Mladi američki vojnici u opasnosti, dižu ruku na sebe

Glas Srpske
Mladi američki vojnici u opasnosti, dižu ruku na sebe

U američkoj armiji se posljednjih godina povećava broj samoubistava, pogotovo među vojnicima koji su angažovani u ratnim područjima u Iraku i Avganistanu. U Pentagonu je odlučeno da se sprovede veliko istraživanje, kako bi se, na naučnoj osnovi, utvrdili uzroci ove pojave i pomoglo onima koji su skloni tome da dignu ruku na sebe.

Komanda kopnene vojske je, kako javlja Glas Amerike, obezbijedila 50 miliona dolara za istraživanje koje će obuhvatiti pola miliona vojnika, kako bi se utvrdili uzroci koji najčešće dovode do samoubistava.           

Petogodišnje istraživanje sprovešće Nacionalni institut za mentalno zdravlje u koje će se uključiti visoki stručnjaci sa nekoliko prestižnih univerziteta. Vjeruje se da će to biti od koristi i za civile, potencijalne samoubice.

Broj samoubistava se povećava iz godine u godinu i već je poprimio zabrinjavajuće razmjere. U 2007. godini u kopnenoj vojci bilo je 115 samoubistava, a u 2008 - 139. Taj trend je nastavljen i u ovoj godini i mogao bi da dostigne rekord. U prvih šest mjeseci su 92 vojnika digla ruke na sebe.

Vojska je i dosad pokretala programe za obuku oficira i vojnika, kako bi zaustavila plimu samoubistava. Ali, te akcije nisu dale očekivane rezultate.

- Samoubistvo je u stvari vrh sante leda. Novim istraživanjem saznaćemo mnogo o podložnosti i rizicima za samoubistvo, odnosno na koji način da suzbijemo tu pojavu. To je nešto što je potrebno cijeloj zemlji, a ne samo vojsci - objašnjava direktor Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje dr Tomas Insel.

Povećanje broja samoubistava mnogi u vojsci i izvan nje pripisuju stresu zbog učestalog slanja vojnika u ratne zone u kojima su pripadnici oružanih snaga svakodnevno izloženi opasnostima. Na to utiče i odvojenost od porodice, kao i drugi faktori, pokazuju dosadašnje analize stručnjaka.

Dr Robert Ursano, koji će rukovoditi novim istraživanjem, ističe da sve te uzroke treba i naučno provjeriti. On kaže da bi istraživači sa univerziteta Kolumbija, Harvard i Mičigen, koji će biti angažovani na ovom projektu, trebalo da utvrde sve uzroke koji dovode do toga da mladi ljudi dižu ruku na sebe. To će, kako naglašava, sigurno pomoći i civilima koji su skloni samoubistvima.

U sklopu istraživanja u sljedeće tri godine biće intervjuisani svi novi regruti Kopnene vojske, odnosno 250.000 vojnika. Pod lupom će se naći i stariji vojnici i oficiri.

Posebna pažnja biće posvećena onima koji su već pokušali samoubistvo. Biće kontaktirano i sa članovima njihovih porodica i prijatelji, kako bi se proniklo u sve uzroke koji dovode do toga da neko digne ruku na sebe.

Centar za smanjenje stresa

Nezavisno od ovog istraživanja, koje će trajati pet godina, u kopnenoj vojsci otvaraju centre za smanjenje stresa i stručno savjetovanje u nastojanju da se smanji broj samoubistava. Oni pokušavaju da pomognu vojnicima, prije svega onima koji su angažovani u ratnim zonama u Iraku i Avganistanu, koji su izloženi različitim stresovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana