Nedeljko Čubrilović: Za puteve 300 miliona maraka

Miroslav Filipović
Nedeljko Čubrilović: Za puteve 300 miliona maraka

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je u intervjuu za "Glas Srpske" da je planirano da u 2009. godini u izgradnju puteva u Republici Srpskoj bude izdvojeno ukupno 300 miliona maraka.

- To je okvirna suma planirana za ulaganja u razvoj saobraćajne infrastrukture u Srpskoj u koju je uračunata i najavljena izgradnja prve dionice autoputa Banja Luka - Doboj u skladu sa ugovorom sa austrijskim koncernom "Štrabagom" - istakao je Čubrilović.

* GLAS: Od ugovora sa "Štrabagom" Vlada RS očekuje veoma dobre rezultate?

ČUBRILOVIĆ: Vlada Srpske svjesna je da privrednog razvoja nema bez dobrih i savremenih puteva i ulaganja u ovu stratešku oblast. Ulaganjem u mrežu autoputeva kroz RS otvaraju se mogućnosti povećanja zaposlenosti i novih radnih mjesta, povećanje vrijednosti nekretnina i formiranje industrijskih zona uz izgrađeni autoput i rast stranih investicija u RS, što znači dodatno punjenje republičkog budžeta i fondova - penzionog, socijalne zaštite i drugih.

* GLAS: Hoće li biti ispunjeni uslovi da izgradnja prve dionice autoputa Banja Luka - Doboj počne već sredinom sljedeće godine? 

ČUBRILOVIĆ: Institut iz Zagreba "IGH" trebalo bi do marta 2009. godine da završi projekat pomenute dionice. Ako Vlada RS uspije da riješi imovinsko-pravne odnose radovi će sigurno početi na ljeto.

* GLAS: Koje su obaveze Vlade RS, a koje "Štrabaga"?

ČUBRILOVIĆ: Obaveze Vlade RS su da predaju "Štrabagu" na upravljanje, održavanje i eksploataciju izgrađen autoput Banja Luka - Gradiška, dok će austrijska kompanija pomoći Vladi da obezbijedi kredite za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja za oko 400 kilometara autoputeva. Za ove poslove potrebno je obezbijediti i do 500 miliona maraka.

* GLAS: Imovinsko-pravni odnosi su stvorili dosta problema na izgradnji puta Banja Luka - Gradiška?

ČUBRILOVIĆ: To je tačno, ali konačno se nadzire rješenje ovog problema. Na prvoj dionici riješeni su gotovo svi imovinski sporovi, a na drugoj treba riješiti još nekoliko sporova. Uglavnom, autoput bi trebao da bude izgrađen do 2010. godine kako je i predviđeno ugovorom.

* GLAS: Postoji li mogućnost da se slične stvari dogode i prilikom provođenja ugovora sa "Štrabagom"?

ČUBRILOVIĆ: Velika obaveza stoji pred Vladom u vezi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i priprema za pravovremeni početak gradnje kako ne bi plaćali kaznene penale. "Štrabag" će tražiti da se poštuje svako slovo Ugovora i mi moramo napraviti efikasniju organizaciju u rješavanju imovinskih sporova. Potrebno je obezbijediti efikasniji rad Uprave za imovinsko-geodetske poslove, Pravobranilaštva RS, resornih ministarstava i drugih komisija zaduženih za ova pitanja.

* GLAS: Ekonomisti upozoravaju da bi se posljedice globalne finansijske kriza mogle ozbiljnije osjetiti u BiH u 2009. godini. Kako će to uticati na razvoj saobraćajne infrastrukture u RS?

ČUBRILOVIĆ: Finansijska kriza može usporiti kapitalne projekte izgradnje mreže autoputeva kroz RS, međutim, ne može dovesti u pitanje njihovu izgradnju. Uz planirani gradnju mreže autoputeva i puštanje u pogon Rafinerije nafte u Brodu i drugim energetskim postrojenjima u RS vrlo je moguće da uprkos globalnoj krizi daleko brže napredujemo od zemalja regiona.

* GLAS: Da li će se kriza osjetiti u poslovanju preduzeća koje su u resornoj nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza?

ČUBRILOVIĆ: "Željeznice Srpske", "Pošte Srpske", Aerodrom Banja Luka i domaća avio-kompanija već imaju dosta problema u poslovanju i teško samostalno funkcionišu. Vlada će morati pronaći rješenja da otkloni ove probleme. Međutim, siguran sam da će ova preduzeća normalno funkcionisati i u sljedećoj godini.

* GLAS: Da li će u ovim preduzećima doći do smanjenja plata i radnika u 2009. godini?

ČUBRILOVIĆ: Ministarstvo je u skladu sa preporukom Vlade obavijestilo preduzeća iz resorne nadležnosti koja su našoj nadležnosti da racionalnije posluju i preispitaju primanja i broj zaposlenih kako bi se racionalizovali troškovi.

* GLAS: Kakvi su planovi za razvoj željezničke infrastrukture?

ČUBRILOVIĆ: Predviđena je obnova pruge na relaciji Doboj - Novi Grad. Želimo da stvorimo savremenu prugu koja će moći da podnese mnogo veće brzine i do 160 kilometara na čas da bi u ovoj oblasti mogli da pratimo okruženje. Ovih dana biće raspisan tender za obnovu dijela ove dionice, a investicija je vrijedna 55 miliona evra. Takođe, pregovaramo sa Vladom Španije o dobijanju robnih kredita, odnosno nabavke savremenih vozova. To bi trebalo da bude realizovano početkom 2010. godine. Imamo i ponude robnih kredita iz Poljske i Portugalije. Cilj je da stvorimo savremene željeznice koje će moći da pariraju željeznicama u okruženju.

* GLAS: Evidentni su problemi u oblasti avio-saobraćaja?

ČUBRILOVIĆ: Aerodrom Banja Luka je akcionarsko društvo. Zakon ne dozvoljava da Vlada direktno ulaže novac u ovo preduzeće. To se može obavljati samo dokapitalizacijom ili kupovinom akcija. Iste probleme imamo i sa "Željeznicom Srpske" i "Poštama Srpske". Ipak, dosta je uloženo u Aerodrom i sufinansiranje letova kako bismo privukli veći broj putnika, a samim tim i potencijalnih investitora. Paralelno sa Jatom pregovaramo i sa drugim kompanijama da neke avio-linije realizuju preko Banja Luke. Sve to istina ide dosta teško i sporo jer još nismo adekvatno osposobili domaću avio-kompaniju. Jačanje ove kompanije biće prioritet u radu Ministarstva.  

* GLAS: Da li ste zadovoljni projekcijom budžeta RS za resor saobraćaja i veza za sljedeću godinu?

ČUBRILOVIĆ: Dobili smo oko 50 miliona maraka, a tražili smo mnogo više. Međutim, Vlada je usvojila dosta restriktivan budžet kada je u pitanju ovo ministarstvo i investicije u saobraćajnu infarstrukturu trpe zbog druge budžetske potrošnje. I pored toga, veliki razvojni projekti neće biti zaustavljeni. Pregovaramo sa međunarodnim institucijama radi pronalaženja novih izvora i načina finansiranja razvojnih projekata.

* GLAS: Ima li se ozbiljne primjedbe na Zakon o javnim putevima BiH?

ČUBRILOVIĆ: Nadležnosti u oblasti saobraćaja jasno su utvrđene Ustavom BiH. Uočili smo da se pomenutim zakonom određene nadležnosti u oblasti razvoja saobraćaja i javnih puteva žele prenijeti sa RS na nivo BiH. Zato smo od srpskih predstavnika u Parlamentu BiH zatražili da ne glasaju za ovaj zakon. Dostavili smo im amandmane na ovaj zakon.

Domaća preduzeća

* Koji su tehnički detalji ugovora sa "Štrabagom"?

ČUBRILOVIĆ: "Štrabag" će angažovati svu domaću radnu snagu i domaće građevinska preduzeća. Tokom izgradnje biće korišćen i domaći građevinski materijal. Samo u nedostatku određene mašinerije i materijala biće angažovana preduzeća iz okruženja.

Loši putevi

* GLAS: Vozači Srpskoj imaju dosta primjedbi na kvalitet puteva? Da li se prilikom izgradnje saobraćajnica poštuju evropski standardi?

ČUBRILOVIĆ: Ministarstvo je takođe imalo dosta primjedbi na kvalitet radova prilikom obnove puteva. Izvještaji kontrolnih službi su pokazali da izvođači u dosta slučajeva nisu ispunjavali propisane tehnološke standarde. Ministarstvo je u vezi s tim pitanjem preduzelo konkretnije mjere. Zatražili smo oštriji rad kontrolnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana