Modu diktiraju Kejt, Kim i Viktorija

M. Miljić, D. Keleč
Modu diktiraju Kejt, Kim i Viktorija

Mnoge poznate žene svojom ličnošću, stilom, smislom za modu obilježile su razna modna desetljeća i diktirale modne trendove. Glumica Ketrin Hepbern je, na primjer, u žensku modu uvela muška odijela, Odri Hepbern je visoku modu približila ulici i dokazala da svaka žena u svom ormaru mora da ima malu crnu haljinu, a Merilin Monro je pokazala da žena čini haljinu, a ne obrnuto.

Zahvaljujući Brižit Bardo moderne su postale kapri pantalone, a zahvaljujući Grejs Keli tašne "hermes". Žaklina Kenedi Onazis doprinijela je popularnosti "šanel" kostima, a Amerikanke su kopirale čak i njenu frizuru. Sedamdesetih su modne trendove diktirale Fara Fosit i Bjanka Džeger, a osamdesetih godina prošlog vijeka Debi Hari i Madona.

I danas postoje dame koje su uspjele da se izdvoje od ostalih, da se nametnu i da postaju one koje kopiraju i slijede kako "obične" žene, tako i njihove jednako slavne koleginice.

Ledi Ketrin

Ledi Ketrin, poznatija kao Kejt Midlton, supruga britanskog princa Vilijama, bez ikakve sumnje jedna je od njih. Poslije vjenčanja iz bajke pokazala je svoj besprijekoran modni stil i postala jedna od vodećih svjetskih trendseterki.

Poznata je po tome što kombinuje dizajnersku odjeću s onom koju možemo pronaći u bilo kom trgovačkom centru, kao i po čestoj "reciklaži" odjevnih kombinacija. Najugledniji svjetski modni časopisi svrstavaju je među najbolje obučene žene svijeta. Opisuju je kao "klasičnu ljepoticu" i ženu koja bez obzira na to šta nosi, uvijek izgleda glamurozno.

Koliki uticaj Kejt ima, najbolje pokazuje to da je haljina modne kuće "Reis", koju je lani nosila tokom susreta sa američkim predsjednikom Barakom Obamom i njegovom suprugom Mišel, razgrabljena gotovo istog dana sa polica londonskih prodavnica.

Interesovanje za elegantnu kreaciju boje pudera bilo je tako veliko da je izazvalo pad veb sajta britanskog modnog brenda. Haljina je inače koštala samo 175 funti.

Viktorija Bekam

Nekadašnja članica najpopularnijeg ženskog benda na planeti "Spice girls", a danas uspješna dizajnerka, supermama i supruga fudbalera, Viktorija Bekam je žena koja zna da nametne trend - bez obzira na to da li je riječ o ultrakratkim i šljokičastim i kičastim komadima ili elegantnim i prefinjenim haljinama, kratkoj kosi, "bobu" ili loknama.

Kad se nekoliko puta ošišala dječački kratko, izazvala je oduševljenje publike, ali pravi "bum" je napravila njena "bob" frizura iz 2008. Tada gotovo da nije bilo žene koja nije imala takvu frizuru.

Viktorija Bekam nije najljepša i najzgodnija slavna dama, ali je uspješna, samouvjerena, uvijek elegantna, obučena besprijekorno, primjereno situaciji i uvijek je modno savršeno usklađena sa ostatkom porodice - suprugom Dejvidom i njihovo četvoro djece. Nosi uglavnom svoje kreacije, a sve što je ona obukla, bez obzira na to da li je riječ o uskim haljinama jednostavnih linija, visokim izrezima, pantalonama sa visokom strukom ili jednostavnoj košulji, istog će trena postati modni hit i nešto što svaka žena koja drži do mode mora da ima.

I poznate holivudske dame poput Dženifer Lopez i Eve Longorije viđane su u identičnima haljinama kakve je prije njih nosila Viktorija.

Sara Džesika Parker

Glumica Sara Džesika Parker imala je, ruku na srce, i popriličan broj modnih promašaja, ali je, prije svega zahvaljujući seriji "Seks i grad" i Keri Bredšou koju glumi u toj seriji, već godinama pokazatelj ali i pokretač modnih trendova, ne samo u Holivudu, već i kod "običnih" žena.

Gotovo sve što su obukle Keri ili Sara postajalo je hit. Tako je Keri proslavila cipele Manola Blanika, dotad širokoj publici nepoznatog dizajnera neobičnih cipela. Čak je i jedna linija popularnih "manolica" dobila ima po njoj - SJP. Sara je prva počela da nosi "ugsice" koje su zahvaljujući njoj postale "must have".

Stil Sare Džesike Parker predmet je obožavanja žena širom svijeta jer njena moda nikad nije dosadna. Sara je uvijek spremna da rizikuje, uvijek je nova i jedinstvena i ne obazire se na konzervativna modna pravila. Osim toga, izgleda dobro i u kratkoj suknji, običnoj majici, elegantnoj toaleti pa i sa pticom na glavi - preko dana je obična Njujorčanka, a na holivudskim zabavama princeza.

Iako nije klasična ljepotica, zaštitno je lice za mnoge od najvećih svjetskih brendova, a 2007. lansirala je liniju odjeće "Bitten", koja se sastoji od stotina odjevnih predmeta i modnih dodataka koji koštaju do 20 dolara.

Magazin "Pipl" proglasio je jednom od 25 najintrigantnijih ljudi, a Savjet modnih dizajnera Amerike ikonom stila.

Mišel Obama

Prva dama SAD Mišel Obama gotovo je preko noći postala ikona stila - uporedo sa rastom popularnosti njenog supruga Baraka raslo je i interesovanje za nju.

Prvu damu Amerike, osim dobrog izgleda i savršene figure, krasi besprijekoran ukus. Uz to je obrazovana, izuzetno sposobna, šarmantna i elokventna, savršena majka i supruga - sasvim dovoljno da bude uzor mnogima.

U početku je birala jeftine i jednostavne, ali efektne komade odjeće, koji bi dan nakon što ih je Mišel obukla, putem interneta bili bukvalno razgrabljeni. Kasnije se fokusirala na prilično jaka imena modne industrije, ali je ostala dosljedna svom stilu.

Brojni časopisi uvrstili su je među žene koje najviše inspirišu i najbolje obučene žene na svijetu. Upoređuju je sa Džeki Kenedi, zbog uglađenog, ali ne i pretjeranog stila.

Kim Kardašijan

Voljeli je ili ne, činjenica je da je jedna od najuticajnijih ikona stila danas Kim Kardašijan. S obzirom na poprilično nezahvalnu građu tijela, ova starleta zaista uspijeva da spoji ono najbolje što moda pruža.

Njen besprijekoran i savršen stil inspiracija je djevojkama širom svijeta, pogotovo zato što Kim ima obline kao svaka "obična" djevojka i ne nameće takozvanu "idealnu" građu tijela. Kim čak i u običnim izlizanim farmerkama i bijeloj majici izgleda savršeno, i upravo je njen stav i harizma kojom zrači čine privlačnom.

Kim ima stil koji je spoj modernog i klasičnog, upotpunjen ponekim ekstravagantnim detaljem - sunčanim naočarama, torbom ili nakitom.

Sakoi i blejzeri su sastavni dio njene garderobe, a najdraži su joj oni s "puf" rukavima, koje je ona, između ostalog, i učinila trendom u cijelom svijetu. Njen stil je lako kopirati jer, iako često nosi dizajnersku odjeću, kupuje i u prodavnicama kao što su "Zara" i "H&M".

Kejt Mos

Ako se rukovodimo standardnim mjerilima ženske ljepote, top model Kejt Mos nije lijepa, uz to nije ni obrazovana, ni elokventna. Ipak, ona je jedna od najpopularnijih žena na planeti i žena koju najčešće kopiraju. Razlog je jednostavan - šta god da obuče izgleda kao dobitna kombinacija.

U posebnom izdanju "Voga", posvećenom najbolje odjevenim ženama, Kejt je odnijela pobjedu u kategoriji najbolje odjevenih u proteklom desetljeću. Ona uvijek iznova oduševljava modne znalce, ali i brojne ljubitelje mode jer odlično izgleda u ulozi vamp žene, ženstvenoj toaleti, motorističko-rokerskom autfitu, dnevnim i večernjim izdanjima…

Kejt ne mari za pravila, a ima sjajan smisao za modu i modne kombinacije. Uz to bi svakog puta kada je svi otpišu postala još popularnija, a karijera bi joj procvjetala.

Slijediti ili ne

Modni kreator Svjetlana Balaban kaže da Kim Kardašijan, Viktorija Bekam ili Paris Hilton danas nameću modne trendove kao što su to u svoje vrijeme činile Merilin Monro, Džeki Kenedi, te princeza Dajana.

- Sada je došlo vrijeme Bekamove i Kardašijan. Uvijek u svijetu postoje žene koje druge žene, pogotovo one iz "običnog svijeta", kopiraju - rekla je Balabanova.

Pojašnjava da postoje i stilisti kojima su inspiracije za diktiranje modnih trendova Kim ili Viktorija, pa "lansiraju" odjeću koju one vole da nose i koja je u širokoj primjeni. Dodaje da će za nekoliko godina doći neke nove zvijezde koje će običnom svijetu nametati svoje modne trendove i koje će svi željeti da slijede.

- Viktoriji i Kim je u opisu posla da stalno oblače nešto novo, da mijenjaju frizuru, šminku i obuću - istakla je Balabanova.

Naglašava da je moda koju diktiraju holivudske zvijezde u trendu samo u kratkom periodu, jer one brzo mijenjaju svoj stil i modu.

Stilista iz Banjaluke Davor Sladaković smatra da modu koju diktiraju pojedine poznate osobe u stvari plasiraju njihovi medijski menadžeri.

- Pravo diktiranje mode je nešto sasvim drugo, to je puno podrobnije i temeljitije - rekao je Sladaković i dodao da javne ličnosti uvijek imaju sljedbenike.

Pojašnjava da velike modne kompanije u stvari diktiraju "pravu" modu.

- Modni diktat rade velike kompanije koje nose imena slavnih svjetskih dizajnera i ta moda nikako se ne može porediti sa modom koju diktiraju Viktorija Bekam ili pak Kim Kardašijan - istakao je Sladaković. On je naglasio da diktiranje mode ne bi trebalo pripisati jednoj javnoj osobi.

- Mediji samo isforsiraju modu koju oblače ove zvijezde - naglasio je Sladaković.

Modni kreator Duško Oraščanin ističe da velike modne kuće nastoje da angažuju holivudske zvijezde, odnosno slavne ličnosti.

- Za većinu svjetskih dizajnera žena 21. vijeka je uspješna i samostalna, pa su velikim modnim kućama žene poput Viktorije Bekam i Kim Kardašijan veoma privlačne - rekao je Oraščanin.

On je naglasio da su velikim svjetskim stilistima holivudske zvijezde inspiracija, ali i da su zvijezde promotori modnih kuća, te da nemaju trenutak da stvaraju modu već samo podržavaju ono što su svjetski kreatori napravili i izmislili.

- Ipak, smatram da se moda većine holivudskih zvijezda treba slijediti, jer imaju istančan ukus - kazao je Oraščanin.

Jedinstvena Ana Vintur

Iako već gotovo četvrt vijeka kao glavna urednica modne institucije zvane "Vog" svijetu diktira trendove, Ana Vintur nije među onima koji ih slijepo slijede. Ona je od svog dolaska u magazin i svojih prvih javnih nastupa zadržala prepoznatljiv jednostavan stil. Preferira jednostavnost, ali nikada nije dosadna.

Dok je bila mlađa, često je nosila mini suknje i dekoltirane haljine, a njena garderoba sada podrazumijeva naglašen struk, suknje i haljine dužine do koljena i mali izrez koji ukrašava upečatljivim ogrlicama. Bob frizura i velike tamne naočare, koje uvijek nosi, njeni su zaštitni znaci već godinama.

Ipak, daleko od toga da ono što nosi Ana nije trendi. Kada se Ana Vintur negdje pojavi, na damama je samo da je odmjere od glave do pete i pokušaju da zapamte svaki detalj njenog stajlinga, jer je sve na njoj "in". A ako urednica magazina "Vog" kaže da se ove zime nose cvjetni dezeni, midi suknje i špicaste čizme, onda je na poklonicama mode samo da to bespogovorno slijede.

Ledi Dajana

Ledi Dajana zaslužila je mjesto među top deset ikona stila svih vremena zbog svog šarma i zbog toga što je dokazala da čak i Britanci mogu imati dobar ukus.

Mada je od njene pojave na svjetskoj sceni prošlo 30 godina, a od smrti 15, ona i dalje inspiriše svojim kultnim izdanjima poput kombinacije male crne haljine i biserne ogrlice s više redova. Mnoge njene haljine danas se čine kičastim i demode, ali princeza Dajana je smatrana ultimativnom modnom ikonom koja je određivala modni ukus žena širom svijeta. Mnoge njene kasnije kombinacije poput kostima jarkih boja i seksi koktel haljina i danas izgledaju jednako svježe kao i kada ih je ona prvi put obukla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana