Najzanimljivije svjetske građevine

Glas
Najzanimljivije svjetske građevine

Ivo Andrić je u svom čuvenom eseju "Mostovi" zapisao da od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi ništa nije bolje i vrednije od mostova. Oni su, piše Andrić, važniji od kuća, svetiji, opštiji od hramova.

Ta građevinska čuda o kojima je Andrić često pisao danas su potisnuta drugim volšebnim građevinama koje "niču" širom svijeta, dodirujući oblake, tražeći put ka visinama, dokazujući, tako, još jednom, da ne postoje bolji simboli koji bi oslikali moć jedne države nego što je to građevina koja zadire i u najniže slojeve neba.

Kada bude završen 2011. godine "Šiljak Čikaga" će nadvisiti čuveni "Sears Tower". Najinteresantnija stvar je svakako njegova zakrivljena fasada za koju arhitekte kažu da povećava stabilnost objekta i da umanjuje snagu vjetra. Zgrada će imati i nekoliko inženjerskih inovacija kao što je najduže liftovsko okno, čelični okvir i betonsko jezgro.

Novi gradski centar u sjevernoj Maleziji imaće milion kvadratnih metara i dvije kule od po 200 metara. Savremeni dizajn je inspirisan okolnom prirodom, a staklene fasade kula usljed uvrtanja reflektuju izlomljenu sliku okruženja. Zbog obimnosti cjelokupnog projekta biće potrebno čak 15 godina za njegov potpuni završetak, a izgled malog ostrva Penang će zauvijek biti promijenjen.

"Regata hotel" u Yakarti sa 10 tornjeva i hotelom od 5 zvjezdica promijeniće način urbanog razvoja indonezijske prijestonice. Projektanti kažu da 10 manjih tornjeva predstavlja jedrilice za jedrenje, dok najveći predstavlja svetionik. Izgradnja ovog kompleksa će se odvijati u tri faze, a prva će biti završena u novembru ove godine.

Kristalno ostrvo u Moskvi će po izgledu podsjećati na vulkan, a zauzimaće površinu od 2,5 miliona kvadratnih metara i biće visoko 457 metara. Kompleks će sadržati 900 privatnih stanova, 3.000 hotelskih soba, pozorišta, bioskope, sportske komplekse i još dosta toga.

Polako se privode kraju i radovi na najvećem oblakoderu na svijetu - "Byrj Dubai" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Završetak zgrade se planira u novembru ove godine i tada će zgrada i zvanično biti najveći objekat na Zemlji građen ljudskom rukom. Imaće 160 spratova i zajedno sa antenom kao najvišom tačkom biće visoka nevjerovatnih 818 metara.

U Dubaiju će niknuti još jedan "cvijet" savremene arhitekture. Riječ je o "Tornjevima Dubaija" o kojima se za sada veoma malo zna. Projektanti najstrože čuvaju plan gradnje ovog građevinskog čuda. Do sada se jedino saznalo da će zgrada imati četiri tornja različite spratnosti koji će predstavljati plamenove svijeća.

Tri klisure

Brana "Tri klisure" na rijeci Jangcekjang je jedno od najnovijih čuda kineskog građevinarstva. Radovi na ovom projektu su započeti 1994. godine, a završeni u maju 2006. godine. Ovo je ujedno i najveća hidroelektrana na svijetu, a kada bude u potpunoj upotrebi isporučivaće čak deset odsto ukupnih potreba Kine za električnom energijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana