Nakit, čizme i bejzbol lopta

Los Anđeles tajms
Nakit, čizme i bejzbol lopta

Dokumenti na 68 miliona strana, daska za jahanje na talasima, 175 miliona elektronskih poruka, bezbroj kaubojskih šešira, tačno 3.845.912 fotografija, autogrami poznatih ličnosti, zlatni i srebrni mačevi, ručno rađeni škotski "kiltovi", dijamantski nakit, kaubojske čizme, povjerljive datoteke, poklon od pape i 9-milimetarski "glok" koji je kod sebe imao Sadam Husein kad je uhvaćen u podzemnoj rupi u Iraku.

Dobro došli u Bijelu kuću za vrijeme vladavine Džordža V. Buša, ali "uskladištenu" u Luisvilu. Među eksponatima je čak i laminat iz ovalne sobe i stolice iz prostorije za pres konferencije.

Pažnju najviše privlače raskošni darovi, poput nakita od safira i dijamanta koji je kralj Saudijske Arabije poklonio nekadašnjoj prvoj dami Lauri Buš, ili kaubojske čizme rađene po narudžbi, sa monogramom "GVB", koje je samo za bivšeg američkog predsjednika izradio Roki Kerol čuveni "obućar" bogatih iz Hjustona.

- Ova kolekcija je svojevrsna vremenska kapsula koja nam razotkriva sve što se događalo u tih osam godina mandata Džordža Buša. Ovo nije samo presjek političkih događanja, već i onih iz svijeta mode, običaja, kulture. Pored poklona zvaničnika, tu su i darovi pobjednika "Američkog idola" - kaže Dženifer Šule, zaduženja za evidentiranje.

Mnogi eksponati su umjetnički vrijedni, kao što je, na primjer, mozaik Trga svetog Petra, poklon pape Benedikta Šesnaestog, te zlatna replika Nebeskog hrama na kom su ljudske figurice izrađene od Svarovski kristala, dar kineskog šefa diplomatije.

- Kad ste predsjednik, ne poklanjaju vam imitacije - kaže Šule.

Prema njenim riječima, najdraži Bušovi pokloni su oni koji odražavaju američki stil života. Bivšem predsjedniku veoma se dopala bejzbol lopta iz 2001. sa potpisima članova Dvorane slavnih.

Međutim, direktor biblioteke Alan Lou kaže da mnogo veću vrijednost posjeduju istorijski dokumenti, kao što su oni koji govore o događajima od 11. septembra ili ratovima u Iraku i Avganistanu.

- Porodica Buš je veoma zainteresovana za sve što se događa oko buduće postavke. Džordž Buš često navrati, i prebira po fotografijama. Uključen je u pripreme - kaže Lou.

Osoblje biblioteke čini 11 članova, a za koji dan doći će još 10 arhivara. Oni će se potruditi da sve bude spremno za 20. januar 2013, kada je planirano prvo objavljivanje Bušovih dokumenata, pet godina poslije njegovog napuštanja Bijele kuće. Dokumenti koji imaju veze sa odbranom i drugim osjetljivim pitanjima sačekaće još koju godinu do objavljivanja.

Povjerljivi dokumenti smješteni su u zapečaćenom dijelu magacina.

U kolekciju će biti uvršćeni i materijali iz godina poslije završetka Bušove predsjedničke karijere.

Biblioteka

Cijeli inventar biće preseljen u predsjedničku biblioteku Džordža Buša vrijednu 300 miliona dolara, koja će biti otvorena 2013. godine u Južnom metodističkom univerzitetu u Dalasu. Ali, za sada arhivari daju sve od sebe da bi detaljno popisali ogromnu kolekciju dokumenata i "muzejskih eksponata" pohranjenu u magacinu od 5.000 kvadratnih metara, u nadležnosti Državne agencije za arhiv.

Osam godina američke istorije pažljivo je zavedeno u inventar, umotano u zaštitne folije, spremljeno na police, i čuva se u klimatizovanom magacinu.


preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana