Najšokantniji događaj 20. vijeka VIDEO

Aleksandar Popović
Najšokantniji događaj 20. vijeka VIDEO

Atentat na 35. predsjednika SAD Džona Ficdžeralda Kenedija smatra se jednim od najdramatičnijih i najšokantnijih događaja u 20. vijeku. To je jedan od najpoznatijih atentata uopšte, a njegovi se detalji i dan-danas istražuju.

Atentat je izvršen u Dalasu 22. novembra 1963. godine, kada se Kenedi u predsjedničkoj koloni kretao ulicama grada Dalasa.

Posjeta Teksasu

Kenedi se za posjetu Dalasu odlučio u svrhu priprema za predsjedničke izbore 1964. godine. Posjeta je dogovorena 6. juna 1963. godine, a javnost je o posjeti obaviještena u septembru te godine. Detalji posjete, uključujući i vožnju kroz grad, odnosno rutu predsjedničke kolone, o kojoj je takođe obaviještena javnost, dogovoreni su 18. novembra.

Kenedijeva posjeta Teksasu je trebalo da traje četiri dana, a započela je 21. novembra 1963. godine. Tokom posjete održao je govor u San Antoniju, zatim u Hjustonu, a sljedećeg dana se ukrcao u predsjednički avion kojim je odletio u Dalas.

Atentat

Avion se spustio na aerodrom Lov Fild, gdje je formirana predsjednička auto-kolona koju je sačinjavalo šest vozila. U drugom vozilu se nalazio Kenedi zajedno sa suprugom Žaklinom i guvernerom Teksasa Džonom Konelijem.

Kada se u 12.30 časova kolona nalazila u ulici Elm, ispaljena su tri hica iz puške. Jedan od njih je pogodio Kenedija u vrat, probivši mu dušnik, potom ga je drugi hitac pogodio u glavu, poprskavši limuzinu krvlju. Jedan metak pogodio je Konelija.

Kenedi je hitno odvezen u bolnicu, gdje je nedugo poslije pucnjave proglašen mrtvim.

Ispaljivanje hitaca je izazvalo poviku među okupljenim pješacima, od kojih su se mnogi instinktivno bacali na zemlju. Mnogi od njih nisu znali sa koje strane dolaze hici. Odmah poslije pucnjave Kenedi je prevezen u bolnicu, gdje je u 13 časova i preminuo.

Atentator

U trenutku atentata u zgradi teksaškog skladišta školskih knjiga nalazio se bivši marinac Li Harvi Osvald, koji je tamo bio zaposlen od 16. oktobra 1963. godine. Oko minut i po poslije ispaljivanja hitaca, jedan od policajaca je ušao u zgradu i tamo u kantini na drugom spratu sreo Osvalda.

Roj Truli, njegov pretpostavljeni, policajcu ga je predstavio kao svog radnika, pa ga je policajac propustio. Osvald je iskoristio priliku da bi izašao iz zgrade i to nekoliko minuta prije nego što je policija dobila nalog da blokira zgradu. Tek tada je Truli primijetio da je od svih radnika nedostajao upravo Osvald, što mu je bilo čudno, pa je o tome obavijestio policiju. Nedugo poslije toga Osvald je uhapšen. Sljedeća dva dana je podvrgnut policijskom ispitivanju, tokom kojega je odbacivao sve optužbe o ubistvu. Osvalda su 24. novembra policajci vodili kroz podrum sjedišta policije prije nego što je trebalo da ga odvedu u okružni zatvor. Podrum je bio prepun novinara, kao i TV ekipa, koji su direktno prenosili događaj. U tom trenutku Džek Rubi, vlasnik lokalnog noćnog kluba, iznenada je ispalio hitac iz pištolja koji je Osvalda pogodio u stomak. Osvald je poslije toga odveden u bolnicu, gdje je i preminuo.

Najnovija istraživanja

Iako su se oko atentata na Kenedija godinama ispredale različite teorije zavjere, najnovija istraživanja tima istoričara i bivših pripadnika američke tajne službe, koja je predvodio istoričar Maks Holand, pokazala su da Li Harvi Osvald nije imao pomagača u ubistvu Džona F. Kenedija.

Tim je uz pomoć najnovije tehnologije uvećao veliki broj amaterskih snimaka napravljenih toga dana i sačinio jedinstveni snimak, koji daje jasnu sliku šta se dešavalo toga dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana