Moderna tehnika u službi polaganja ispita

Željka Dobrić
Moderna tehnika u službi polaganja ispita

Nekada je vrijedjelo pravilo da fakultet ne završi isključivo pametan čovjek, već uporan. Novo vrijeme donijelo je i nova pravila.

Da bi jedan prosječan student dobio odličnu ocjenu uz sasvim malo znanja i malo retoričke sposobnosti, potrebno mu je: između 50 i 500 maraka, mobilni telefon marke NOKIA, i jedan pametan ili više sposobnih suflera.

"Bubicu", sve popularniji uređaj za polaganje ispita, bez problema student može da nabavi ili iznajmi preko oglasa, Interneta ili dobro upućenih poznanika.

"Bubica" je zvučnik koji se stavi u uho, a signal prima od "handsfree " uređaja koji student stavi oko vrata i koji je spojen na mobilni telefon ili voki-toki. Student svog suflera čuje preko "bubice", a ovaj njega preko izuzetno osjetljivog mikrofona.

Uređaj je izuzetno malih dimenzija (2 x 3 x 8 mm) i anatomskog oblika, pa ju je nemoguće primijetiti u uhu. Baterija traje do 15 časova emitovanja i možete je kupiti kod svakog boljeg časovničara za malo novca.

Komunikacija je potpuno prikrivena, a ako se obavlja preko mobilnog telefona, udaljenost između sagovornika praktično je neograničena.

Ukoliko vam se svidi ideja da ispit položite uz pomoć "original NOKIA bube" dobavljača ćete pronaći na oglasnim stranama novina. On za uređaj garantuje "super tajnu komunikaciju", a vi biste za taj užitak morali da izdvojite između 50 i 300 evra.

Iako nisu željeli da nam se predstave ili su prekidali vezi na prvo pominjanje "Glas Srpske", informacije smo od nekih ipak dobili.

- Ukoliko kupujete bubicu , košta 300 evra, a iznajmljivanje je 200 evra. Komunikacija je zaista vrhunska, a udaljenost sa koje možete da komunicirate sa suflerom praktično je neograničena - uvjeravala nas je muška osoba sa druge strane žice.

Kako nam je objasnio, "bubica" može da bude i jeftinija ukoliko ugradi kineske dijelove.

- Ali onda može i da zakaže na ispitu, a i sami znate koliko je bitno da izdrži u pravom trenutku - objasnio je naš sagovornik.

Svojim stalnim mušterijama, kako je kazao, daje i povoljnost. Umjesto 100 maraka, koliko košta prvo iznajmljivanje "bubice", svako sljedeće treba da plate svega 80 maraka, a bateriju za uređaj dobiju gratis.

Naš drugi sagovornik "kinesku bubicu" nudio nam je za 200 maraka, ali i mogućnost da je iznajmimo za 50 maraka.

Za kupovinu standardne "bubice" trebalo bi izdvojiti 400 maraka, a za onu višeg kvaliteta 500 maraka.

Na pitanje koliko mjesečno proda ovakvih uređaja i koliko zaradi, odgovorio je kratko: "Prodam dovoljno".

Profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci Zoran Arsović, rekao je da je prepisivanja na fakultetu uvijek bilo, ali da se on nije susretao s ovom "savremenom metodom".

- Rijetko će student izabrati najteži put, koji je za njega i najbolji, a to je da dobro nauči gradivo. Studenti se nastoje snaći, jer čovjek ima tu potrebu da ide lakšim putem, sve dok ne vidi da ne može više tako ili ne sazri, pa shvati šta mu je zaista potrebno i bitno - rekao je Arsović.

Studente ne osuđujem zbog toga, tvrdi Arsović, "jer šta dobro mogu da nauče iz okruženja, kada ničeg dobrog nema".

- Sada je postalo normalno da znanje ničemu ne vodi, da neka druga vrsta snalaženja pomaže u životu i da niko neće da se namuči ni za šta - rekao je Arsović.

On tvrdi da se u činjenici da studenti posežu za lakšim metodama za postizanje svoga cilja ogleda duh današnjeg vremena i da takvo ponašanje ni malo ne čudi.

- Takvi su nam i političari. Mahom su neobrazovani, što svakodnevno može da se vidi na televiziji. Jedan segment takvog društva upravo su oni, drugi su današnji menayeri, među njima su i studenti, ali i mnogi drugi - rekao je Arsović.

Iako je prepisivanja bilo i ranije, tvrdi Arsović, nije moglo da se desi da student ispit položi samo na osnovu toga jer je pismeni dio bi samo segment ispita.

On ističe da se kod nas bolonjski proces provodi u neodgovarajućim uslovima, grupe studenata su velike i profesor ne može da ih ispituje usmeno, pa nastaje "zlo nenadoknadivo".

Arsović tvrdi da takav rad "debilizuje saznanje, ali i samog čovjeka".

- Dugoročno gledano, ovakva situacija će obezvrijediti fakultet. Bez kontakta oči u oči nema polaganja ispita, jer i ja moram da opravdam ocjenu koju sam dao - rekao je Arsović.

On smatra i da je već godinama fakultet socijalna ustanova i da nemamo niti jednog zanimanja koje sutra čeka posao, te da nam se djeca, makar i prepisujući kako bi položili ispit, školuju uprazno.

Psiholog Srđan Puhalo istakao je da prije svega mali broj studenata može da izdvoji 600, pa i 50 maraka za "bubicu" i da je ključno pitanje šta studente natjera na takav postupak.

- Ne bih da sav teret svalim na studente, na njihov bezobrazluk ili neučenje, jer je moguće da za takvim metodama posežu iz očaja i radi toga što zaista ne mogu da polože ispit - rekao je Puhalo.

Kako kaže, po njemu je mnogo lakše učiti nego "žrtvovati 600 maraka i dugoročno gledano, svoju karijeru" da bi ispiti olako bio položeni.

- Danas nam se znanje manje vrednuje, pa sama ta inflacija znanja dovodi do toga da se studenti odlučuju za lakši put studiranja - rekao je Puhalo.

To što studenti prepisuju i pri tome koriste prednosti vremena u kome žive, tvrdi Puhalo, ne čini ih lošim ljudima.

- Sigurno je da nisu sve ispite položili prepisujući niti znači da će se uvijek provlačiti kroz život i u društvu - smatra Puhalo.

On je dodao da problem našeg društva nije to što studeni prepišu pa polože po neki ispit, već je problem "negativna selekcija i to što ne cijenimo dobre studente".

Kada se crta podvuče i saberu računi, čini se da je novac za "bubicu" ili neko drugo pomagalo za prepisivanje najmanji problem, već je muka pronaći vrijednog suflera, koji bi prodao svoje znanje.

Kamera u dugmetu i olovci 

Zahvaljujući modernoj tehnici, na ispit student može da ponese i kamericu skrivenu u olovci ili u dugmetu. Na Internet stranici www.bubice.net dat je detaljan opis načina na koji se koristi ta oprema kao i kontakt telefoni za nabavku.

- Unutar olovke kojom na ispitu možete i pisati, nalazi se minijaturna kamera koja snima sve što želite. Prenos je bežičan od kamerice u olovci do laptopa ili LCD ekrana. U kompletu sa bubicom ispiti se rješavaju izuzetno lagano - objašnjen je način korišćenja olovke sa kamerom.

Da biste koristili kamericu sakrivenu u dugmetu, morate prilagoditi i odjeću za ispit.

- Kamerica skrivena u dugmetu – isti princip rada kao olovka kamerica, samo što u ovome slučaju kamerica je sa dugme sočivom i stavlja se umjesto vašega originalnog dugmeta na košulji - stoji na Internet stranici.

Korišćenje opreme koju nude, sa polaganja ispita, na ovoj stranici proširili su i na "poslovne sastanke i sekjuriti operacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana