Mornar Popaj je stvarno postojao, evo kako je izgledao: Imao je nevjerovatnu životnu priču

GS
Mornar Popaj je stvarno postojao, evo kako je izgledao: Imao je nevjerovatnu životnu priču

Čuveni Popaj će 17. januara proslaviti 90. rođendan, a čuveni lik je nastao po nesvakidašnjem muškarcu Frenku Figelu, poznatijem po nadimku - Roki.

Crtani "Popaj" je generacijama unazad bio omiljeni, a glavni junak je imao veliki uticaj na najmlađe, posebno na dečka, koji su zbog njega željeli da postanu snažniji. Mada većina misli da je priča o čuvenom mornaru izmišljena, mnogi se iznenade kada čuju da je takav čovjek zaista postojao. A njegova života priča koja ostavlja bez daha bila je inspiracija za kultno ostvarenje.

Kako je nastao lik omiljenog snagatora?

Stvorio ga je Elzi Krisler Segar, poznati dizajner crtanih filmova koji je radio za Njujork tajms. Naime, Nev Iork Times je zamolio Segara 1919. godine da smisli novi lik iz crtanog filma koji će se pojaviti među mlađim generacijama.

Segar je bio iz grada zvanog Čester u Ilinoisu, SAD, u kojem je bilo mnogo zanimljivih ličnosti koje bi usvojio u svoje crtane filmove.

Inspiracija za Popaja bio je Frenk Figel, koga su meštani prozvali "Roki". Frenk je rođen 1868. godine i emigrirao je sa porodicom iz Poljske u Ameriku kao mlad. Veći dio svog života radio je kao barmen, a ne kao mornar, iako je uvijek govorio da želi da plovi oko svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana