Najbolji filmski negativci svih vremena

Glas Srpske
Najbolji filmski negativci svih vremena

Poneke filmayije negativce dijele na one sa planom i one bez njega. U svijetu onih sa planom caruje, pored Lektora i Džon Do, kojeg maestralno glumi Kevin Spejsi u filmu "Sedam" Dejvida Finčera

Široka lepeza filmskih negativaca uvijek je pokretala razna takmičenja koja su trebala da utvrde koji su negativci najbolji ili najgori. Razne liste su, međutim, samo dokazivale tačnost stare izreke koja kaže da se o ukusima ne raspravlja. Pa ipak, na tim mnogobrojnim listama, neka imena se stalno pominju. To su ujedno i najbolji negativci svih vremena.

Agent Smit, negativac iz "Matriksa", ima odlike prirodnog vođe, oštroumni je strateg i sveznalica unutar Matriksa. U filmu ima moći kao Supermen, ali ga, pored toga, odlikuje i odlična sposobnost zastrašivanja koju upotpunjuje sablasna predanost savršenom izgovaranju riječi.

Titula najstrašnijeg bića u filmovima horor i naučno-fantastične prirode svakako pripada "Osmom putniku - Elijenu". Strah koji oni siju dolazi zbog njihove brutalne prirode koja ne zna za milost i činjenice da ubijaju do posljednjeg trenutka svoga života.

Bil kojeg u Tarantinovom "Ubiti Bila" tumači Dejvid Karadin je prilično kompleksan negativac, pametan i bistar, a njegove sposobnosti i moći, uprkos godinama su oštre i snažne, a moto njegovog djelovanja sadrži se u izreci - "Tiha voda brijeg roni."

Poveo je "loše momke" u velike gubitke u tom filmu, odsjekao ruku svom sinu u sljedećem i doživio vikinški kraj u velikom finalu. U međuvremenu, uradio je praktično sve što bi jedan supernegativac trebao da uradi da bi zauzeo poziciju među vrhunskim negativcima: mučio je ljude, gušio ih, osakatio je sopstveno dijete, prijetio da će predati svoju kćerku Mračnoj Strani. Riječ je, naravno, o Dartu Vejderu, jednom od najvećih i najsloženijih filsmkih negativaca svih vremena.

Među pomahnitalim ubicama iz raznoraznih horor-serijala, tijesnu trku vode manijak iz "Ulice brijestova", Fredi Kruger, psihopata koji kolje sve živo u "Noći vještica", Majkl Majers, i ludak koji obožava da straši i ubija u trenucima vrhunca, pomahnitali krvnik iz "Vriska". Daleko iznad njih svojom monstruoznošću i genijalnom glumom stoji, pomalo nasmijan, pomalo uživajući u toplom ljudskom mesu, Hanibal Lektor u nenadmašnom izvođenju Entonija Hopkinsa.

Poneke filmaDžije negativce dijele na one sa planom i one bez njega. U svijetu onih sa planom caruje, pored Lektora i Džon Do, kojeg maestralno glumi Kevin Spejsi u filmu "Sedam" Dejvida Finčera. Među takvim likovima nalazi se i Valter Finč iz "Nesanice", klovn Penivajz iz filma "To" i Magneto iz "X-man".

Ajkule i predatori

U carstvu negativaca koji nemaju plan, caruje, bez sumnje, Leatherface iz "Tekasaškog masakra motornom pilom", ali i Spilbergova ajkula, zlobni robot iz "Terminatora" i ljudskog mesa gladan predator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana