Neobičan apel vlasti građanima: Trošite novac

GS
Neobičan apel vlasti građanima: Trošite novac

Belgijske vlasti su pozvale svoje stanovništvo da troši, ono što su nazvali, nagomilane kovanice evra, kako ne bi bilo potrebe za njihovom proizvodnjom.

Naime, u Ministarstvu finansija Belgije su na društvenim mrežama pokrenuli kampanju kojom pozivaju na potrošnju kovanica. U ovoj državi je više od 4,2 milijarde kovanica, čija je ukupna vrijednost veća od 1,5 milijardi evra.

Pojedine belgijske trgovine nemaju dovoljno sitnog novca, koji bi dale kao kusur prilikom gotovinskog plaćanja. Razlog za to jeste što stanovništvo ne koristi veliki broj kovanica.

Spomenuta kampanja je uslijedila nakon upozorenja brojnih ključnih trgovačkih udruženja u Belgiji na nestašicu kovanica. Tvrde da stanovništvo gomila kovanice u apoenima od pet, deset i 20 centi. Ukazali su da ove kovanice ne cirkulišu u dovoljnoj mjeri.

"Potrošači su od krize uzrokovane korona virusom značajno manje koristili ove kovanice i gomilali su ih, sprečavajući da se vrate u promet. Međutim, s obzirom na to da trgovci imaju potrebu za kovanicama, dolazi do nestašice", objasnili su.

Oni koji ne žele da ih koriste za plaćanje, mogu ih položiti u banku ili donirati u dobrotvorne svrhe. Procjena vlasti je da bi se vraćanjem samo dva odsto neiskorištenih kovanica u opticaj svake godine moglo da uštedi više od pet miliona evra u troškovima proizvodnje novih kovanica.

Smanjenje proizvodnje kovanica je korisno i za životnu sredinu. Naime, tokom njihove proizvodnje i transporta emituju se značajne količine ugljendioksida (CO2). Jedan od razloga zašto se kovanice ne koriste jeste taj što je sve više onih koji koriste digitalno plaćanje, prenosi "Kliks".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana