Najskuplja hrana i piće na svijetu

Glas
Najskuplja hrana i piće na svijetu

Nekoliko hiljada evra za krompir i za šafran. Isto toliko za kavijar, gljive, pivo, konjak, sir, čokoladu. Sasvim je sigurno da najveći dio stanovništva planete Zemlje nikada nije ni vidio, a kamoli probao neka od jela i pića za koja pojedini plaćaju pravo bogatstvo.

Šafran, začin koji se dobija iz istoimenog cvijeta, jedan je od najskupljih proizvoda na svijetu. Za jednu funtu ili oko pola kilogram potrebno je minimalno 50 do 75 hiljadu cvjetova, tako da se cijena penje od hiljadu pa do 11 hiljada dolara za kilogram. Zbog tih vrtoglavih cijena u srednjovjekovnoj Veneciji su prodaju lažnog šafrana kažnjavali smrću na lomači.

Najskuplji kavijar je Beluga kavijar, kojem je cijena na američkom tržištu oko 5 hiljada dolara po kilogramu. Kavijar se dobija od beluga kitova starijih od sto godina, vrste koja je ostala gotovo nepromijenjena od vremena dinosaurusa.

Među povrćem caruju krompir i gljive. Bijeli tartuf je najskuplja gljiva, a prosječna cijena je 2 hiljade dolara. Rekordna cijena za kilogram bijelih tartufa je plaćena prošle godine, kada je jedan bogataš dao 330 hiljada dolara za kilograma i po ovih gljiva. Najskuplji krompir, francuski La Bonnotte, plaća se i po 500 evra za kilogram.

Vrhunska čokolada koju prave vrhunski čokoladeri sa vrhunskim sastojcima ima i cijenu koja ide uz sve to. Najskuplje i najbolje čokolade na svijetu su Chocologie, Noka, Delafee, Richart i Godiva G. Ove čokolade se prave od najfinijeg kakaa, a neke od njih se potapaju, tokom proizvodnje, i u čisto ulje od tartufa.

Kada se govori o vrhunskom piću, ono što nam prvo padne na um su viski, vino ili neki brandi. Kada je riječ o pivu, na njega se gleda kao na jeftino piće za široke narodne mase. Ipak, i pivo ima svoje predstavnike u visokoj klasi. Među njima se izdvaja Tutankhamen Brew, a Recept za ovo pivo je napravljen prema receptu i načinu proizvodnje koji je otkrio tim arheologa i egiptologa sa Univerziteta Kembridž u Hramu sunca kraljice Nefertiti u Egiptu. Gotovo identičnu cijenu, skoro 60 dolara po flaši, ima i pivo Vielle Bon Secours.

Ipak, titulu najskupljeg pića nosi - konjak. Ukrasna flaša napunjena sa Dudognon Heritage Cognas Grande Champagne, koji je bio lagerovan u buradima preko 100 godina. Procenat alkohola u ovom konjaku je 41 odsto, a nisu dodavani nikakvi dodaci za boju ili ukus, tako da je ovaj konjak svijetao i čist. Cijena flaše je jedan milion funti!

Najskuplja vina

Najskuplje vino na svijetu, "romane konti", potiče iz Burgundije. Mnogi naučnici su ispitivali sastav zemljišta i utvrdili su da je na svakom kvadratnom metru gdje raste grožđe od kojeg se pravi ovo vino, drugačiji geološki sastav zemlje. Buteljka košta 1.000 evra, a najskuplje, francusko arhivsko vino, staro 200 godina, prodato je za 90.000 dolara.

***************

Među povrćem caruju krompir i gljive

***************

Kilogram šafrana 11 hiljada dolara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana