Moskva - grad milijardera

Sandra Miletić
Moskva - grad milijardera

Moskva možda nije najljepši ni najraskošniji, ali je bez ikakve sumnje jedan od najfascinantnijih i najzanimljivijih gradova na svijetu.

On je glavni i najmnogoljudniji grad, politički, ekonomski, kulturni i finansijski centar Rusije i grad u kojem živi najviše milijardera na svijetu. To je grad u kojem vam nikada neće biti dosadno i u kojem možete da pronađete nešto za sebe, bez obzira na vaš ukus.

ARHITEKTURA MOSKVE POZNATA je u cijelom svijetu. Najpoznatije su građevine crkva Vasilija Blaženog sa svojim čuvenim raznobojnim kupolama i crkva Hrista spasitelja.

Obavezno treba obići Moskovski kremlj, drevnu tvrđavu koja je danas rezidencija predsjednika Ruske Federacije. Kremlj je jedno od nekoliko mjesta svjetske baštine u gradu, a sadrži nekoliko palata, četiri crkve, kongresnu dvoranu, zidine i kule, te niz znamenitosti. U Kremlju možete da vidite i najveće zvono na svijetu.

Ako ste u prilici, posjetite Boljšoj balet i Boljšoj operu, koji imaju najbolje ansamble na svijetu.

OBILAZAK CRVENOG TRGA, koji je jedan od najpoznatijih trgova na svijetu, poseban je doživljaj. Crveni trg odvaja Kremlj od starog istorijskog trgovačkog naselja Kitaj-gorod, a smatra se srcem cijele Rusije. Osim Kremlja i crkve Vasilija blaženog, na Crvenom trgu nalazi se i Lenjinov mauzolej.

Novodjevičanski manastir jedan je od najpoznatijih manastira u Rusiji, a 2004. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi. Na groblju pored manastira sahranjeni su neki od najpoznatijih Rusa.

JEDNA OD NAJZNAČAJNIJIH umjetničkih institucija u Moskvi je Galerija Tretjakov. Kraj nove Tretjakovske galerije nalazi se park sa skulpturama nazvan "Groblje palih spomenika" sa zbirkom statua iz vremena Sovjetskog Saveza. Stara Tretjakovska galerija sadrži djela klasične ruske tradicije, a nova uglavnom djela sovjetskih i nekoliko savremenih umjetnika.

Značajni su i Državni muzej lijepih umjetnosti Aleksandra Puškina i Državni istorijski muzej Rusije koji ima kolekcije u rasponu od predmeta iz praistorije do umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti, koja su pripadala dinastiji Romanov, odnosno ukupno nekoliko miliona eksponata. U Moskvi su i Politehnički muzej, najveći tehnički muzej u Rusiji i Memorijalni muzej kosmonautike sa zaista impresivnim zbirkama.

U GRADU IMA 96 PARKOVA i 18 bašta, uključujući četiri botaničke. Centralni park je Park Maksim Gorki koji graniči s parkom Neskučni, najstarijim parkom u Moskvi i bivšom carskom rezidencijom.

Sveruski izložbeni centar nekad poznat kao Svesavezna poljoprivredna izložba, i kasnije kao Izložba dostignuća nacionalne ekonomije (VDNH), jedan je od najistaknutijih primjera monumentalne arhitekture sovjetskog doba i obavezno ga treba obići.

OBILjEŽJE GRADA SU široke avenije i saobraćajnice, neke s više od deset traka. Ipak, na svako odredište najbrže ćete stići metroom. Obilazak metro stanica predstavljaće pravi užitak, jer je svaka od njih pravo remek-djelo.

Kada je riječ o kupovini i restoranima, odlazak u ulicu Arbat je obavezan. U Arbatu se okupljaju moskovski umjetnici, pa možete da uživate u slušanju muzike i posmatrate stvaranje umjetničkih djela. A ako ste vješti u cjenkanju, suvenire i odjeću moći ćete da kupite po mnogo nižoj cijeni od početne. Obavezno treba obići i robne kuće GUM i CUM na Crvenom trgu, u kojima, ako ste u mogućnosti, možete da kupite odjeću najpoznatijih i najskupljih svjetskih brendova.

Istorija

Tokom svoje istorije Moskva je bila glavni grad nizu država, od srednjovjekovne Velike kneževine Moskve i pratećeg Ruskog carstva do Sovjetskog Saveza.

Grad je nazvan prema rijeci Moskvi, na kojoj se grad nalazi. Prvo spominjanje grada datira iz 1147. godine kada je Jurij Dolgoruki pozvao kneza Novgoroda-Severskog da dođe kod njega u Moskvu.

CIJENA                                                    USLUGA

Noćenje u hotelu                                        od 80 KM

Noćenje u hostelu                                      od 30 KM

Ulazak u muzeje                                          od 20 KM

Karta za metro (za jedan ulazak u stanicu)     1,3 KM

Ručak (supa, meso, prilog)                        od 10 KM

Kafa                                                         od 2 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana