Nagrada uz donacije afričkog diktatora

Njujork tajms
Nagrada uz donacije afričkog diktatora

Nedavno ustanovljena međunarodna nagrada za naučna dostignuća, koju izdašno sponzoriše jedan od najozloglašenijih afričkih diktatora, izazvala je skandal u UNESCO-u i stavila na muke njenog direktora.

Nagrada "UNESCO-Obiang", čija je dodjela planirana za kraj mjeseca, našla se na udaru kritike naučnika i organizacija za ljudska prava. Svi su jedinstveni u ocjeni da je riječ o nespretnom pokušaju da se popravi reputacija Teodora Obijanga Ngueme Mbasoga, predsjednika Ekvatorijalne Gvineje.

Aktivisti za ljudska prava i stručnjaci za korupciju Obijanga optužuju za pronevjeru najmanje nekoliko stotina miliona dolara na štetu te male, naftom bogate afričke države, dok istovremeno većina njegovih sunarodnika živi u siromaštvu.

Vezivati Obijangovo ime uz nagradu kojom se odaje priznanje za dostignuća na "poboljšanju kvaliteta ljudskog života" znači da, kako kažu kritičari, UNESCO narušava vlastiti kredibilitet.

Datum uručenja se približava, a sa njim i potreba da se nešto učini po tom pitanju – da se nagrada preimenuje, ili da se datum pomjeri.

Izvršni odbor UNESCO-a je na aprilskom zasjedanju odbacio primjedbe da bi ova nagrada mogla da naškodi ugledu organizacije, a zvaničnici tvrde da su predstavnici afričkih zemalja dali punu podršku projektu.

SAD, Francuska i ostale zemlje-članice Upravnog odbora koje su se prije dvije godine usprotivile ustanovljenju nagrade, na posljednjem sastanku nisu imale nikakvih primjedbi. Iz straha da bi ih mogli smatrati kolonijalistima, zapadne diplomate su smatrale da bilo kakvu inicijativu za ukidanje nagrade treba da pokrenu predstavnici afričkih zemalja.

Time je direktor UNESCO-a Irina Bokova, koja je obavezna da poštuje odluke Izvršnog odbora, dovedena u čudnu poziciju, jer je pokušala da apeluje na afričke lidere da u ime reputacije UNESCO-a odustanu od nagrade koja bi predstavljala njihov kontinent.

Ona je odbila da da bilo kakvu izjavu, međutim, njen portparol Sju Vilijams izjavila je da je Bokova pokrenula to pitanje na sjednici odbora.

- Direktor UNESCO-a izrazila je ozbiljnu zabrinutost za ugled ove organizacije i apelovala na zemlje članice da pokažu veću odgovornost i razmotre dalji status ove nagrade. Bokova je nastavila konsultacije za predstavnicima država članica odbora kako bi se pronašlo rješenje - izjavila je Vilijamsova.

Pored toga što mora dobro da obrati pažnju na sve osjetljive regionalne i istorijske finese, Bokova sa jedne strane upućuje zamjerke zbog nečeg što u neku ruku predstavlja velikodušni dar u vrijednu svrhu.

Obijang, koji Ekvatorijalnom Gvinejom vlada od 1979. godine, budućim laureatima namijenio je tri miliona dolara godišnje, u idućih pet godina. Polovina novca biće uručena petorici nagrađenih, a polovina bi trebalo da podmiri troškove samog procesa izbora kandidata.

Prilika da budžet UNESCO-a bude bogatiji za milijardu i po dolara godišnje ugodno je iznenadila diplomate koji rade pri ovoj organizaciji Ujedinjenih nacija. S obzirom na to da je korupcija gotovo redovan prateći segment projekata UNESCO-a, razumljiva je radost diplomata koji su željeli da ostanu anonimni.

- Sramotno je što je UNESCO pristao da tako značajna nagrada bude nazvana po jednom od najgorih svjetskih diktatora. Dosije predsjednika Obijanga obiluje slučajevima kršenja ljudskih prava i korupcije, što je potpuno suprotno principima za koje se zalaže UNESCO - kategorična je Liza Misol, predstavnik organizacije "Hjuman rajts voč".

Grupa građana Ekvatorijalne Gvineje u egzilu u martu je uputila pismo UNESCO-u tražeći ukidanje nagrade i da se novac namijenjen laureatima iskoristi za nabavku potrepština za škole.

Američki senator Patrik Dž. Li prošlog mjeseca je takođe uputio pismo UNESCO-u, zahtijevajući pojašnjenje cijelog slučaja, uz zabrinutost da bi "sponzorisanjem ove nagrade UNESCO bio doveden u vezu sa diktatorom koji 30 godina nije radio ništa osim što je učvršćivao vlastitu političku poziciju i prikupljao bogatstvo za sebe i svoju porodicu".

Prema njegovim riječima, vjerodostojni izvještaji govore da su Obijang i članovi njegove porodice prisvojili nekoliko milijardi dolara. Istovremeno, Ekvatorijalna Gvineja, iako jedna od država sa najbogatijim nalazištima nafte i uz godišnji nacionalni dohodak veći od 30 hiljada dolara po glavi stanovnika, grca pod najgorim uslovima po pitanju zdravstva, obrazovanja i ljudskih prava.

Odbor za dodjelu nagrade održao je sastanak krajem maja, međutim, konačna odluka nije donesena. Predstavnik Hongkonga iz protesta je podnio ostavku, a u toku su diplomatski napori da se pokušaju ubijediti afričke zemlje da same podnesu inicijativu za ukidanje nagrade "UNESCO-Obiang".

Siromaštvo

Prema Ekonomskom pregledniku Afrike iz 2006. godine, 77 odsto stanovništva Ekvatorijalne Gvineje živi ispod granice siromaštva. U zemlji vlada jedna od najviših stopa smrtnosti djece. Prema indeksu korupcije, Ekvatorijalna Gvineja je na samom dnu, među 13 zemalja sa velikom zastupljenošću korupcije u društvu. Pored toga, na devetom je mjestu liste najrepresivnijih zemalja, koju je objavio "Fridom haus".

PREVEO: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana