Najpoznatije borilačke vještine i sportovi na svijetu

Borba bez oružja
Najpoznatije borilačke vještine i sportovi na svijetu

Svijet borilačkih vještina, obavijen mistikom i određenom dozom egzotičnog, oduvijek je privlačio mnoge. Tajanstvenost Istoka, Kine prije svega, a potom Tajvana i Japana, doprinijeli su da se mit o raznim borilačkim vještinama i sportovima uzdiže do neslućenih granica. Ta misterioznost je doprinijela i stvaranju pravog haosa u poretku i značaju određenih borilačkih vještina.

Majka i kraljica svih borilačkih vještina je najstariji ratnički sistem na svijetu - kineski kung fu, iz koga su nastala mnoga modifikovana, što starija, što novija borenja. Kristalizujući se kroz mnogobrojna ratovanja među raznim kineskim carstvima, kung fu je postao i ostao borilački sistem najsavršenijeg mehanizma koji u sebi zatvara sve aspekte borenja.

Najrasprostranjeniji borilački sport je karate koji vodi porijeklo iz Japana. U bukvalnom prevodu, kara znači prazna, a te ruka ili šaka. Karate, dakle, označava praznu ruku, što ukazuje na njegov cilj - kako se odbraniti, odnosno boriti bez oružja u rukama. Nastanak karatea vezuje se za stare borilačke vještine Okinave u 19. vijeku, gdje su se lokalne tradicije miješale sa kineskim i japanskim uticajima. Početkom 20. vijeka karate stiže u Japan, a poslije Drugog svjetskog rata raširio se po svijetu.

Džudo je borilačka vještina i olimpijski sport koji je nastao kao skup probranih tehnika iz džijudžicu, što je u Japanu bilo zajedničko ime za sve borilačke vještine. Tada je osnivač džuda - Džigoro Kano, koji je savladao nekoliko stilova džijudžica, odlučio da uzme ono najbolje od svake i odbaci nepotrebno.

Rvanje u užem smislu označava naziv za sportsku borbu između dvojice takmičara s ciljem da se protivnik obori pomoću zahvata ruku i uopšte snagom mišića, a bez udaranja. Rvanje je jedan od najstarijih i najpopularnijih sportova. Od godine 708. prije nove ere postalo je dio drevnih olimpijskih igara. Stari Grci su fuzijom rvanja i boksa stvorili posebnu disciplinu zvanu pankration.

Boks ili plemenita veština je sport u kojem dva učesnika slične težine udaraju jedan drugog svojim pesnicama u toku serije trominutnih intervala koji se zovu "runde". Kroz istoriju su borbe dvoje ljudi pesnicama radi dokazivanja premoći i snage poznate od samih početaka civilizacije. Pravila su se pri tome bitno mijenjala, od načina i trajanja borbe, korišćenja rukavica, načina suđenja. Često su te borbe bile brutalne pa čak i smrtonosne. Kod starih Rimljana pesničenje ili šaketanje bila je jedna od disciplina u gladijatorskim borbama.

Stilovi

Svaka borilačka vještina u sebi sadrži mnoštvo različitih stilova. U kung fuu tako postoje stilovi "bogomoljka", "bijeli ždral", "tigar". Karate se dijeli na mnogo vrsta i podvrsta, a džudo na krajeve iz kojih određenui stilovi potiču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana