Nepoznato o veoma poznatim mjestima

priredio: Milenko Kindl
Nepoznato o veoma poznatim mjestima

Iako ih posjećuju milioni turista, mnoga turistička mjesta čuvaju tajne koje često nisu poznate ni najvećim znalcima ili kvizomanima, a kamo li običnim putnicima.

Za sve ljubitelje trivijalnosti Lonley Planet sastavio je popis deset neobičnih podataka iz cijelog svijeta.

Mont Everest: sa oko 8.850 metara, snježni vrh između Nepala i Tibeta, najviša je tačka na Zemlji. Ali malo ko zna da vrh na mjestu spajanja dvaju velikih tektonskih ploča još uvijek raste za otprilike četiri milimetra godišnje.

Ako se odlučite na uspon prema Everestu, susrešćete bezbroj penjača, šareni grad njihovih šatora te izvanredan planinski pogled. Penjanje na vrh svijeta organizuje veliki broj lokalnih agencija, a njihov popis provjerite na stranici www,visitnepal.com.

Sjudad Meksiko: ovaj grad svake godine prosječno tone za deset centimetara, što je čak deset puta brže od Venecije. Razlog propadanja je to što je megalopolis sagrađen na mekom tlu, ispod kojeg su potom eksploatisane podzemne zalihe vode.

Tu poražavajuću činjenicu dokazuju mnoge klimave zgrade i napuknuti pločnici po cijelom gradu, ali i podatak da je na spomenik Anđelu nezavisnosti bilo potrebno dodati 23 nove stepenice.

Vatikan: najmanja država svijeta čvrsto se drži svoje tradicije. Tako, na primjer, pripadnici Švajcarske garde, koja se brine za bezbjednost poglavara Katoličke crkve, i dalje nose uniforme koje je osmislio renesansni slikar Rafael.

El Pueblo de Nuestra Senjora la Rejna de Los Anheles: možda vam se na prvi pogled čini nepoznatim, ali to je u stvari puni naziv Los Anđelesa. Na istoriju Grada naše Gospe kraljice anđela, nastalog 1781, danas podsjeća El Pueblo, nekadašnji gradski centar pretvoren u skup muzeja koji prikazuju L. A. na početku 19. vijeka.

Da puno ime grada nije zaboravljeno ni u 21. vijeku, pokazuje katedrala Naše Gospe od anđela s čak 11 spratova.

Nuestra Senjora Santa Marija del Buen Ajre: iza još jednog podužeg naziva, koji u prevodu znači Naša gospa Sveta Marija od dobrog vazduha, krije se argentinska metropola Buenos Ajres.

Zavodljiv grad kolonijalnih avenija, kosmopolitskih kafića i mnogih mjesta za noćne provode je i svjetska prestonica tanga. On pulsira kroz plesne dvorane, parkove i trgove, pa se još jedino morate pobrinuti za plesnog partnera.

Od gospode se očekuje da privuku žene dugim pogledom i blagim naklonom, dok dame mogu da sjede ispruženih nogu da bi se potencijalni partner u prolazu spotakao o njihova stopala.

Londonska podzemna željeznica: znate li da je londonski metro prva podzemna željeznica na svijetu? Početna dionica od šest kilometara otvorena je davne 1863. između Pedingtona i Faringdona.

Najstarijom dionicom danas se može proći vozeći se od Serkl Lina do Kovent gardena te u londonskom Muzeju saobraćaja, gdje se čuva originalni voz Metropoliten broj 23.

Druga podzemna željeznica na svijetu izgrađena je 1896. u Budimpešti, a četiri godine kasnije dobio je i Pariz.

Planina Tejbl: ime planine koja je zaštitni znak Kejptauna u Južnoafričkoj Republici u prevodu znači "sto", pa nije slučajno da oblake koje vjetar često donese na njen vrh od 1.087 metara nazivaju stolnjakom.

Planina je, inače, dio nacionalnog parka, a s njenih se obronaka pruža nezaboravan pogled na Kejptaun i okean na krajnjem jugu Afrike. Do vrha vodi žičara, a tokom šetnji možete da naiđete i na posebnu vrstu malih antilopa.

Kineski zid: svi ljubitelji trivijalnosti znaju da je Kineski zid najveća vojna građevina na Zemlji i jedino djelo ljudskih ruku vidljivo iz svemira. Manje je poznato da je od nekadašnjih 7.300 kilometara te građevine danas očuvano još oko 2.000 kilometara.

Rijeke turista koji hrle na dijelove zida nedaleko od Pekinga uglavnom ne znaju da je današnji oblik dobio obnovom u vrijeme dinastije Ming (od 14. do 17. vijeka), iako su prvi dijelovi počeli da se grade još u sedmom vijeku prije nove ere.

Venecijanske gondole: gondolama u Veneciji turisti teško mogu da odole, ali rijeko ko, dok klizi zavodljivim kanalima, razmišlja o načinu na koji su ta plovila napravljena.

Svaka je brodica sastavljena od 280 komada izrađenih od osam različitih vrsta drveta. Lijeva je strana od desne veća za 24 centimetra, dok vitki luk omogućava veće manevarske sposobnosti.

Zanimljivo je i da dijelovi gondole predstavljaju razne predjele Venecije - prednji dio šest gradskih okruga, stražnji ostrvo Đudeka, a bočni most Rijalto.

Monolit Uluru: teško je zamisliti da bez obične, uglavnom nepoželjne rđe najpoznatiji svjetski monolit Uluru, iznikao iz srca australijske pustinje, uopšte ne bi bio crvenkast, već dosadno siv.

Ta izvanredna stijena, koju Aboridžini smatraju svetim mjestom, proslavila se upravo zbog svoje crvenkaste boje, posebno upadljive za vrijeme zalaska sunca. Odlučite li se da posjetite tu "rđavu" atrakciju, učinite to između aprila i oktobra, da biste izbjegli ljetne temperature koje dostižu i 45 stepeni Celzijusa.

Sveta stolica

Sveta stolica, sa 800 stanovnika, od kojih 450 ima državljanstvo, nosi sve oznake države - ima zastavu, himnu, poštu, registarske tablice i kovanicu evra, koja poput svih drugih vrijedi u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana