Najluđa noć u evropskim metropolama već od 100 evra

D. Keleč, M. Miljić
Najluđa noć u evropskim metropolama već od 100 evra

Do Nove godine ostalo je nešto više od mjeseca, a stanovnici Srpske već uveliko "kuju" planove gdje provesti najluđu noć. S ukidanjem viza, doček u nekoj od evropskih metropola nije više "nemoguća misija", iako većina stanovnika i dalje preferira da novogodišnju noć provede na nekoj od domaćih planina.

Zajedno sa novogodišnjim praznicima stižu nam i razne zimske čarolije, koje mame stanovnike da svoj odmor što bolje iskoriste na nekim od brojnih skijališta u RS i inostranstvu.

Od mjesta, za mnoge je važnije s kim dočekati Novu, 2011. godinu, a mogućnosti je mnogo, za svačiji ukus i džep.

Za one koji se odluče da početak nove godine dočekaju u nekim od svjetskih metropola ili da zimski odmor provedu na poznatim evropskim skijalištima, turističke organizacije već imaju bogato pripremljenu ponudu.

Domaće ili svjetske destinacije

U turističkim agencijama u RS već su u ponudi razni turistički aranžmani za prednovogodišnja i novogodišnja putovanja.

U turističkoj agenciji "Adrijatika lajn" kažu da vikend u Beču košta 228 maraka, a polazak iz Banjaluke planiran je od 18. decembra.

- U ovu cijenu je uračunato i noćenje sa doručkom. Vikend u Budimpešti, gdje je takođe uračunato noćenje sa doručkom, košta 183 marke, a ove ture organizujemo od 18. decembra - rekli su u ovoj agenciji.

U banjalučkoj agenciji "Sebastijan" kažu da već vlada veliko interesovanje za doček najluđe noći u nekim od evropskih metropola.

- Najviše zainteresovanih je za Budimpeštu, gdje je za dvodnevni boravak u hotelu potrebno izdvojiti 295 maraka. Nešto više novca, odnosno 445 maraka, treba izdvojiti za putovanje u Prag, a u ovu cijenu uračunata su tri noćenja u hotelu sa četiri zvjezdice i doručak - istakla je Maja Lakić iz "Sebastijana".

Prema njenim riječima, petodnevni boravak u hotelu sa četiri zvjezdice u Rimu ili Parizu košta 595 maraka.

- U ponudi je i jednodnevni prednovogodišnji šoping u Gracu za koji je potrebno izdvojiti 90 maraka - istakla je Lakićeva.

Dodala je da će najviše turista na domaćim destinacijama boraviti u januaru iduće godine.

Lakićeva je istakla da je za boravak na Jahorini u tom periodu potrebno izdvojiti od 220 do 390 maraka.

- Za boravak u pansionu "Sport" na Jahorini potrebno je izdvojiti 210 maraka za sedam dana, dok za isto toliko dana boravak u pansionu "Vučić" košta 329 KM. U ovu cijenu je uračunat doručak - kazala je Lakićeva i dodala da ove godine, za razliku od lani, vlada veliko interesovanje i za Kopaonik gdje dvije osobe za boravak u hotelu "Putnik" treba da izdvoje 210 evra za sedam dana, a iznajmljivanje apartmana "Konaci" za dvije osobe na sedam dana košta 370 evra.

U banjalučkoj turističkoj agenciji "Smiljić" kažu da za boravak na Jahorini u hotelu "Javor" za dvokrevetnu sobu treba izdvojiti 430 maraka za sedam dana, dok je hotel "Bord" skuplji i potrebno je izdvojiti 343 evra za sedam dana.

- Zainteresovanih ima i za Pariz, jer je za četiri noćenja u ovom gradu potrebno izdvojiti 610 maraka. Veliko je interesovanje i za domaće destinacije, a najviše za Jahorinu - kažu u ovoj agenciji.

Radnica u agenciji "Jahorina turs" u Palama Andrijana Pandurović rekla je da su stanovnici ovoga dijela Srpske najviše zainteresovani za doček Nove godine u Olimpijskom centru Jahorina u hotelima "Bistrica" i "Košuta".

- Boravak u hotelima na Jahorini nije skup i prilagodljiv je standardu stanovništva. Doček u nekom od hotela na ovoj olimpijskoj ljepotici košta od 70 do 80 maraka - kazala je Pandurevićeva.

Ona je naglasila da ova agencija u saradnji sa drugim agencijama nudi novogodišnja putovanja u Prag, Pariz, Rim i Carigrad.

- Za petodnevni boravak u Parizu potrebno je izdvojiti 555 maraka, za Rim 549 maraka, dok za doček najluđe noći u Pragu stanovnici treba da izdvoje 468, a u Carigradu 505 maraka - kazala je Pandurevićeva.

Radnica trebinjske agencije "Ušće travel" Slađana Gajić kaže da vlada veliko interesovanje za boravak na domaćim destinacijama za doček 2011. godine.

- Najviše je zainteresovanih za Jahorinu, Kozaru i Kopaonik - kazala je Gajićeva.

Prema njenim riječima, u ponudi je i doček Nove godine u Pragu, za koji je potrebno izdvojiti 355 maraka.

- U ovu cijenu uračunat je petodnevni boravak sa doručkom - rekla je Gajićeva.

Raznovrsnu ponudu novogodišnjih putovanja ima i turistička agencija "Adrijatika lajn", koja stanovnicima Srpske pruža mogućnost da Novu godinu dočekaju u nekoj od evropskih metropola.

- Za boravak u Pragu od 30. decembra do 2. januara potrebno je izdvojiti 445 maraka, a u ovu cijenu su uračunata noćenja sa doručkom - kažu u ovoj agenciji.

Ističu da stanovnici koji novogodišnju noć žele da dočekaju u "gradu svjetlosti", moraju da izdvoje 610 maraka, a polazak za Pariz iz Banjaluke je 29. decembra.

Oni koji se odluče posjetiti atraktivnije destinacije, kao što je Azurna obala, mogu da krenu na put iz Zagreba već od 16. decembra, a cijene aranžmana su oko 217 evra.

- Za Novu godinu u zemljama Beneluksa, sa polaskom od 27. decembra, treba izdvojiti 473 evra, dok za novogodišnju noć u Provansi, sa polaskom 29. decembra, treba izdvojiti 326 evra - dodali su u agenciji "Adrijatika lajn".

Jahorina i Vlašić

Oni koji odluče da ostanu u RS, svakako na raspolaganju imaju bogatu ponudu. Da je tako, govore i podaci da su aranžmani za praznike, ali i za skijanje na Jahorini gotovo popunjeni.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković izjavio je da je Jahorina, prema informacijama iz turističkih agencija, u ponudi i potražnji za ovu zimsku sezonu ispred Kopaonika.
- Mislim da je dobro išla prodaja smještajnih kapaciteta na Jahorini, jer su cijene prihvatljive - rekao je Gluhaković.

On je naveo da su smještajni kapaciteti u hotelu "Rajska dolina", koji je u vlasništvu Vlade RS, rasprodati do kraja marta, dok je samo jedan dio januara ostao nepopunjen.

Predsjednik Udruženja "Vlašić - planeta života" Samer Dolovac rekao je da se privode kraju pripreme za novu zimsku sezonu i da su kapaciteti spremni za prve goste.  
- Ova destinacija interesantna je za Hrvatsku, a posljednjih godina na Vlašiću je sve više Dubrovčana i Slovenaca - rekao je Dolovac i dodao da su već aktuelne rezervacije za doček Nove godine, kada će svi ugostiteljski objekti imati svoje programe, dok će doček biti organizovan i na centralnom platou Babanovac.

On je naveo da će u odnosu na prošlu godinu cijene smještaja, boravka i vertikalnog transporta biti snižene.

Novogodišnje ljetovanje

Doček Nove godine u toplijim krajevima na obalama tirkiznog mora san je mnogih, ali mogućnost malobrojnih ljudi. Samo oni sa najdubljim džepom mogu sebi da priušte odlazak na neku egzotičnu destinaciju. U mnoštvu ponuda izdvajaju se Mauricijus, Tajland, Dubai, Kuba, Bali i Dominikanska Republika.

Cijene za te primamljive destinacije kreću se od 3.000 maraka pa naviše, za sedam do deset dana boravka, tako da će većina ljudi tirkizno more dalekih obala ove zime posmatrati samo na slikama i televizijskim ekranima.

- Voljela bih da Novu godinu ili zimovanje ove godine provedem na Kubi, ali s obzirom na to da su cijene "vrtoglavo" visoke, moraću ipak da se odlučim za neke bliže destinacije ili čak da odmor provedem na nekom našem zimskom odmaralištu - kaže Banjalučanka Danijela Marić.

Slično razmišlja i Dobojlija Petar Jerkić, koji kaže da će Novu godinu dočekati na Jahorini sa prijateljima.

- Dugo priželjkujem da otputujem u Dubai, ali sam zbog previsokih cijena, ipak, odustao - istakao je Jerkić.

Iznajmljivanje ski-opreme

Onima koji odluče da posjete planinu i uživaju u zimskim sportovima neophodna je odgovarajuća ski-oprema. Skijaši koji nisu u mogućnosti da kupe odgovarajuću opremu mogu da je iznajme u skijalištima koja izaberu za odmor.

U turističkoj agenciji "Ušće travel" kažu da iznajmljivanje skija na Kopaoniku košta deset evra za jedan dan.

- Iznajmljivanje sanki košta pet evra. Ski-pas za odrasle košta deset evra, a za djecu pet evra - ističu u ovoj agenciji.

Zorica Stojanović iz Olimpijskog centra "Jahorina" kazala je da je iznajmljivanje komplet ski-opreme u koju su uključene skije, štapovi i pancerice za jedan dan na Jahorini potrebno izdvojiti 20 maraka, dok je za sedam dana za ski-opremu potrebno izdvojiti 100 maraka.

- Za iznajmljivanje skija na samo jedan dan potrebno je izdvojiti 15 maraka, dok iznajmljivanje skija na sedam dana košta 70 maraka - kazala je Stojanovićeva i dodala da gosti uglavnom iznajmljuju skije na sedam dana.

U Olimpijskom centru "Jahorina" kažu da je iznajmljivanje ski-opreme na domaćim destinacijama mnogo jeftinije nego u inostranstvu.

Rezervacije

Stanovnici Srpske koji se odluče da 2011. godinu dočekaju u nekom od banjalučkih restorana i kafića, uz muziku uživo, hranu i piće, moraju da izdvoje od 30 do 120 maraka. Najjeftinije su rezervacije za kafiće, dok su restorani, s obzirom na to da osim pića, nude i večeru, dosta skuplji.

Kupovina ski-opreme

Trgovine ski-opreme ovih dana sve su punije. Oni koji žele da slušaju muziku dok se skijaju mogu da nabave ski-slušalice po cijeni od 35 maraka.

- Za štapove sa rezervoarom za vodu potrebno je izdvojiti 80 maraka, u čijoj se šupljini nalazi ovaj mali rezervoar. Umjesto teške kacige, skijaši mogu da kupe ekstra laganu kacigu po cijeni od 100 maraka - kažu u prodavnicama i dodaju da je za pancerice sa zamjenjivim uloškom potrebno izdvojiti oko 300, za skije 359 maraka, board za žene košta 200 maraka, dok je za vezove koji služe da se ne povrijedite u skijanju potrebno izdvojiti 200 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana