Najskuplji aranžmani za zimovanja prvi planuli

D.Sekulić, M.Čigoja
Najskuplji aranžmani za zimovanja prvi planuli

Dok velika većina stanovnika Srpske noći provodi razmišljajući o tome da li će proljeće dočekati sa poslom ili sa otkazom u rukama i da li će postati žrtve globalnih finansijskih kretanja na koje ne mogu uticati, onaj malo srećniji dio naših sugrađana razmišlja na kojem će planinskom vrhu zimovati.

Da bi muka onih koji po pregradama novčanika sami od sebe skrivaju marke za proslavu Nove godine u lokalnim restoranima sa najpovoljnijim cijenama pića, drugi u evrima računaju broj zvjezdica mondenskih skijališta čija će im de ludže ponuda priuštiti zimovanje iz bajke.

Nedostatak snijega i više cijene skijaških karata u odnosu na prošlu godinu, kažu u turističkim agencijama, nisu uticali na broj onih koji će ove zime posjetiti neki od zimskih centara. Iskusniji turisti još su u oktobru bukirali mjesta u renomiranim hotelima regiona, čija ponuda uvijek prva "plane", a aranžmani za Madonu di Kampiljo, Bormio i Bad Klajnkirhajm još čekaju domaće ljubitelje zimovanja.

Tako bi svi koji žele odmor da provedu na nekim od ovih mjesta trebalo da izdvoje za sedam dana najmanje 427 evra po osobi, u nekom manje luksuznom hotelu.

Za one kojima su ove destinacije nepristupačne, odmor na nekoj od domaćih planinskih ljepotica koštaće ih duplo manje. Cijene se, zavisno od hotela, kreću od 567 do 1.120 maraka po osobi za sedam polupansiona.

Domaće destinacije

Jahorina, Bjelašnica i Vlašić najtraženiji su zimski centri u BiH. Hoteli na Jahorini ove godine u "špicu" sezone, od 27. decembra 2008. godine do 17. januara 2009. godine, za 50 evra po osobi nude solidan odmor. Iako su ljudi ove godine slabije zainteresovani za zimovanje nego prošle, u turističkim agencijama se ne žale.

U "Unis tursu" kažu da cijena aranžmana za doček Nove godine u hotelu "Bistrica" na Jahorini iznosi 107 maraka po osobi za jedan dan, a za doček u hotelu plaća se dodatno 100 maraka po osobi.

- Cijena aranžmana uglavnom zavisi od termina. Od 27. decembra do 17. januara je najskuplje.  U hotelu "Košuta" na Jahorini aranžman košta 103 marke po osobi u ovom periodu, a u cijenu je uračunata i novogodišnja večera - kazala je Tanja Ištvanić iz "Unis tursa".

Hotel "Košuta" u periodu od 20. do 27. decembra nudi polupansion u dvokrevetnoj sobi za 60 maraka po osobi dnevno. Oni koji se odluče da Novu godinu dočekaju baš u ovom hotelu neće morati da plate, u drugim hotelima obaveznu, doplatu za novogodišnju večeru.

- Hotel "Termag" već odavno je rasprodat. Ako želite Novu godinu da dočekate u hotelu "Dva javora", moraćete da izdvojite 105 maraka, uz nezaobilaznu doplatu za novogodišnju večeru od 80 maraka - objasnila je Ištvanićeva iz "Unis tursa".

Branka Trninić iz turističke agencije "Ars turs" kao najtraženije domaće destinacije za ovu zimu navodi Jahorinu i Zlatibor.

U agenciji "Splendid travel" ističu da interesovanje za zimovanje nije ni blizu zainteresovanosti za ljetovanja. Ipak, oni koji svoj godišnji odmor žele da potroše na zimovanje najčešće se odlučuju za domaće destinacije.

- Građani koji su zainteresovani za zimovanje najčešće idu na Vlašić, Jahorinu ili Kopaonik - kažu u agenciji "Splendid travel".

Radnica u turističkoj agenciji "Smiljić" ističe da je razlog velike potražnje za Jahorinom najvjerovatnije što je nama najbliža.

- Imamo svoj prevoz svake subote i zbog toga se dosta građana odlučuje za zimovanje na Jahorini. Cijene se, zavisno od hotela, kreću od 567 do 1.120 maraka po osobi za sedam polupansiona - kazala je referent za prodaju turističkih aranžmana u agenciji "Smiljić" Olivera Nikolovska.

Januar je za domaće hotele, najtraženiji, ističu, i to poslije Božića. Od Nove godine do polovine januara sezona je u punom jeku, odnosno dok traje zimski raspust, a kasnije su ponude za zimovanja uglavnom na bazi sedmodnevnih.

Srpski ski-centri

I ove, kao i prethodnih godina, veliko interesovanje naših sugrađana plijene zimski centri u Srbiji. Iako se u tamo za ovu sezonu predviđa krah zimskog turizma, domaće turističke agencije tvrde da su aranžmani za Zlatibor i Kopaonik odavno rasprodati. U ski-centrima u Srbiji, kako se sve više piše, posjećenost je manja nego ikad. Navodno je već nekoliko hiljada Britanaca odustalo od aranžmana na Kopaoniku. Najveći minus bilježe upravo najveći i najbolje uređeni turistički centri. Navodno je već nekoliko hiljada Britanaca odustalo od aranžmana na Kopaoniku, koji prednjači u vrsti i broju usluga.

Koliko ćete platiti boravak u nekom od hotela na Kopaoniku zavisi od datuma. Najpovoljniji periodu za hotel "Grand" je već prošao, odnosno od 29. novembra do 5. decembra, kada je za polupansion u dvokrevetnoj sobi po osobi trebalo izdvojiti oko 90 maraka. Najskuplji aranžman je za period od 27. decembra do 2. januara za polupansion u dvokrevetnoj sobi, a iznosi 270 maraka.

Turistička agencija "Unis turs" ima i posebnu ponudu za doček Nove godine na Zlatiboru.

- U 339 maraka po osobi uključen je prevoz, smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice i pet noćenja sa doručkom - naglasila je Tanja Ištvanić iz "Unis tursa".

Polupansion u hotelu "Omorika" u Vrnjačkoj banji, u periodu od 27. decembra do 24. januara, košta 70 maraka po osobi.

Strano i dalje najtraženije

Kao i uvijek, najmanje oklijevaju turisti sa najdubljim džepom, koji, kako tvrde u turističkim agencijama, odmah poslije ljeta rezervišu putovanja do dalekih destinacija.

Strana destinacija "broj jedan" još uvijek je Bad Klajnkirhajm u Austriji, koja je i najskuplja. Tik uz Austriju je i slovenačka Kranjska Gora.

- Jedan dan u "Lariksu" na Kranjskoj Gori košta 119 evra. U Austriji najjeftiniji najam apartmana iznosi oko 60 evra za dvije osobe - rekla je Tanja Ištvanić iz "Unis trusa".

Ona je dodala da su manje tražene Italija i Bugarska, za razliku od Slovenije i Austrije.

U "Smiljiću" kažu da je i u njihovoj ponudi Austrija najskuplja.

- U Austriji sedam polupansiona u hotelu sa tri zvjezdice košta 427 evra po osobi. Najpovoljnija je Bugarska, iako nam treba bugarska viza, tako da je to otežavajuća okolnost i putnici sami moraju u Sarajevo po vizu. U Sloveniji u hotelu "Brisant" sa četiri zvjezdice sedam polupansiona košta 532 evra po osobi bez prevoza - kazala je Olivera Nikolovska.

Italijanski ski-centri Madona di Kampiljo, Bormio, Paso Tonale i Marileva drže cijenu aranžmana veću od 700 maraka za najmizernije ponude.

- Austrija i Francuska se rezervišu još u avgustu zbog viziranja, tako da se sada moraju rezervisati februar i kraj marta, jedino što je slobodno - kazala je menadžer marketing u turističkoj agenciji "Zepterpasport" Sanja Vidović.

U domaćim turističkim agencijama ove zime izostala je ponuda za ekskluzivne ski-centre, švajcarski Sent Moric, američki Aspen i austrijski Zefeld, za koje se cijene formiraju individualno i po zahtjevima klijenata.

Egzotične destinacije

Građani Srpske nisu mnogo zainteresovani za daleka interkontinentalna putovanja, koja su im zanimljivija ljeti. U turističkoj agenciji "Smiljić" kazali su da u ponudi imaju putovanja u Japan, Kinu, Kubu, Meksiko, Maroko, Izrael, Madagaskar, Dubai i Tajland.

- Najveće interesovanje je za Kubu i Tajland, a našim sugrađanima zanimljiv je i karneval u Rio de Žaneiru, koji se održava u februaru - rekla je Olivera Nikolovska iz turističke agencije "Smiljić".

Cijene za ove destinacije zavise od toga da li letite iz Zagreba ili Beograda.

- Za 11 polupansiona i 13 dana na Kubi, u Havani ili Valaderu, treba da izdvojite 1.300 evra po osobi. Ako se odlučite da na ovo putovanje krenete iz Zagreba, devet dana na Kubi koštaće vas 1.560 evra - objasnila je Nikolovska.

Domaće ili strano, manje ili više egzotično, ove zime pažnju zaokuplja malom broju građana Srpske. To što se u turističkim agencijama basnoslovno skupi aranžmani grabe već krajem ljeta, a oni pristupačniji našem standardu tek pred Novu godinu, ide u prilog činjenici da zimovanje, kao i bilo koju drugu vrstu odmora, u Republici Srpskoj sebi mogu da priušte samo rijetki.

Skijaška oprema

Da vam troškovi zimovanja ne bi ostali "samo" na stotinama maraka koje morate da izdvojite za boravak u hotelu, prevoz i hranu, nezaobilazna oprema za skijanje dodatno će vas "udariti" po džepu.

U banjolučkim prodavnicama ski-opreme cijene su zaista astronomske. Za kompletnu opremu za skijanje potrebno je izdvojiti između 700 i 800 maraka.

Za razliku od Srbije, u kojoj veoma povoljno možete kupiti kompletnu polovnu ski-opremu, koja se nudi na Beogradskom sajmu.

Nova godina

Za doček Nove godine izvan Republike Srpske vlada veliko interesovanje. Turistička agencija "Unis turs" ima i posebnu ponudu dočeka Nove godine na Zlatiboru.

- U cijenu od 339 maraka po osobi uključen je prevoz i smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice, te pet noćenja sa doručkom - naglasila je Tanja Ištvanić iz "Unis tursa".

Agencija "Smiljić" organizuje doček Nove godine u Budvi.

- Za dva dana u Budvi, sa doručkom i noćenjem, treba da izdvojite 189 maraka - kažu u "Smiljiću".

U Hrvatskoj su aranžmani za doček Nove godine već odavno "bukirani" gostima iz Italije, Austrije i Njemačke. Hrvati će, prema dosadašnjem broju rezervacija, novogodišnje praznike radije provesti u inostranstvu. Najpopularnije destinacije su im, i dalje, Beč, Prag, Budimpešta, ali i London i Pariz. Ne izostaje interesovanje ni za američki Aspen i švajcarski Sent Moric.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana