Nemilosrdna urednica

Dragana Ćosić
Nemilosrdna urednica

Kontroverzna i beskrupulozna Ana Vintour zahvalna je tema brojnim zaposlenicima modne industrije koji se usude da progovore o njenim bizarnim navikama i odnosu prema saradnicima.

Ovih dana prašinu je ponovo digla knjiga američkog modnog stručnjaka i televizijske zvijezde Tima Gana, "Ganova zlatna pravila", u kojoj opisuje slučaj kada je zloglasna urednica "Voga" naredila ličnim čuvarima da je prenesu preko stepenica, jer nije željela da uđe u lift.

- Poslije modne revije Pitera Soma u Metropoliten paviljonu 2006. godine, prijateljica Parsons i ja nagađali smo da li će Vintour da se provoza liftom ili ne, pa smo zajedno ispitali stanje na "terenu". Vintourova nije bila na vratima lifta. Pogledali smo zatim prema stepeništu, i vidjeli smo da Anu nose tjelohranitelji. Gotovo da su trčali od jednog do drugog odmorišta, a Ana je sjedila na njihovim ukrštenim rukama - piše Gan i dodaje: "Dotrčao sam do prozora da vidim da li će da je spuste na trotoar ili će je ubaciti u automobil. Učinili su ovo drugo. Znao sam tog trenutka da tu scenu nikada neću zaboraviti."

To nije jedini slučaj ponašanja urednice "Voga" u stilu razmažene zvijezde. Zbog nje se čak pomicao datum Milanske sedmice mode.

Na revijama je uvijek u prvom redu, "Mercedes" joj daje automobil gdje god krene, "Plaza" za nju uvijek ima apartman, a dobila je i film.

Urednica koja je bila inspiracija za knjigu "Vrag nosi Pradu", kao i za istoimeni film koji je postao hit u kinima, držala je do svojih principa do te mjere da je i najjednostavnije zadatke učinila noćnom morom svojim pomoćnicima. Ana nikada nije komentarisala spornu knjigu, a na premijeri filma pojavila se obučena u Pradu od glave do pete. Poznata je po tome da prezire debljinu, a njeni zaposlenici dobijali su i otkaze zbog nekoliko kilograma viška.

Nerijetko je uništavala karijere, ali i pronalazila i probijala neafirmisana imena u svijetu mode.

Za nju se može reći da je zaslužna za otkrivanje Galijana, koji je sada jedan od vodećih modnih dizajnera. Iako je poklonik Šanela, jako poštuje i voli rad svog prijatelja Karla Lagerfelda i ne propušta nijednu njegovu reviju.

Osim u njegovom društvu, Ana se često može vidjeti sa Donaldom Trampom, koga je jednom prilikom "iskoristila" i tada mladom i neiskusnom dizajneru Marku Džejkobsu omogućila glamuroznu reviju u njegovom hotelu "Plaza". Poslije te revije modni svijet pao je na koljena, a Mark je postao jedan od najtraženijih dizajnera.

Priče da je urednica opsjednuta jednim od najboljih tenisera na svijetu Rodžerom Federerom počele su kružiti nakon što je nekoliko puta Ana iz lože uživo pratila njegove mečeve. 

Ledena kraljica 

Ana je posljednjih dvadeset godina na čelu modnog časopisa "Vo­g". Rođena je 1949. godine u Londonu, a već sa 14 godina pokazuje svoju opčinjenost modom, šiša svoju dugu kosu u "bob" koji joj kasnije postaje zaštitni znak, kao i tamne naočare od kojih se ne odvaja.

Postala je ikona u svijetu mode. Njeno mišljenje cijene svi - od mladih, neafirmisanih dizajnera, do onih koji vladaju modnim pistama posljednjih deset i više godina. Ako Ana kaže da nešto ne valja, onda je to zaista tako.

Iako svoj život krije kao zmija noge, Ana Vintour 2007. godine, ipak, je dopustila kamerama da na nekoliko mjeseci zavire u odaje najuticajnijeg modnog časopisa današnjice.

Dokumentarni film "The September issue" prikazuje nastajanje septembarskog broja časopisa "Vo­g" koji je izašao na čak 840 stranica i težio 2,5 kilograma. Bilo je to izdanje sa najvećim brojem stranica u istoriji novina.

Na poslu je Ana odlučna i stroga, očekuje da se svaka njena vizija i ideja pretvore u djelo. U stanju je da pošalje u zaborav kompletno modno snimanje na koje su potrošene hiljade dolara i dani rada, samo zato jer fotografije nisu dovoljno dobre za nju. A kada joj se nečiji rad svidi, rijetko će pokazati iskreno oduševljenje, već će samo diskretno i ravnodušno dati do znanja da može proći.

Koliko je njeno mišljenje uvaženo i relevantno pokazuje duga vladavina modnim časopisom, ali i cijelom modnom scenom. Da nije tako hladna i nedostupna, vjerovatno ne bi danas bila tu gdje jeste. Žena bez dlake na jeziku, jakog temperamenta, danas je uzor mnogim mladim ženama širom svijeta. 

Put do vrha 

Ana Vintour sa 16 godina napušta školu i posvećuje se modi. Godine 1970. počinje da izlazi sa Piterom Gitermanom, starijim muškarcem, a nova ljubav Ričard Nevil uvodi je u svijet novinarstva, gdje Ana piše u kontroverznom i tada veoma popularnom "Ozu".

Upisuje modno novinarstvo i počinje da radi za "Harpers Bazar" kao asistentkinja.

Međutim, 1975. zbog nesuglasica sa glavnim urednikom Min Hogom napušta posao i kreće u Njujork, sa momkom plejbojem Džonom Bredšoum, da ostvari svoj san - postane glavna urednica "Voga".

U Njujorku radi za mnoge uticajne modne časopise gdje je njena teška narav često izlazila na površinu i izazivala nesuglasice sa nadređenima.

Godine 1980. preduzima možda jedan od najvažnijih koraka u svojoj karijeri i počinje da radi kao modni urednik za magazin u Njujorku. Poslije odličnih članaka i fotografija Ana je napokon dobila zasluženu pažnju i postala ljubimica glavnog urednika Edvarda Kosnera. Iduća meta bio je Aleks Liberman, urednik "Konde Nasta", ujedno izdavač "Voga" za koga ubrzo počinje da radi.

Ali Ana osim na poslovnom planu počinje da napreduje i na ljubavnom. Počinje da izlazi sa dječijim psihijatrom Davidom Šaferom koji joj je bio velika podrška. Par se vjenčao  1984. i dobio sina Čarlsa.

Već 1985. počinje da se ostvaruje Anin san - izabrana je za glavnu urednicu britanskog izdanja "Voga" i sprovela drastične promjene. Od tradicionalnog časopisa prerastao je u ekscentrični modni časopis, kako bi što više ličio američkom izdanju. Promijenila je dosta zaposlenika, a doba njene"vladavine" nazvano je "Vintour - naše nezadovoljstvo", a njeni saradnici prozvali su je "atomska Ana". 

Poslije toliko truda i probijanja kroz svijet mode, "Konde Nast" 1988. Anu je postavio kao glavnu urednicu američkog izdanja "Voga".

Ana je od "Voga" napravila pravi modni časopis i sprovela pravu revoluciju u svijetu mode.

Poslije uobičajenog "čišćenja svojih saradnika", počela je da sprovodi reforme. Svojom maštovitošću i voljom Ana je postajala sve uvaženija žena ne samo u Njujorku, već i u svijetu. Razvela se 1999., a kao razlog mnogi su navodili milionera Šelbija Brajana, zbog koga se, kako prijatelji kažu, čak počela da smije. 

Ipak ljudsko biće 

Iako omražena, Ana je često pomagala drugima i učestvovala u mnogim humanitarnim organizacijama.

Poznata je i po svojoj ljubavi prema krznima, pa je često bila na meti aktivista za zaštitu životinja. Naravno, to joj nije smetalo pa je nastavila da ponosno hoda ulicama Pariza.

Jedan od najvećih gafova napravila je 2008. godine kada se jedne sedmice tri puta pojavila u istoj haljini. Iako je time pokazala da je i ona samo ljudsko biće, njena slava i uvaženost nisu se smanjili.

Često su kružile priče da će Ana morati da siđe sa trona i da će je zamijeniti njena oštra suparnica Karin Rojtfeld, urednica francuskog izdanja časopisa "Vo­g", ali Ana se ne predaje tako lako.

U Šanel kostimu i s osmijehom na licu dobila je i orden u Londonu za promociju britanske kulture.

Ana Vintour, uprkos svom temperamentu i hladnoći, jedna je od najvažnijih žena u istoriji koja je pomakla granice u svijetu mode, poboljšala mnoge stvari, a o njoj će se sigurno još dugo pričati.

Radni dan

Ana Vintour radni dan započinje u 5.45 časova, kad igra tenis sa gotovom šminkom i napravljenom frizurom, u osam časova je u redakciji i ima tačno određen raspored. Pomažu joj tri asistenta koja joj moraju non-stop biti na raspolaganju i javljati se na telefon. Svako veče ide u krevet u 22:15. Njeni saradnici kažu da i danas čita svaki detalj za izdavanje "Voga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana