Najevropskiji dio Turske sa viševjekovnom istorijom

Sandra Miletić
Najevropskiji dio Turske sa viševjekovnom istorijom

Izmir nije najveći i najbrojniji, ali ga mnogi danas smatraju najprogresivnijim gradom Turske kada je riječ o vrijednostima, životnom stilu i dinamičnosti. U isto vrijeme, Izmir ima gotovo 3.500 godina dugu istoriju, pa je već na prvi pogled fascinantan spoj modernih i građevina starih stotinama godina.

Upravo zbog toga, zajedno sa Efesom koji se nalazi nedaleko od ovog grada, danas je jedna od najomiljenijih turističkih destinacija.

Najvjerovatnije ime Izmir potiče od grčkog imena Smirna, mada turisti od ondašnjih vodiča mogu da čuju i druge verzije. Izmir je metropola u zapadnoj Anatoliji i glavni grad istoimene turske provincije. Sa svojih gotovo četiri miliona stanovnika to je treći najbrojniji grad i druga po veličini luka u Turskoj. Nazivaju ga biserom Egejskog mora i najevropskijim gradom u Turskoj. Teško je i pobrojati sve znamenitosti ovog grada, kao i sve detalje iz njegove burne istorije.

Da bi se bar donekle obišao grad potrebno je nekoliko dana. Sve je u gradu podređeno turistima, koji osim u ljetnoj sezoni masovno u ovom gradu borave i u martu i u aprilu. U predusretljivost kao i ljubaznost domaćina, koji će učiniti sve da ugode gostima, nedavno su mogli da se uvjere i novinari iz Republike Srpske i Federacije BiH, koji su bili gosti turskog ogranka kompanije "Japan tobako internešenal" (JTI).

Grad je veoma čist, šetalište Kordon uz obalu mora gotovo je nepregledno, tu su crveni fijakeri, a svako može da pronađe nešto za sebe. Treba vidjeti brojne muzeje, park kulture Sahat kulu u luci, Željezničku stanicu iz 19. vijeka, brojne ulice za koje se vezuju mnogi istorijski događaji, mnoge takozvane "istorijske kuće", bazar...

U kafićima koje je u ovom gradu teško pobrojati, svira živa muzika, a gledanje utakmica na plazma televizorima u baštama kafića je neizbježno. Hotelski smještaj za svačiji džep nije teško pronaći jer hoteli postoje gotovo na svakom koraku - od onih najjeftinijih, preko luksuznih poput "Svisotela", pa do "superluksuznog" "Hiltona".

Cijene su izražene u turskoj liri koja je zvanična moneta u toj zemlji, ali se ponegdje roba može platiti i evrima. A u brojnim tržnim centrima i na bazaru nema čega nema da se kupi. Tu je sve od prodavnica s tradicionalnim specijalitetima, suvenirnica, do prodavnica koje prodaju prirodne lijekove protiv gripa, domaće sapune i začine.

Prodaje se sve i svašta po bilo kojoj cijeni. A cjenkanje je obavezno, pa se cijena svakog proizvoda može spustiti i do 70 odsto.

Samo 90 kilometara od Izmira nalazi se antički grad Efes ili Efesus, grad koji je bio drugi po veličini grad rimskog carstva i u kojem je, smatra se, svoje jevanđelje napisao Sveti Jovan. Do Efesa postoje redovne autobuske linije, a u vrijeme ljetne sezone karta košta samo tri evra.

Posjeta ovom mjestu zaista je nesvakidašnji događaj jer se na jednom mjestu, koje potiče još od 500. godine prije Hrista mogu vidjeti ostaci grčke, rimske i turske kulture. Efes svake godine posjete milioni turista bukvalno sa svih kontinenata.

U Efesu je osim Svetog Jovana živio i Sveti Pavle, a svoje posljednje godine tu je provela i Djevica Marija, Isusova majka.

Obilazak Efesa traje oko tri časa, a ono što se obavezno mora vidjeti su Celzusova biblioteka i arena sa čak 25.000 mjesta.

Prema predanjima u Efesu je živio i čuveni pjesnik Homer, a turistički vodiči posjetiocima će obavezno ispričati razne priče o stanovnicima i građevinama Efesa.

Zanimljivosti

Sa carigradskog aerodroma "Kemal Ataturk" avioni za Izmir lete svakog sata, a gotovo svaki let je pun. Let do međunarodnog aerodroma "Adnan Menderes" u Izmiru traje najviše 45 minuta.

Od 19. jula prošle godine u Turskoj je zabranjeno pušenje u unutrašnjosti restorana, kafića i barova. Ministarstvo zdravlja veoma strogo prati sprovođenje ovog zakona i kazne za one koji ga prekrše veoma su stroge. Preduzimljivi ugostitelji zato su u baštama postavili grijalice i kamine, a gost može da zatraži i prekrivač. Upućeni tvrde da je upravo zbog ovog zakona enormno porasla prodaja grijalica.

Industrijski centar

Izmir se ubraja u vodeće industrijske centre u zemlji, a tu su fabrike koje se bave brodogradnjom, metalna, tekstilna i prehrambena industrija, fabrika cigareta JTI, rafinerija nafte i drugo.

U okolini se nalaze rudnici uglja.

Industrijska zona nalazi se izvan grada, a uprava grada zemljište ulagačima daje po izuzetno povoljnim cijenama.

JTI

JTI u Turskoj ima ukupno 2.342 zaposlena, od čega 439 u fabrici u Torbaliju koja je jedna od pet najvećih fabrika JTI u svijetu. Od svog nastanka, JTI Turske investirao je ukupno 692 miliona maraka.

Ono što je specifično za ovu fabriku, jeste to da mnogo ulaže u dobrotvorne svrhe kao i u projekte čiji je cilj zaštita okoline.

Neke od aktivnosti su podrška arheološkim radovima na lokalitetu "Hatuša", renoviranje staračkog doma i kuća starijih osoba, podrška GEA timu za potrage i spasavanje putem JTI fondacije, finansiranje Izmirskog džez festivala, a firma sponzoriše i Međunarodni muzički festival u Carigradu i Međunarodni festival u Izmiru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana