Moć kao najveći afrodizijak

Jasmina Perišić
Moć kao najveći afrodizijak

"Moć je najveći afrodizijak", ovako je jednom prilikom diplomata sedamdesetih godina Henri Kisindžer objasnio svoje uspjehe sa ženama. Liberalni istoričar Lord Akton zabilježio je jedan od svojih poznatih aforizama "Moć ima težnju da kvari ljude, a apsolutna moć kvari ih nepopravljivo".

Između ova dva stava ima dovoljno prostora da se jedan prosječan vladalac oda užicima. Koliko su veliki državnici imali uspjeha kod žena i da li je to uticalo na njihovu karijeru najbolje pokazuju neki od sljedećih primjera.

Napoleon Bonaparta - osvajač romantičnog srca

Napoleon je počeo kao obični artiljerijski oficir, a već u svojoj 30. godini zagospodario je Francuskom. Dva puta se ženio i tokom brakova imao je, koliko je potvrđeno, armiju ljubavnica. Kod žena je volio male šake i stopala, a veliki miraz. Prva njegova žena bila je Roz de Boarne, poznatija kao Žozefina, bivša grofica velikog promiskuiteta.

Napoleon je bez obzira na iskustvo, cijelog života bio plašljiv kada su žene  u pitanju. Neki su nagađali da njegova prva ljubavna iskustva i nisu bila heteroseksualna. Najbolji drug u vojnoj akademiji bio mu je zgodni plemić homoseksualnog opredjeljenja. Sam Napoleon priznao je jednom prilikom da su njegova prijateljstva sa muškarcima počinjala prvo fizičkom privlačnošću.

Bio je opsjednut zlatokosim mladim carem Aleksandrom I. Kad su se prvi put sreli na obali rijeke Tilzit, uzviknuo je "Ovo je Apolon". Poslije je pisao Žozefini: "Da je žena, učinio bih sve da postane moja ljubavnica". Iako su Napoleon i Žozefina imali brak pun nevjerstava sa obje strane, njihova ljubav bila je velika.

Pošto nije mogla da mu podari nasljednike, Napoleon ju je ostavio zbog druge žene. Da nisu mogli jedno bez drugog potvrđuju njihova povremena viđanja i tokom njegovog drugog braka, a lili su suze radosnice svaki put kad bi se vidjeli. Napoleon, nikada nije prebolio Žozefinu. Brao je ljubičice iz njene bašte i čuvao ih sve dok nije umro. I danas su njegova pisma upućena Žozefini među najljepšim izjavama ljubavi koje je jedan muškarac napisao.

Adolf Hitler - tiranin sklon mlađim ženama

Bio je apsolutni diktator Njemačke od 1934. do 1945, s naslovom Kancelara. Hitler je bio neoženjen do pretposljednjeg dana svog života. Kada je postao firer, izjavio je: "Posvetiću svu svoju energiju Trećem rajhu i zato neću da zasnivam porodicu."

Za njegov ljubavni život karakteristično je da je uvijek imao odnose samo sa maloljetnim djevojkama. O maloljetnim djevojkama Hitler piše: "Nema ničeg ljepšeg nego odgojiti nešto mlado. Djevojka od 18, 20 godina podatna je poput voska."

Prva poznata Hitlerova ljubav datira iz 1925, a riječ je o šesnaestogodišnjoj Mariji Raider koja je zbog njega pokušala samoubistvo.

Sljedeća ljubav bila je sedamnaestogodišnja Geli, kćerka Hitlerove polusestre. Geli je zbog njega izvršila samoubistvo, a sumnja se da je razlog tome pretjerana nastranost na koju je tjerao u intimnim trenucima. Soba u kojoj je počinila samoubistvo na Hitlerov zahtjev ostala je netaknuta i niko nije smio unutra.

Nakon Geli nova ljubav bila mu  je sedamnaestogodišnja plavokosa Eva Braun, koja se zbog Hitlera dva puta pokušala ubiti, a treći put je to učinila zajedno s njim 1945. Dva dana prije nego što će izvršiti samoubistvo, oženio se Evom Braun, koja je od njega bila mlađa dvadeset tri godine. U prethodnih šesnaest godina, bila mu je samo ljubavnica.

Prvi put su se sreli 1929. godine, kada je Nacistička partija dobila mjesto u parlamentu, a Hitler imao četrdeset godina. Tokom posjete svom ličnom fotografu Hajnrihu Hofmanu, iznenadio ga je prizor mlade, živahne djevojke. Bila je to Eva Braun, koja je tada imala sedamnaest godina. U posljednjim godinama svog života, Hitler je najviše vremena provodio sa njom.

U privatnom životu Hitler nije bio ekscentričan i opasan čovjek kakav je bio inače. O Evi se starao veoma brižno i prema njoj je uvijek bio iskren. U to vrijeme je vrlo malo ljudi znalo za Evu, jer je sam Hitler odlučio da njihovu vezu drži u tajnosti. Kada je 30. aprila 1945. godine Berlin pao u ruke Sovjetima, moglo se vidjeti kako savezničke snage izlaze iz Hitlerove rezidencije. Hitler je, kao i obično, ručao sa svojim najbližim saradnicima. Pojavila se i Eva, u crnoj haljini.

- Ja i moja supruga ćemo izvršiti samoubistvo. Molim vas da naša tijela spalite poslije smrti. Ne želim da završim kao eksponat u nekom ruskom muzeju - rekao je Hitler.

Benito Musolini -  surovi Kazanova

Trebalo je proći mnogo vremena da Benito Musolini postane uspješan kod nježnijeg pola. Nije to baš oduvijek teklo glatko, čemu je, izvan svake sumnje, najviše doprinijela njegova filozofija koja se odlikuje u rečenici: "Masa, kao i žena, stvorena je da je silujete". Ovu teoriju potvrdio je u svom rodnom selu Doviji 1901. godine, kada je silovao mladu komšinicu Virdžiniju B.

"Obljubio sam je, izvrijeđala me je kroz suze i rekla da sam joj ukrao čast. Ne poričem. Ali o kojoj mi to časti govorimo?". U međuvremenu, zaveo je i djevojku koja mu je postala zakonita supruga, Rakel Guidi.

- Za nju gotovo nikad nisam imao ljubavi. Samo tjelesnu privlačnost. Bila je lijepa djevojka, sočna, dobro građena i kako se ono veli, fin komad žene. Nikad među nama nije bilo ni razumijevanja ni komunikacije - rekao je jednom prilikom Musolini.

U njegov život 1932. godine ušla je žena s kojom će i skončati, Klara Petaci. Benito se potom vraća u vilu "Torlonija" gdje ga čeka supruga Rakela, iako su im odnosi gori nego ikad. Musolini je, naime, bijesan, jer je posumnjao da ga je supruga prevarila. Mrtav hladan, ovako je svoju ljutnju objasnio Klari Petaci: "Naravno, vrlo sam se loše odnosio prema njoj. Pravio sam djecu van braka, imao ljubavnice, ali ja imam olakšavajuće okolnosti. Kad se sve zbroji i oduzme, muškarac kao što sam ja, koji ima toliko prilika... Kako da ne krivuda? Svi muškarci varaju žene, čak i sinovi brijača. Svi, bez izuzetka. Ja bar imam izgovor."

Iako svjesna s kime ima posla, Klara je jednom prilikom od Musolinija tražila dokaz ljubavi u obliku  vjernosti. Naravno da je nije dobila, što joj je otvoreno rekao sam Duče.

"S koliko sam ih bio? Prvo vrijeme kad sam bio u Rimu, u hotelu je konstantno bila košnica žena. Bio sam sa četiri na dan. Ideja da bih mogao pripadati jednoj jedinoj ženi bila mi je nezamisliva. U jednom sam razdoblju imao čak četrnaest ljubavnica".

Tito - hedonista i zavodnik prefinjenih manira

Pomalo hedonista, vrlo elokventan i prefinjenih manira, stekao je status velikog zavodnika. Ruskinja Pelađija Denisovna Belousova (Polka) bila je prva Titova supruga. Upoznali su se dok je on bio vojni zarobljenik u Sibiru. Vjenčali su se 1919. godine kada ona još nije bila ni blizu punoljetstva, nakon čega odlaze u Hrvatsku gdje Polka rađa troje djece, od kojih je preživio samo Žarko.

Nakon što je Tito osuđen na višegodišnji zatvor zbog komunističkih aktivnosti, razvodi se od Tita o čemu ga je obavijestila pismom. Dvadeset godina mlađom njemačkom komunistkinjom Lucijom Bauer oženio se 1936. godine. Razlog za brak je navodno bio taj što je Broz imao previše obaveza i nije se mogao dovoljno posvetiti sinu Žarku koji je bio problematičan mladić. Lucija je strijeljana u moskovskom zatvoru Lubjanka nakon što ju je Staljinova tajna policije optužila da je njemački špijun.

Za ovaj brak javnost je saznala prije nekoliko godina iz priloženih dokumenata ruske arhive na jednoj beogradskoj izložbi. Sljedeća gospođa Broz bila je Herta Has, bogata slovenska Jevrejka. S Titom se upoznala 1937. godine u Parizu kada je kao kurirka iz Zagreba u francusku prestonicu donijela falsifikovane pasoše za španske vojnike. Ipak, vezu su počeli tek nakon dvije godine i ubrzo su se vjenčali u Zagrebu.

Nedugo zatim, Tito po zadatku odlazi u Beograd gdje počinje vezu s Davorjankom Paunović, zbog koje ostavlja trudnu suprugu. Posljednja Valterova zakonita supruga, Jovanka Budisavljević, 32 godine mlađa Ličanka, sa oficirskim činom majora, bila je najpoznatija i najeksponiranija njegova supruga. Vjenčali su se 1952. godine. Navodno je imala je visoke političke i državničke ambicije. Javnosti su poznate i posjete uvaženih svjetskih dama Titovoj ljubavnoj rezidenciji na Brionima kao što su Sofija Loren, Đina Lolobriđida, Elizabet Tejlor.

Pored ovih kontroverznih državnika, bilo je i onih koji su iako vođe nemilosrdnog režima poput čileanskog generala Pinočea, bili naročito vjerni supružnici. Pinoče je jedan od rijetkih političara poznat po tome da nikada nije pogledao drugu ženu osim sopstvene. Razmislite o tome. Vi ste diktator. Vladate milionima ljudi. Vaši nalozi se izvršavaju. Iskušenje da koristite ovu neograničenu moć mora biti ogromno.

Fidel Kastro

Vjerovali ili ne, najveći broj žena u svoj krevet nije odvukao čuveni Frančesko Kazanova, nego kubanski državnik Fidel Kastro, koji je, navodno, spavao sa 35.000 žena, a svoje "žrtve" je tokom 40 godina pronalazio na plažama Havane. On je svakog dana spavao sa dvije žene - jednom za vrijeme ručka, a drugom za vrijeme večere. Samo ponekad vodio je ljubav i za vrijeme doručka.

Umrli na najljepši način

Da je dosta velikih ljubavnika među vojskovođama i državnicima, najbolje govori činjenica da je neke od njih smrt zatekla u krevetu, u naručju ljubavnica. Atila - Bič Božiji umro je u krevetu u zagrljaju ljubavnice a istu sudbinu imao je i Papa Lav VIII poglavar rimokatoličke crkve (963-965), kao i francuski predsjednik Feliks For.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana