Nekada sportski heroji, danas robijaši

Dragana Keleč
Nekada sportski heroji, danas robijaši

Većina sportista u medije dospijeva izuzetnim sportskim rezultatima, ali nažalost i među njima ima onih koji se umjesto na sportskim stranama, pojavljuju u rubrici crna hronika. Pred sudom i na robiji našli su se zbog prevara, otmica, silovanja pa čak i ubistava.

Oskar Pistorijus, Majk Tajson, O'Džej Simpson samo su neki od mnogih sportista koji su svoju blistavu karijeru upropastili krivičnim djelima.

Pistorijus

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus je u februaru ove godine hicima iz pištolja ubio svoju vjerenicu Rivu Stenkamp pod okolnostima koje još nisu razjašnjene.

Najpoznatiji svjetski sportista s fizičkim hendikepom optužen je za ubistvo i pušten da se brani sa slobode, a odbrana mu se zasniva na tvrdnji da je mislio da puca u provalnika. Ako bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na doživotnu robiju.

Pistorijus je postao prvi sportista s amputacijom koji je nastupio na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu, i to u trci na 400 metara, plasiravši se u polufinale. Na Paraolimpijskim igrama ukupno je osvojio šest zlatnih medalja. Uspio je da pobijedi i atletske moćnike, te da se izbori za nastup u konkurenciji zdravih sportista.

Robije

Jedan od najpoznatijih slučajeva sportista kriminalaca sigurno je slučaj O'Džej Simpsona, bivšeg sjajnog igrača američkog fudbala, a kasnije i poznatog glumca. On je 1995. osumnjičen za dvostruko ubistvo - svoje supruge Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Ronalda Gudmana. Međutim, u kontroverznom suđenju, koje je trajalo niz godina, Simpson je, uprkos gomili dokaza protiv njega, oslobođen optužbi.

To ga nije smirilo, već je kasnije nastavio da stvara probleme pa je optužen za otmicu i oružanu pljačku, zbog čega je osuđen na 33 godine zatvora. Simpson je 2011. priznao ubistvo supruge u emisiji Opre Vinfri, koja je radila intervju sa njim u zatvoru.

Na doživotnu robiju prije godinu je osuđen bivši NFL igrač Erik Naposki. Nekadašnji igrač Nju Ingland Petriotsa je 1994. godine ubio Bila Meklahlina, kako bi njegova djevojka Nanet Džonston uzela novac od životnog osiguranja. Naposki je u to vrijeme bio u romantičnoj vezi za Džonstonovom.

Poslije dugog suđenja "zaradio" je doživotnu robiju, a osuđena je i Nanet, koja je optužena za saučesništvo.

Engleski fudbaler Gevin Grent, koji je igrao u nižim ligama, optužen je za ubistvo Džamala Mura 2005, ali je nešto kasnije oslobođen. Međutim, u obnovljenom procesu 2010. ponovo je proglašen krivim i dobio je 25 godina robije.

Prvak svijeta u srednjoj kategoriji, bokser Argentinac Karlos Monzon završio je u zatvoru jer je dokazano da je 1988. godine ubio svoju suprugu Alisiju Muniz.

Od igrača NFL-a ubice su postali i Re Karut i Jovan Belšer. Karut je osuđen na 18 do 24 godine zatvora jer je 1999. učestvovao u ubistvu djevojke koja je bila u osmom mjesecu trudnoće s njegovim djetetom. Djevojka je poživjela dovoljno da policiji opiše šta se dogodilo. Dijete je čudom preživjelo, ali je ostalo hendikepirano.

Belšer je u decembru prošle godine poslije svađe ubio svoju djevojku, dovezao se do trening-centra te se prije dolaska policije ubio pred trenerom i glavnim menadžerom kluba.

Cijeli svijet se šokirao kada je u martu ove godine slavni brazilski fudbaler, koji već služi 4,5-godišnju zatvorsku kaznu zbog otmice bivše djevojke, priznao da je ona ubijena, raskomadana i da su njome nahranjeni psi.

Brazilski golman Bruno Fernandes de Souza optužen je da je Elizu Samudio ubio kako bi izbjegao plaćanje alimentacije nakon što je ona rodila njihovo zajedničko dijete. Prvo je sve poricao, a onda je brazilskom sudu priznao da je njegov najbolji prijatelj Luis Enrike Romao platio bivšem policajcu da je ubije. Priznao je da je, iako sam nije naredio da je ubiju, na to pristao.

Kriketaš Lesli Hilton je 1955. godine na Jamajci smaknut vješanjem jer je osuđen za ubistvo supruge, a bejzbolaš Hiroši Oganja je u doživotnom zatvoru jer je utopio 67-godišnju domaćicu kuće koju je pljačkao.

Za pokušaj ubistva optužen je bivši hokejaš Majk Danton, tada igrač Nju Džerzi Devilsa. On je 2004. naručio ubistvo svog agenta Dejvida Frosta. Na sreću, potencijalni ubica bio je prerušeni član policije pa je Danton uhvaćen i osuđen na sedam i po godina robije.

Tajson

Najpoznatiji primjer sportiste koji je bio na vrhu pa dotakao dno je Majk Tajson.

Tajson, bivši američki profesionalni bokser i svjetski šampion u superteškoj kategoriji, u martu 1985. godine prvi put je ušao u profesionalni ring. U svojoj prvoj godini karijere među profesionalcima ostvaruje 15 pobjeda bez poraza i postaje najmlađi šampion u istoriji superteške kategorije. Iste godine objedinjuje tri bokserske titule: WBC, WBA i IBF. Bio je jednostavno najbolji.

A onda je sve krenulo nizbrdo. Prve probleme sa zakonom, bar od kada je postao profesionalac, Majk je doživio u braku. Njegova tadašnja supruga Robin Givens tužila ga je za zlostavljanje. Suđenje je dobila, a Tajson je dobio razvod, uslovnu i novčanu kaznu.

Sljedeća medijska bomba bilo je silovanje osamnaestogodišnje Dezir Vošington, zbog čega je 1992. godine osuđen na šest godina zatvora. Zahvaljujući dobrom vladanju, pušten je poslije tri godine.

Po izlasku iz zatvora nastojao je da vrati titule koje su mu oduzete, a novi bokserski mečevi donijeli su mu i više novca nego ranije. Međutim, doživio je poraz od Ivandera Holifilda, a potom je u revanš meču, zakazanom poslije nekoliko mjeseci, Holifildu odgrizao dio uveta.

Bivši košarkaš Univerziteta Kentaki i NBA tima Atlanta Hoksa Tom Pejn osuđen je za nekoliko silovanja u Atlanti, a kasnija je istraga utvrdila da je bio umiješan i u ranija silovanja na Univerzitetu Kentaki, gdje je studirao 1971. Kasnije, 1986. policija ga je u Los Anđelesu uhvatila u silovanju žene i dobio je 15 godina zatvora iz koga je izašao 2001. I danas se nalazi u zatvoru, gdje je u međuvremenu proveo više vremena nego na slobodi, zbog ponovljenih zločina.

Nekadašnji fudbaler Mančester Sitija i Njukasla Džoi Barton je nekoliko puta osumnjičen za silovanje, nedolično ponašanje i napade. Odležao je četiri mjeseca za svoja djela i dobio je dvije godine uslovno.

Krivična djela

Bivši defanzivac minhenskog Bajerna Breno osuđen je lani na tri godine i devet mjeseci zatvora jer je namjerno izazvao požar u iznajmljenoj vili kako bi dobio novac od osiguranja.

Brazilac je prošlog septembra priveden nakon što su pronađeni dokazi o namjeri da se izazove požar. Bajern je tada platio kauciju za Brena, a Brazilcu je kasnije konstatovana blaga depresija zbog koje se sumnjalo da je sklon samoubistvu i da ga treba pripaziti.

Sud u Mančesteru osudio je u maju 2012. fudbalera Stouka Džermejna Penanta na osam sedmica zatvora, uz godinu uslovne slobode, zbog vožnje u pijanom stanju.

Pored toga, Penantu je oduzeta vozačka dozvola na tri godine, a priznao je da je počinio prekršaj.

Penanta je policijska patrola zaustavila 29. aprila u predgrađu Mančestera, a fudbaler je pijan vozio svoj BMW. Na alko-testu Penant je imao duplo veću količinu alkohola u krvi od dozvoljene.

Bivša košarkašica Šamik Holsklou mogla bi da dobije kaznu zatvora i do 65 godina, ukoliko bude osuđena za svih šest tačaka koje je terete.

Ona je u novembru 2012. godine napala svoju bivšu djevojku i saigračicu Dženifer Lejsi. Prvo je bejzbol palicom razbila stakla na kolima, a zatim i pucala u njih dok je Lejsijeva bila unutra.

Holdsklou je bila jedan od najvećih košarkaških talenata. Osvojila je tri titule sa univerzitetom Tenesi krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

Dvostruki bivši šampion svijeta u teškoj kategoriji Ridik Bouvi bio je optužen za kidnapovanje svoje žene i djece. Dobio je 18 mjeseci kazne koju je odležao.

Doping

Lens Armstrong bio je najbolji biciklista na svijetu i čovjek kojem su se svi divili zbog njegove gvozdene volje i velike hrabrosti. Armstrong je poslije izvojevane pobjede nad rakom testisa, sedam puta trijumfovao na Tur de Fransu.

Ipak, oduzete su mu sve nagrade nakon što je američka antidoping agencija u oktobru prošle godine objavila svoj izvještaj. Doživotno mu je zabranjeno takmičenje u bilo kom sportu koji nosi prefiks profesionalni, pa čak i u amaterskoj konkurenciji.

Godinama je Armstrong negirao da se dopingovao, ali je u emisiji Opre Vinfri početkom ove godine ipak priznao da je koristio nedozvoljena sredstva.

I nekada najbrža žena na planeti i olimpijska pobjednica Merion Džons morala je da vrati medalje zbog dopinga. Ona je priznala da je uzimala steroide prije Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine, na kojima je osvojila tri zlatne i dvije bronzane medalje. Osim što je osramoćena, osuđena je na šest mjeseci zatvora zbog lažnog iskaza datom federalnim istražiocima prilikom istrage o dopingu.

Borbe pasa

Bivši kvoterbek Atlanta Falkonsa Majkl Vik optužen je za organizovanje borbe pasa do smrti. Životinje koje bi tokom i poslije tih borbi uginule zakopavao je u zemlju.

Vik je dobio dvije godine zatvora za to krivično djelo i te dvije godine je odležao. On je, međutim, jedan od rijetkih sportista koji se poslije skandala i kriminala vratio u sport i potpisao vrijedan ugovor sa Filadelfija Iglsima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana