Mrze da peglaju, peru sanitarije i veš

Glas Srpske
Mrze da peglaju, peru sanitarije i veš

PARIZ - Evropski muškarci priznaju da najviše mrze da peglaju, čiste sanitarije, peru veš i mijenjaju posteljinu, rezultati su istraživanja koje je sproveo francuski Institut Ipsos u četiri evropske zemlje Španiji, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Čak 73 odsto ispitanika priznalo je da mrze, pa i odbijaju da peglaju. Odmah slijedi i ribanje kupatila koje, po svaku cijenu, trudi da izbjegne 67 odsto ispitanika.

Razvrstavanje prljavog veša i uključivanje u rad veš-mašine mrzi ili odbija da radi 61 odsto evropskih muškaraca, a isto toliko izbjegava po svaku cijenu promjenu posteljine, makar morali da zauzvrat peru pod (59 odsto).

Sa druge strane, muškarci tvrde da rado iznose đubre (74 odsto) i idu u kupovinu (67 odsto). Kulinarske sposobnosti voli da iskaže njih 56 odsto, a 53 odsto tvrdi da im nije mrsko da poslije toga i operu sudove.

Žene potvrđuju ove podatke, ali tvrde da muškarci mnogo više odbijaju kućne poslove nego što su spremni da priznaju. One tvrde da čak 80 odsto njih nikada ne pegla, 72 odsto izbjegava održavanje higijene u kupatilu, a 68 odsto ne primjećuje korpu za prljav veš.

Prema istraživanju, najmanje smisla za kućne poslove imaju Italijani.

Rezultati takođe pokazuju da čak 73 odsto žena smatra da radi više po kući od svog partnera, dok se 59 odsto muškaraca vajka da bi trebalo da se ipak malo više uključe u kućne poslove.

Najviše se oko kućnih poslova svađaju u Španiji (52 odsto), a najmanje u Velikoj Britaniji (42 odsto).

Kao izgovor što se ne ističu u kućnim poslovima, muškarci navode da njihove žene to bolje rade (44 odsto), da oni to uopšte ne znaju da rade (37 odsto), ili da nemaju vremena za takve poslove (39 odsto).

Među brojnim muškim strategijama izbjegavanja kućnih obaveza je da se prave ludi (59 odsto) ili da obećaju da sljedeći put oni to uraditi (66 odsto).

Najbolje vježbe 

Njemački zdravstveni stručnjaci tvrde da kućni poslovi održavaju bolju kondiciju od vježbi u teretani.

Ustanovili su da je obavljanje kućnih poslova efikasnije nego trčanje po tekućoj traci. Na primjer, oni tvrde da peglanje podstiče fizičke aktivnosti i sagorjevanje energije aktivirajući dovoljan broj mišića, te da daje bolje efekte od teretane. Naime, izgleda da je u pitanju različitost kućnih poslova. Navode podatak da je lagano brisanje prašine dobro za cirkulaciju.

Promjena posteljine na bračnom krevetu aktivira toliko mišića i potroši kalorija koje su sadržane u dvije čaše šampanjca. Poseban angažman i potrošnju energije zahtijeva dan proveden u obavljanju kućnih poslova i pripremanju jela.

Prije i poslije vjenčanja

Poslovi po kući i dalje su tabu tema među muškarcima, kako u manje razvijenim, tako i u zemljama koje se smatraju naprednijim i manje patrijarhalnim.

Najnovije istraživanje Univerziteta u Virdžiniji pokazuje da u većini brakova i dalje postoji podjela na "muške i ženske poslove", a žena čim uđe u bračnu zajednicu preuzima ulogu kuvarice i spremačice. Međutim, dok nisu u braku, muškarci se ponašaju potpuno drugačije.

Istraživanje je pokazalo da muškarci koji sa svojom partnerkom žive i prije braka rade više kućnih poslova nego kad stupe u brak. Možda je i to razlog zbog kojeg su vanbračne zajednice sve češće u SAD, u 2006. utvrđeno je da na taj način živi preko pet miliona parova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana