Moćniji od Medvedeva

Milenko Kindl
Moćniji od Medvedeva

Igor Sečin je potpredsjednik ruske vlade zadužen za energo-metalsku industriju, onu koja Evropi dostavlja gas - ili ga ponekad ne dostavlja

Djelujući u medijskoj zavjetrini tipičnoj za bivšeg KGB-ovca, važi za neslužbenog vođu konzervativnog vojnoobavještajnog klana u Kremlju i oko njega, zainteresovanog za snažniju državnu kontrolu ekonomije.

Zovu ga još i "Sivi kardinal" odnosno "Rišelje", "Dart Vejder"... Nakon što je upravljao komadanjem "Jukosa", naftne megakompanije nekad najbogatijeg Rusa, a danas sibirskog robijaša Mihaila Hodorkovskog, Sečin je postao strah i trepet ruskih oligarha koji navodno čine sve da im se Putinov pomoćnik za ključne sfere ne počne zanimati za poslove.

On je vodio gasne ratove s Ukrajinom. Operativni dometi sežu mu daleko izvan granica; nekadašnji sovjetski vojni prevodilac u Mozambiku autor je obnovljenih partnerstava s Venecuelom i Kubom.

Proteklih dana Sečin je, međutim, iznenada postao osoba kojom se istovremeno bave ruski i inostrani mediji. Dao je, između ostalog, veliki intervju Rojtersu koji je shvaćen i kao pokušaj premodeliranja uznemiravajućeg imidža koji se oko njega stvorio.

- To mi je kao nešto iz svijeta mitova i legendi. Jednostavno nije ozbiljno, nije ozbiljno nekom prišiti etiketu - odgovorio je Sečin na pitanje da li je on zaista vođa navodnog kremaljskog klana nazvanog "siloviki", koji Putin, prema nekim analitičarima, nastoji da drži pod kontrolom kako bi dao prostora "tehnokratama" bližim svom protežeu na predsjedničkoj poziciji, Medvedevu.

Iako djeluje mnogo starije, iskusni i dokazani "specijalac" ima tek 49 godina i do sada se nije oprobao u interakciji s javnošću, nacijom ili biračima. Na pitanje kako bi želio da ga opisuju, Sečin odgovara:

- Normalni građanin trebalo bi da bude patriota. Poštena osoba, profesionalac ako radiš u vladi i efektivan, to je sve.

U razgovoru za Rojters Sečin je otklonio teze da ga njegova ubjeđenja, okruženje i dužnosti konfrontiraju s Medvedevljevom vizijom modernizacije ruske ekonomije i države u cjelini.

Isto tako, u intervjuu "Izvjestiji" opovrgao je da trgovanje gasom sa Evropom shvata kao instrument za politički pritisak, ustvrdivši da Rusija po tom pitanju mora biti odgovorna prema Evropi.

Neki posmatrači objašnjavaju da u Kremlju isprobavaju razne tehnike odnosa s javnošću, pomno analiziraju Putinove i Medvedevljeve nastupe i poteze te odjek javnosti koji su izazvali.

Intenzivno eksponiranje Sečina proteklih dana možda je još jedan mali eksperiment Kremlja, ispipavanje terena za Sivog kardinala. S druge strane, može biti riječ o još jednoj probi s "podjelama uloga" o kojima su pisali neki analitičari: Medvedev kao "dobar policajac" i Putin kao "opasan policajac".

Prema do sada viđenom, Sečin tu dolazi kao "veoma opaki policajac" koji onda, opet, čini da onaj "opasni policajac" biračima izgleda umjereniji i prihvatljiviji.

Premijer

Neki mediji spekulišu mogućnošću da se u ruskom vrhu formira trijumvirat ("Forbs" je još lani na listi najmoćnijih ljudi svijeta Sečina stavio ispred Medvedeva) te da bi u budućim rokadama ruski "Rišelje" mogao pretendovati, recimo, na poziciju premijera. Sečin uvjerava da je tako nešto nemoguće "iz objektivnih i subjektivnih razloga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana