemlji u međuvremenu je postao posebno opasan - jer, ti teroristi se prije izvođenja svojih akcija ne odaju komunikaciji sa drugim članovima mreže.

Zamalo masakr

Magnus Ranstorp, jedan od vodećih švedskih stručnjaka za terorizam, rekao je da je pokušaj terorističkog napada u Stokholmu mogao da se pretvori u masakr, jer su u ruksaku samoubice pronađene velike količine eksploziva i eksera. Na sreću, eksploziv nije detoniran.

priredio: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana