NATO ubija i poslije 16 godina

Agencije
NATO ubija i poslije 16 godina

Beograd - Srbija je vodeća zemlja u Evropi po smrtnosti od raka, a ova opaka bolest poslije NATO bombardovanja 1999. godine širi se do neviđenih razmjera, upozorava predsjednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić.

On je jedan od rijetkih stručnjaka koji neprestano alarmira javnost.

Prve procjene, kako su frankfurtske "Vijesti" nedavno pisale, bile su da će stopa obolijevanja od malignih bolesti porasti za 15 odsto, ali je već dostigla i više od 17 odsto. Godišnje se otkrije čak 5.500 novih slučajeva raka na milion stanovnika, dok je u svijetu prosjek 2.000.

Čikarićeve tvrdnje, koji je još prošlog proljeća iznio podatke da je Srbija prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, koja godišnje raste u prosjeku 2,5 odsto, potkrepljuju i podaci nacionalnog Registra za rak. Od 2001. godine on prati kretanje broja oboljelih i umrlih od raka, na uzorku od pet i po miliona stanovnika, a koji je, kako kaže, prihvatila Svjetska zdravstvena organizacija.

- Gledano na kraju 2010. godine, broj novooboljelih od raka na 100.000 stanovnika, stopa incidencije porasla je za 20 odsto, u prosjeku za dva odsto godišnje, a stopa smrtnosti se povećala za 25 odsto. Vidio sam da stopa smrtnosti raste brže nego stopa incidencije - istakao je Čikarić.

On je dodao da je potom izdvojio 17 tumora različitih lokalizacija, čija je stopa incidencije veća od deset novootkrivenih slučajeva na 100.000 ljudi, a posebno je izdvojio leukemije i limfome, kao sistemska maligna oboljenja koja se razvijaju iz koštane srži i limfnog tkiva, inače vrlo osjetljivih na radioaktivnost.

- Ovde povezujem uranijum i pojavu raka, pošto u Srbiji do 2005. godine imamo promene u povećanju učestalosti tih tumora od dva do tri odsto godišnje, a u 2006. godini kada se završio latentni prosečni period od sedam godina, ta stopa skače na 18,4, u 2007. godini ide na 22, dok 2011. godine stopa iznosi čak 26 odsto - pojašnjava Čikarić.

Ističe da oni koji su bombardovali Srbiju uranijumom naravno neće da priznaju ove posljedice, pa kako kaže, njegovo obraćanje javnosti ima zadatak da pokaže da je poslije NATO agresije povećan broj oboljelih i umrlih i da za to neko treba da odgovara.

- Tražio sam da se Srbima da odšteta kao što mornarima u japanskoj nuklearki Fukušima, gde su se zbog cunamija izlile radioaktivne materija. Oni su dobili po dva miliona dolara, a osam dana su bili u zoni visokog rizika, a naš narod je pod osiromašenim uranijumom bio tri meseca - kaže Slobodan Čikarić.

Tokom 1999. godine gađano je područje pčinjskog okruga, Preševo, Medveđa, Bujanovac i gotovo celo područje Kosova.

Mladi

Od malignih bolesti u Srbiji godišnje se razboli oko 320 djece uzrasta do 19 godina, od čega je dvije trećine mlađih od 14 godina, a bitku sa ovom opakom bolešću godišnje izgubi 56 mališana, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu.

- Najčešći maligni tumori kod mladih su leukemije, tumori mozga i centralnog nervnog sistema, te Hočkin i Non-Hočkin limfomi - naveli su u Institutu.

 

Brojke:

5.500 novih slučajeva raka otkrije se svake godine u Srbiji na milion stanovnika

2.000. novih slučajeva oboljenih od raka godišnji prosjek u svijetu

2,5 odsto se svake godine poveća stopa smrtnosti od raka u Srbiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana