Nevolja ode kad supruge kolo vode

priredio: Milenko Kindl
Nevolja ode kad supruge kolo vode

Eleonora Ruzvelt, Džun Karter Keš, Kleopatra, Sara Pejlin, Mišel Obama...

To su žene koje su svojim stilom, snagom i odlučnošću ostavile trag u istoriji. Časopis "Tajm" odao im je počast uvrštavanjem na listu deset najmoćnijih supruga.

Snaga američke prve dame Eleonora Ruzvelt rođena je iz slabosti njenog muža Frenklina. Nakon što je otkrila njegovu nevjeru u ranoj fazi njihovog braka, riješila je da će živjeti po svojim uslovima, a ne samo kao pratnja moćnom suprugu.

Govorila je neustrašivo o rasizmu, siromaštvu i seksizmu, na način koji je bio predsjedniku Ruzveltu nemoguć.

 - Dobijaš snagu, hrabrost i samopouzdanje sa svakim iskustvom u kojem se suočavaš sa svojim strahom - rekla je Eleonora jednom.

Brak španske kraljice Izabele od Kastilje s Ferdinandom Aragonskim bio je iz interesa, ali je procvjetao u savez, koji je stvorio veliko carstvo.

Oni važe kao jedan od najboljih kraljevskih parova. Izabela je posjedovala cijenjene katoličke vrline marljivosti, pobožnosti i čestitosti.

Pod njenom vlašću Španije je očistila posljednja muslimanska uporišta na Pirinejskom poluostrvu, osvojila Portugaliju i poslala Kolumba u Novi svijet, što je u sljedećim decenijama Španiji donijelo "brda" zlata i srebra.

Džun Karter Keš bila je "kantri" zvijezda još u djetinjstvu. Sa slavnim Džonijem Kešom srela se puno prije 1968. godine u kojoj su se vjenčali. Prije toga se udavala dva puta.

Nekako je uspjela da osvoji narkomana i ženskaroša Keša s kojim je komponovala "Ring of Fire", jedan od njegovih najvećih hitova.

Egipatska kraljica Kleopatra se pamti po ljepoti i bogatstvu, a najviše po specifičnoj smrti. Ovjekovječio ju je Šekspir, a njeno samoubistvo je prava romantična legenda.

Očajna zbog poraza svog ljubavnika Marka Antonija dala je da je ugrize zmija, da je ne bi zarobio Oktavijan, nećak Julija Cezara.

Kroz vijekove je postala simbol zavodljivosti i dekadencije.

Saru Pejlin mnogi zovu "Seksi Sara", ali ona je puno više od toga. Supruga naftaša, ribara i vozača trka Toda Pejlina, "Sara Barakuda", kako su je zvali u srednjoj školi, rado zasjenjuje svog muža uspjesima.

U svojim "rijaliti šou" emisijama čistila je utrobu lososa, sjekla stabla, lovila losa... Uglavnom, žena koja je jako sigurna u to ko je i šta je.

Elen Dedženeres je zaradila reputaciju najpopularnije voditeljke, osvojivši brojne "Emi" nagrade.

Postala je još popularnija kao sudija u "Američkom idolu". Ali iza ove uspješne žene, naravno stoji - uspješna žena!

Elen je naime stupila u brak s glumicom Poršijom de Rosi 2008. i njih dvije su postale simbol bračne "gej" sreće.

Kažu u šali da, ako bi neko bacio pitu na predsjednika Obamu, ona sigurno ne bi doletjela do njega, ako je Mišel u blizini.

Prva dama koja kaže da je u boljoj formi od supruga je tvrd orah! Učinila je zdrav život i fitnes temeljima borbe protiv gojaznosti djece. Osvojila je poštovanje nacije svojom prirodnošću.

Ne boji se šala na račun muža, okopava u vrtu Bijele kuće, ohrabruje djecu da plešu... Jednostavno je tako normalna.

Melinda Gejts, supruga osnivača "Majkrosofta", koji je napravio kompjutersku revoluciju i postao milijarder, puno je više od njegove pratilje.

Aktivna je u svim poslovnim poduhvatima uz svog muža, a zalaže se i za zemlje Trećeg svijeta. Časopis "Tajm" je 2005. proglasio osobom godine, uz njenog supruga Bila i Bona Voksa.

Elin Nordgren, švedski model i bivša supruga golf šampiona Tajgera Vudsa, nikad nije pokazala zlu i osvetoljubivu stranu, nakon što je "hrpa" žena obznanila da su imale afere s njenim mužem.

Borila se za starateljstvo nad djecom i nikad nije prodala svoju priču tabloidima. Nije ni ostala uz nevjernog muža, krenula je svojim putem, za šta je takođe trebalo hrabrosti.

Kraljica i ratnica

Indijska kraljica Džani ušla je u legendu u 19. vijeku jer je postala prava ratnica još kao mlada djevojka. Nakon što su joj umrli sin i muž proslavila se u pobjedama nad britanskim kolonizatorima. Poginula je na konju u punoj ratničkoj opremi i ušla u legendu i školske knjige. Imala je samo 22 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana