Najromantičniji gradovi svijeta

Glas
Najromantičniji gradovi svijeta

Ako ste zaljubljeni i ako volite da putujete razmislite o posjeti nekom od ovih gradova. Nema ništa bolje u životu nego posjetiti strani grad sa voljenom osobom, grad koji "pršti" romantikom. Pa čak i ako ste sami, u ovim ćete se gradovima sigurno zaljubiti...

Prag se smatra jednim od najljepših gradova na svijetu. Zato je i prozvan "zlatnim gradom". Jedinstvenom arhitekturom, starim zdanjima, veleljepnim spomenicima, Prag odiše ljepotom i šarmom. Grad danas posjećuju turisti iz različitih dijelova svijeta i u njemu svako može pronaći svoju srodnu dušu.

Smještena na obalama Gvadaljavire, Sevilja obiluje umjetničkim blagom i meta je brojnih turista. To je pretežno univerzitetski grad i sjedište španske biskupije, ali je, ujedno, i glavno trgovačko središte južne Španije.

Smještena na pješčanim lagunama Venecija je grad poznat po brojnim kanalima, gondolama i bogatoj istoriji. Šetnje po brojnim mostovima i romantične vožnje gondolama nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a mnogo je i onih koji su se poljubili ili vjerili pod čuvenim "Mostom uzdaha".

Rim je centar bogate antičke kulture, prepun spomenika koji podsjećaju na "slavne dane". Antički Forum, Koloseum, Vatikan - u ovome gradu vam nikada neće biti dosadno, a upravo su tragovi istorije najbolja mjesta na kojima možete gledati zalazak sunce sa najvoljenijom osobom.

Grad ljubavi, Pariz, prepun je, oduvijek, romantične energije i senzualnosti, tako da nije ni čudo što se smatra jednim od najromantičnijih gradova na svijetu.

Firenca, romantični grad na sjeverozapadnom dijelu Italije idealan je za sve ljubitelje umjetnosti. Nazivana kolijevkom renesanse, Firenca sadrži gotovo polovinu italijanske umjetničke baštine.

Barselona se jednostavno može nazvati gradom kontrasta. Ulice s najmodernijim i najprestižnijim prodavnicama i robnim kućama svih svjetskih marki i one s malim, uskim dućančićima punim jeftine, orijentalne robe. Barselona je puna arhitektonskih bisera velikih imena. Mnoštvo zanimljivosti zahtijeva duži boravak i temeljnije razgledavanje grada.

Glavni grad Škotske, Edinburg, se nalazi na istočnoj obali centralne nizije na južnoj strani "Firth of Forth". Stari i Novi Grad su stavljeni na Uneskovu listu 1995 godine. Grad je poznat po godišnjem Edinburg festivalu, najvećem "performing arts" festivalu na svijetu, kao i po Hogmanay street festivalu. U vrijeme umjetničkih festivala, populacija grada se udvostručuje.

Lisabon

Izgrađen na sedam brežuljaka, legendarni bijeli grad - Lisabon - pripada najljepšim svjetskim metropolama. Prekrasne građevine i ljubazni domaćini učiniće posjetu nezaboravnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana