Najslavnija srpska bitka

Sandra Miletić
Najslavnija srpska bitka

Čuvena bitka koja se odigrala na Kosovu polju 28. juna 1398. godine jedan je od najznačajnijih događaja u srpskoj istoriji. Priča o ovom događaju je ubrzo poslije završetka bitke prerasla u legendu, koja se sa ponosom prepričava i među današnjim generacijama.

Zahvaljujući tome, ovaj čuveni sukob je u narodnoj svijesti bio i ostao centralni događaj cijele srpske istorije. Taj događaj je stekao žalosnu, ali i gordu slavu.

Vojske

Prije samog Kosovskog boja srpski knez Lazar je nekoliko puta dolazio u sukob sa Turcima. Priznanjem vazaliteta kralju Zigmundu Luksemburškom, knez Lazar je sebi obezbijedio prostor za obračun sa Turcima. Tako su započele pripreme kneza Lazara za Kosovsku bitku.

Vojska sultana Murata sastojala se od odreda iz Evrope i azijskog dijela Osmanlijskog carstva sa iskusnim vojskovođama: Ali-pašom, Evrenosom, Jahšiem, Šahinom i Muratovim sinovima Jakubom i Bajazitom. Od srpskih velikaša sa Turcima je bio i njihov vazal Konstantin Dejanović. Prema jednom "slovu" o knezu Lazaru, na Kosovu je bilo 300.000 Turaka, a samo 100.000 srpskih vojnika.

bojŽrtve

Ova bitka je bila veoma krvava i sa velikim vojnim gubicima na obje strane. U boju su poginula oba vladara, i sultan Murat i knez Lazar.

Murata je ubio Miloš Obilić, da bi dokazao svoju odanost knezu Lazaru. On se predao Turcima i otišao u njihov tabor, a onda je, kada su Turci povjerovali u njegovu izdaju, izvukao sakriveni nož i usmrtio sultana Murata. Ipak, u nekim spisima se navodi da je sam knez Lazar ubio sultana.

O smrti kneza Lazara se govori da je on uhvaćen sa još nekoliko srpskih velikaša, odveden u turski tabor i tamo posječen.

boj1Ishod bitke

O ishodu Kosovske bitke postoje mnogi spisi. U jednom, pisanom prije 1402. godine, piše da su obje strane obustavile boj, sa mnogo mrtvih na obje strane i oba vladara. Veliki obostrani gubici više su pogodili Srbiju, koja nije imala mogućnosti da se ponovo suprotstavi Turcima.

Kosovska bitka nije bila ni prva ni posljednja bitka Srba sa Turcima. Za Srbe Kosovska bitka izrasta u mit. Ona za srpski narod nije završena porazom, već se smatra za veliku pobjedu pravoslavlja i srpske ljubavi prema svojoj vjeri i slobodi.

Za ime kneza Lazara Hrebljanovića, kosovske junake i bitku vezane su mnogobrojne legende, pa i kosovski ciklus srpske epske poezije koji je sačuvao od zaborava veliki dio srpske istorije prije i poslije pada Srbije pod vlast Otomanske imperije, u kojima se Kosovo, uz pravoslavlje i svetosavlje, slavi kao nepresušni izvor srpske duhovnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana