Najomraženije kompanije u istoriji - Izazivali katastrofe i rušili vlade

Milenko Kindl
Najomraženije kompanije u istoriji - Izazivali katastrofe i rušili vlade

Američki portal "Dejli bist", u saradnji s deset istoričara, izradio je listu 13 najomraženijih kompanija u istoriji, a prema nekima od njih univerzalno omraženi "Britiš petroleum" izgleda kao grupa svetaca.

Na vrhu liste je naftna kompanija "Standard oil", koju je vodio Džon D. Rokfeler. Iako danas važi kao sinonim za pohlepu velikih korporacija, u 1880-im i 1890-im kompanija je bila veoma cijenjena, iako je gutala manje kompanije i stvarala monopol. Njeno postojanje okončalo je intervencijom vlade, koja ju je 1911. godine podijelila na čak 34 kompanije.

Iza nje je "Union Carbide", kompanija odgovorna za najsmrtonosniju industrijsku katastrofu u istoriji. U indijskom gradu Bopalu 3. decembra 1984. godine iz njene fabrike iscurio je oblak otrovnog gasa od 45 hiljada tona, koji je u prvom naletu ubio pet hiljada ljudi, a u godinama koje su slijedile još od 15 do 20 hiljada. Danas se s posljedicama tragedije bori oko 100 hiljada ljudi.

Na treće mjesto smjestio se "Exxon", još jedna naftna kompanija. Godine 1989. u zaliv na Aljasci izlile su se 44 hiljade litara nafte iz tankera "Ekson Valdez", a do "Dipvoter horajzona" to je bila najgora naftna katastrofa u američkoj istoriji, koja je kompaniju koštala oko deset milijardi dolara i zbog koje je uveden novi zakonodavni okvir oko prevoza crnog zlata.

Kompanija "Junajted frut", na četvrtom mjestu, doslovno je stvorila pojam "banana republike". Vršila je jak pritisak na lokalne vlade u Južnoj Americi oko toga da budu prijateljski nastrojene prema njihovom poslu s voćem, a u Gvatemali su čak uticali na političke prilike. Slavni Pablo Neruda čak je posvetio pjesmu ovoj kompaniji.

Na petom mjestu je bivši telekomunikacioni div International Telephone & Telegraph, koji je takođe imao "prste" u Južnoj Americi. Kao vlasnik čileanske telekomunikacione kompanije "Čilteko", ITT je 1970. godine finansirao protivnika čileanskog predsjedničkog kandidata Salvadora Aljendea. Kad je poslije tri godine Aljende svrgnut, izgledalo je da je u sve umiješan i ITT.

"Britiš petroleum" je "osvojio" tek šesto mjesto na listi. Kompanija odgovorna za najveću naftnu mirnodopsku katastrofu tek je na početku svojih muka. Analitičari procjenjuju da će BP do kraja balade isplatiti između 60 i 100 miliona dolara odštete, a dobrom glasu ne pomažu ni izjave čelnika kompanije. Glavni izvršni direktor Toni Hejvord ući će u istoriju s izjavom da je "Dipvoter horajzon" katastrofa "malog obima", a predsjednik uprave Karl-Henrik Svanberg po tituliranju stanovnika Meksičkog zaliva izrazom "mali ljudi".

Sedmo mjesto pripalo je "Majkrosoftu" Bila Gejtsa i to zbog monopolističke prakse. Imaju operativni sistem koji nije kompatibilan s ostalim sistemima, a ekskluzivnim ugovorima s proizvođačima hardvera kontrolišu cijene i imaju tržišnu dominaciju.

Na osmom mjestu je "Goldman Saks", koji je postao sinonim za pohlepu Volstrita u godinama koje su prethodile finansijskoj krizi. U 2010. godini otkriveno je da je "Goldman Saks" podsticao klijente na rizična ulaganja, a potom se kladio da će te investicije propasti. Cijela stvar sada je pod istragom.

Prehrambena kompanija "Nestle" zasjela je na deveto mjesto, najviše zbog bojkota 1977. godine povezanog s vještačkim dječijim mlijekom. Aktivisti tvrde da je dječija formula slabija od majčinog mlijeka, a kod pothranjene djece u zemljama Trećeg svijeta zamjena dojenja vještačkim majčinim mlijekom može dovesti do smrti dojenčadi. "Nestle" tvrdi da je njihov marketing u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Jedanaesta je kompanija "Monsanto", odgovorna za izlijevanje 80 hiljada litara hemikalije za obradu drva, koja sadrži otrovni dioksin u Sterdženu u Misuriju. Vijetnamci su protiv kompanije podigli tužbu za ratni zločin u Vijetnamskom ratu zbog proizvodnje bojnog otrova Agent Orange.

Kompanija "Halibarton", čiji je glavni izvršni direktor Dik Čejni postao potpredsjednik SAD, nikad nije imala dobar glas. Ali kad je poslije početka rata u Iraku počela da naplaćuje hiljadu dolara za klozetske šolje i 600 dolara za čekiće, brzo je postala sinonim za ratno profiterstvo. "Halibarton" je radio i na "Dipvoter horajzonu" i bio odgovoran za konačno cementiranje izvora. Na kraju bi mogli ispasti i pozitivci, jer su apelovali na jače bezbjednosne mjere, koje je BP odbio.

Posljednja, na 13. mjestu, našla se investiciona banka Dredžel Burnham. Njen finansijski guru Majkl Milken je 1986. osuđen za varanje u trgovini dionicama preko obveznica s visokim profitom. Banka je poslije toga bankrotirala, a Milken je poslužio kao inspiracija za lik Gordona Geka u filmu "Volstrit".

Blackwater

Deseto mjesto pripalo je privatnoj vojnoj kompaniji "Blackwater". Njeni agenti tokom godina upleli su se u cijeli niz kontroverzi, od navoda o silovanju do nesmotrenog pucanja po iračkim civilima. Kompanija je postala toliko omražena da su odlučili da promijene ime u Xe Cervicex.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana