Na more samo sa punim novčanikom

D. Keleč, M.Čigoja
Na more samo sa punim novčanikom

Uprkos i dalje prisutnoj ekonomskoj krizi, mnogi stanovnici Republike Srpske planiraju da ljetne odmore provedu na morskim plažama.

Kako ljeto počne, tako prema različitim turističkim destinacijama kreću kolone turista, a tako je i ove godine. Zavisno od toga gdje idu, dočekaće ih sa različitim ponudama i cijenama. Ipak, prije svega, treba voditi računa i o tome da, osim troškova smještaja i puta, postoje i drugi troškovi, koji često izađu onoliko koliko je plaćen aranžman. Na put zato obavezno treba ići punog novčanika.

Cijene smještaja

Turističke agencije u Srpskoj već su uglavnom rasprodale najpovoljnije turističke aranžmane. U većini turističkih agencija u RS kažu da su stanovnici Srpske najviše zainteresovani za ljetovanje u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Cijene su i više nego različite.

Tako u banjalučkoj turističkoj agenciji "Sebastijan" navode da se u "špicu" sezone smještaj u apartmanu za četiri osobe u Crnoj Gori kreće po cijeni od 30 do 40 evra za dan, što znači da za sedam dana četvoročlana porodica treba da izdvoji i do 1.120 evra.

- Za sedmodnevni odmor u Hrvatskoj ove godine potrebno je od 600 do 700 maraka po osobi - kazali su u ovoj agenciji i dodali da je u ovu cijenu uračunat smještaj, prevoz i hrana.

U ovoj agenciji dodaju da na put ne treba ići bez minimalno 200 maraka džeparca po osobi.

U banjalučkoj turističkoj agenciji "Smiljić" rekli su da su ove godine njihovi klijenti najviše zainteresovani za Grčku, gdje deset noćenja po osobi košta 135 evra.

- Pored ovih troškova, treba da se obezbijedi još oko 250 maraka džeparca po osobi - kazali su u ovoj agenciji.

U agenciji "Bobar turs" u Bijeljini ističu da je najviše zainteresovanih za njihove aranžmane za Grčku, gdje za deset dana, za prevoz i smještaj, jedna osoba treba da izdvoji 490 maraka.

- Pored ovih troškova najmanje je potrebno još 200 maraka džeparca. Za desetodnevni boravak u Hrvatskoj ili Crnoj Gori ove godine potrebno je obezbijediti od 600 do 1.500 maraka po jednoj osobi - kazali su u bijeljinskoj agenciji.

Inače, cijene turističkih aranžmana u Grčkoj, Egiptu i Turskoj ove godine su u prosjeku niže za 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu sezonu, dok je Španija za isti procenat skuplja, pokazale su analize ponude i cijena aranžmana za ovo i prethodno ljeto pojedinih turističkih agencija. Ipak, osim u Grčku, stanovnici RS rijetko idu na ove destinacije.

U prilog ovim podacima ide i činjenica da se na more u Grčku može otići za samo 50 evra, koliko košta aranžman na Halkidikiju u septembru.

Hrana i ležaljke

Posjetioci internet foruma tvrde da su i ovog ljeta najpaprenije cijene upravo na Hrvatskom primorju.

Kafa na hrvatskom primorju košta 1,5 do 2,5 evra, sokovi do četiri evra, a te cijene su ponegdje, kao na dubrovačkom Stradunu, i nekoliko puta veće.

Za sve koji se ovog ljeta odluče da posjete Crnu Goru, cijene su niže nego u Hrvatskoj. Tako će turisti u nekom od mnogobrojnih kafića na plažama u Crnoj Gori kafu platiti od jedan do 1,5 evra, dok će za sok ili pivo morati da izdvoje najmanje dva evra. Sladoled se može kupiti za 1,5 evra.

U turističkim agencijama naglašavaju da u Hrvatskoj i Crnoj Gori iznajmljivanje ležaljki košta od sedam do 13 evra, dok je iznajmljivanje suncobrana nešto jeftinije i košta od pet do deset evra.

Kada je riječ o Grčkoj, za suncobran treba dati od pet do sedam evra, a za ležaljku na plaži najmanje dva evra za dan.

Ako idete svojim automobilom, treba da znate da u Crnoj Gori litar bezolovnog evrosupera košta oko 1,3 evra, kao i litar evrodizela. U Hrvatskoj litar benzina MB evrosuper 95 košta oko dvije KM, a benzin MB evrosuper 98 oko 2,2 KM.

Mnogi turisti automobilima do Grčke idu preko Makedonije, ili su se odlučili za ljetovanje u Ohridu ili nekom drugom mjestu u Makedoniji.

Turisti treba da imaju u vidu da Makedonija nije u potpunosti povezana autoputem, ali su zato putarine najniže u Evropi - od Skoplja do Ohrida za nekoliko putarina treba izdvojiti ukupno dva evra, a od Skoplja do graničnog prelaza sa Grčkom 2,5 evra.

- Cijena benzina na svim pumpama je ista - litar bezolovnog benzina super košta 1,20 evra, dok za litar evrodizela treba izdvojiti 1,08 evra. Ono na šta turisti kojima je Makedonija odredište, ali i oni koji su u tranzitu, treba da obrate pažnju su veoma visoke kazne za saobraćajne prekršaje.

Putarine i kazne

Turiste koji su odlučili da se upute u Hrvatsku tamo će dočekati manje-više iste cijene kao i lani.

One koji će do odredišta sopstvenim prevozom u Hrvatskoj čekaju autoputevi i prilično visoke putarine.

Od granice do Zagreba za automobile i manje kombije putarina košta oko 14 evra, dok je cijena za vozila s prikolicom i veće kombije 22 evra. Do Rijeke, Zadra, Splita ili gradova u Istri ukupna cijena putarina biće 30 evra.

Kada je riječ o kartama za trajekte i brodove, za četvoročlanu porodicu i automobil za trajekt, na primjer za Lastovo, treba platiti 230 evra - što je više od cijene sedmodnevnog predsezonskog aranžmana u Grčkoj ili Tunisu.

U Hrvatskoj se može plaćati isključivo kunama, ali će od ove godine ugostiteljima i trgovcima biti dozvoljeno da u vrijeme kada mjenjačnice ne rade primaju stranu valutu.

Hrvatska policija striktno primjenjuje saobraćajne zakone i naplaćuje kazne, pa se za prekoračenje brzine u zonama oko naseljenih mjesta plaća od 40 do 135 evra. Kazne od oko 70 evra "smiješe se" onima koji nemaju vezan pojas, a istu kaznu platiće i oni koji nemaju sjedište za djecu ili koriste mobilni telefon u vožnji. Za prolazak kroz crveno svjetlo predviđena je kazna od najmanje 135 evra.

Najveća kazna za vožnju pod dejstvom alkohola u Makedoniji iznosi 500 evra, u slučaju da vozač odbije da uradi alko-test. Za prolazak na crveno svjetlo ili za nepropuštanje pješaka na pješačkom prelazu kazna je 300 evra, a za nepropisno parkiranje kazna se kreće od 25 do 250 evra, dok je za nenošenje pojasa 50 evra.

Recept za savršen odmor

Na kraju, kada otputujete na neku od omiljenih destinacija, jedno ne smijete da zaboravite, recept za savršen odmor ne postoji, ali na svakome je da ga učini što boljim i prijatnijim, jer ljeto je savršeno godišnje doba za to. A to neće biti teško, jer plaža, more i dobro društvo su tri stvari za koje vam i ne treba recept da biste se dobro proveli. Jednostavno, prepustite se suncu i morskim čarolijama i bar na par dana pobjegnite od svakodnevice...

Šta treba znati

Prije odlaska na ljetovanje obavezno se treba informisati o tome šta se smije, a šta ne smije prenijeti preko granice.

Tako, na primjer, hrvatska policija na granicama sankcioniše one kod kojih nađe bensedine ili druge lijekove za smirenje, u slučaju da ne posjeduju dokument koji potvrđuje da je riječ o propisanoj terapiji.

- Prilikom prelaska graničnih prelaza u Hrvatsku ili Crnu Goru može se unijeti samo šteka cigareta, litar žestokog pića i sendvič - ističu u turističkim agencijama.

Turisti treba da imaju na umu i to da je u Makedoniji zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorijama i da se kazne za kršenje te zabrane kreću od 150 do 400 evra za fizička lica.

Pušenje je u Hrvatskoj u kafićima dozvoljeno samo ako su uveli odgovarajući sistem ventilacije i filtriranja. Za gosta koji zapali cigaretu u kafiću bez dozvole za pušenje kazna je oko 250 KM.

Cijene u pojedinim zemljama (u evrima)

                Hrvatska     Crna Gora   Grčka     Makedonija   Turska

kafa        1,5-2,5             1,5              1,5-2        1-1,5              1,5

pivo           2-4                 2-3              2-3,5           2                  2-4

sok               3-4                2-3                2,5            2                 2,5-3

sladoled   1-2                1-2               1,5           1-2                1-1,5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana