Nica - biser Azurne obale

Jelena Bjelica
Nica - biser Azurne obale

Nica, najveći grad Azurne obale, po mnogima je i najljepši grad južne Francuske. Sa jedne strane čine je luksuzni hoteli, sjajne plaže, a sa druge sjajni ambijenti, koji neodoljivo privlače posjetioce iz svih krajeva svijeta.

PREDIVNA OBALA s izrazito plavim morem i više je nego idealna za odmor, a tu su i ekskluzivne trgovine i živopisne terase mnogobrojnih restorana.

Nica je drugi grad po popularnosti i posjećenosti u Francuskoj, poslije Pariza. Takođe je drugi po veličini francuski grad na mediteranskoj obali. Sastoji se iz starog i novog dijela grada.

Stari dio grada karakterističan je po relativno uskim, mjestimično krivudavim ulicama i ostalim odlikama mediteranskih gradova - visokim kućama sagrađenim uglavnom od kamena sa karakterističnim drvenim kapcima na prozorima. Istočno od starog grada i luke, na poluostrvu Kap-Fera, u gustim, vječno zelenim mediteranskim šumama, razvilo su luksuzno turističko naselje Villefranche sa više od 3.000 vila. Još istočnije, a opet u zalivu, razvilo se drugo turističko naselje Bollier.

NOVI DIO GRADA prostire se pored obale, odnosno duž jednog širokog i ovalnog zaliva žalovitom obalom. Njegovu najupadljiviju odliku predstavljaju široke avenije dekorisane zelenim palmama, raznovrsnim cvijećem i travnjacima. Najprivlačnije od svih je nadaleko čuveno "Englesko šetalište", na kojem su redom poredani najelitniji hoteli i luksuzne vile. Ova divna ulica pruža se čitavih pet kilometara duž zaliva. Sve ostale ulice međusobno su paralelne, široke i gotovo sasvim prave, sa znatno novijim, udobnim kućama. Ovo naselje prošarano je mnogim vrtovima i parkovima. Ima veliki broj cvjećara i prodavnica suvenira.

Tokom boravka u ovom živopisnom gradu treba neizostavno vidjeti rusku crkvu Svetog Nikole, italijanske četvrti oko katedrale Svetog Reparate i Mount Baron sa srednjovjekovnim dvorcem.

POPULARNOSTI NICE doprinosi i izuzetno blaga klima, odlična lokacija na Francuskoj rivijeri, duga istorija naselja, a takođe u moderno vrijeme puno odličnih gradskih atrakcija, dobar provod i umjetnički šarm.

Istorija

Još prije nego što je Nica osnovana kao naselje, na njenoj teritoriji postojala su naseljena mjesta. Naime, arheološko nalazište Tera Amata čuva ostatke i dokaze koji svjedoče o najranijem korišćenju vatre i prvih kuća. Međutim, sam grad su osnovali oko 350 godine prije nove ere Grci, koji su mu dali ime Nikaia, po svojoj boginji pobjede Nike. Ovaj grad je bio jedna od najvažnijih luka na ovoj obali.

Grad je 1793. anektiran Francuskoj, a 1814. pripao je "savojskoj kući", sve dok, poslije masovnog protesta naroda 1860. godine, konačno nije dodijeljen Francuskoj. 

Usluga                                                                                                    Cijena

Desetodnevni aranžman (noćenje sa doručkom i prevoz)    od 860 KM

Gradski prevoz (autobuska karta za jedan dan)                                   8 KM

Kafa                                                                                                            od 4 KM

Riba (porcija)                                                                                    od 13 evra

Desert (kolač ili puding)                                                               od 12 evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana