Mladen Bosić: Platforma SDS-a i SNSD-a nije za jednokratnu upotrebu

Željka Dobrić
Mladen Bosić: Platforma SDS-a i SNSD-a nije za jednokratnu upotrebu

Platforma o usaglašenom nastupu SDS-a i SNSD-a u zajedničkim institucijama BiH pravljena je sa namjerom da obezbijedi da i poslije sljedećih izbora to postane praksa i normalna stvar. Zato mi govorimo o jednom glasu iz RS u Sarajevu.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

- Ona nije namijenjena za jednokratnu upotrebu i trebalo bi da bude početak novog političkog odnosa na nivou BiH institucija, a to je zajednički i usaglašen nastup iz RS o svim pitanjima od vitalnog interesa - rekao je Bosić.

On je dodao i da vjeruje da će PDP prihvatiti njihovu ponudu da se njihov poslanik priključi Klubu poslanika SDS-a i da ćemo zaista imati jedan glas svih 14 poslanika iz RS u Parlamentu BiH oko pitanja od važnosti za njenu budućnost.

Bosić tvrdi i da opoziciona pozicija SDS-a u RS neće negativno uticati na njihove odnose sa SNSD-om na nivou BiH.

* GLAS: Koji značaj za Vas ima Platforma koju ste potpisali sa SNSD-om i jeste li zadovoljni onim što ste se dogovorili?

BOSIĆ: Ta Platforma, prije svega, ima veliki značaj za status Republike Srpske u zajedničkim organima BiH. Ona nije namijenjena za jednokratnu upotrebu i trebalo bi da bude početak novog političkog odnosa na nivou BiH institucija, a to je zajednički i usaglašen nastup iz RS o svim pitanjima od vitalnog interesa. Platforma je pravljena sa namjerom da obezbijedi da i poslije sljedećih izbora to postane praksa i normalna stvar. Zato mi govorimo o jednom glasu iz RS u Sarajevu.

* GLAS: Upravo to je ono što je pozitivno u vezi sa Platformom - da je usvojena kako bi obezbijedila jedinstvo srpskih stranaka u Sarajevu. Smatrate li da će se moći to jedinstvo očuvati?

BOSIĆ: To će pokazati vrijeme. Jedino što je sigurno u ovom trenutku je da su obje partije ušle u njeno pravljenje sa dobrim namjerama i jasnim ciljem. Siguran sam da bi oni koji bi pokušali da miniraju ovaj zajednički nastup, bili osuđeni od javnosti u RS koja jasno razumije razloge za njegovo pravljenje. Ovo je dogovor dviju stranaka i njegovo napuštanje ne bi imalo nikakve zakonske posljedice, ali bi onaj ko bi pokušao da ga sruši snosio negativne političke posljedice.

* GLAS: Imate li saznanja o tome da li će poslanik PDP-a Vesna Krstović-Spremo pristupiti Klubu poslanika SDS-a kako je predviđeno Platformom?

BOSIĆ: U Platformi je predviđeno da SDS ponudi poslaniku PDP-a da bude u našem klubu, a da to isto SNSD uradi prema poslaniku DNS-a. To je, prije svega, zato što je za formiranje kluba potrebna tri poslanika, a ove dvije stranke to nemaju. Prirodnije je da se uključe u rad klubova iz RS nego da to rade sa poslanicima iz FBiH. Vjerujem da će PDP prihvatiti tu ponudu i da ćemo zaista imati jedan glas u Skupštini BiH svih 14 poslanika iz RS oko pitanja od važnosti za njenu budućnost.

* GLAS: Da li će na saradnju i odnos SDS-a sa SNSD-om negativno uticati to što ćete u RS biti u opoziciji? Postoji li mogućnost da to ugrozi ono što ste se dogovorili i potvrdili Platformom?

BOSIĆ: Platforma je pravljena za nivo zajedničkih organa BiH i tu je jasan razlog i cilj. To je - što jača pozicija RS u Sarajevu pred nove zahtjeve za promjenu dejtonskog Ustava BiH. Platforma je bila logičan potez poslije saznanja da SDP BiH i SDA imaju dogovor o zajedničkom nastupu, što je prethodilo formiranju tri bloka stranaka. Politička situacija u RS je posve drugačija i tu nema potrebe za formiranjem velike koalicije. Takve koalicije se formiraju samo u slučajevima da ne postoji drugi način formiranja većine, ili da se društvo nalazi u kriznoj situaciji. Znači, ta dva nivoa vlasti su dvije različite situacije koje ne bi trebalo da utiču jedna na drugu. Uostalom, mi na lokalnom nivou imamo sve moguće kombinacije koaliranja stranaka, zavisno od političke realnosti.

* GLAS: Očekujete li da će poslije konstituisanja Predstavničkog doma Parlamenta BiH biti bliže formiranje Savjeta ministara BiH?

BOSIĆ: Svi sada čekaju razgovore Dodik - Lagumdžija koji bi trebalo da razjasne da li te dvije stranke, koje su dobile najviše glasova na proteklim izborima, mogu naći dogovor o zajedničkom nastupu na nivou BiH. Ubijeđen sam da će se dogovoriti i da je ovo početno zakivanje pozicija samo pokušaj pravljenja bolje startne pozicije. Ukoliko se ispostavi da ne mogu naći zajednički jezik, onda može doći do blokade formiranja vlasti, ili će se u igri pojaviti nove matematičke kombinacije za pravljenje skupštinske većine. Oni koji budu pokušali da blokiraju proces, biće prepoznatljivi i pod pritiskom javnosti.

* GLAS: Koga će SDS kandidovati za ministarska mjesta u Savjetu ministara?

BOSIĆ: Osim Ministarstva inostranih poslova BiH, za koje smatramo da je u ovom mandatu red na Srbe da daju ministra, sve ostalo je stvar dogovora na osnovu principa rotacije. Razgovori o tome još nisu ni počeli.

* GLAS: Potpredsjednik SDS-a Vukota Govedarica je rekao da SDS neće podržati mandatara SNSD-a Aleksandra Džombića. Ko je onda, prema Vašem mišljenju, trebalo da bude mandatar?

BOSIĆ: Mandatara treba da predloži skupštinska većina i to nije posao opozicije. Mi smo iznijeli svoje mišljenje o predloženom mandataru i ukazali zašto on nije rješenje prvog čovjeka izvršne vlasti. Smatramo da je SNSD imao mogućnost da predloži bolje rješenje.

* GLAS: Očekujete li da će Vlada RS biti formirana do polovine decembra?

BOSIĆ: Nisam upućen u proces i pregovore oko raspodjele ministarskih resora među koalicionim partnerima. Sada je već jasno da će svoje ministarske resore pored DNS-a i SP-a, dobiti i SDA i HDZ, a koliko sam čuo da bi u Vladu mogao ući i SDP BiH. To će biti prilična papazjanija, ali će odgovornost biti skoro isključivo na SNSD-u. U svakom slučaju je korisno da Vlada što prije profunkcioniše.

* GLAS: Očekujete li pritiske na predstavnike RS prilikom pregovora o izmjenama Ustava BiH?

BOSIĆ: Očekujem pritiske. Američki državni sekretar Hilari Klinton je izjavila da je sada pravo vrijeme za pritisak na političare u BiH oko promjene Ustava. Nemam nikakvu dilemu da će srpski predstavnici biti opet pod specijalnim tretmanom. Tu ponovo dolazimo do potpisane Platforme u kojoj je definisano da se o promjenama Ustava izjasne stanovnici RS na referendumu, što bi moglo da smanji teret koji će biti na budućim pregovaračima. Ovo se ne odnosi samo na pitanje presude u "slučaju Sejdić-Finci", jer postoji konsenzus u RS kako riješiti to pitanje.

* GLAS: Izjavili ste da Visoki sudski i tužilački savjet BiH treba ukinuti, jer je najodgovorniji za probleme u pravosuđu BiH. Hoće li Vaša stranka istrajati na tom stavu i u Parlamentu BiH?

BOSIĆ: Reforma pravosuđa u BiH se pokazala kao najlošije urađen posao za koji punu odgovornost snose predstavnici međunarodne zajednice koji su ga nametnuli i vodili. Ispalo je da je pravosuđe odgovorno za visok stepen korupcije i kriminala, jer tužioci i sudije ne reaguju na očigledne slučajeve. Kako je moguće da pravosuđe oslobodi ubicu Branislava Garića, a da nijedna institucija ne reaguje, a prije svega Visoki sudski i tužilački savjet BiH?

Pod plaštom nezavisnog pravosuđa dobili smo korumpirano pravosuđe i to je najkritičnija tačka cijelog sistema. Svakako ćemo se zalagati za lustraciju u pravosuđu i reformu koja će omogućiti sistemu da sankcioniše korumpirane tužioce i sudije. To znači i ukidanje Visokog sudskog i tužilačkog savjet BiH u sadašnjem obliku.

OHR

* GLAS: Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da zatvaranje OHR-a više nije uslov da bi BiH dobila kandidaturu za članstvo u EU. Kako komentarišete tu promjenu stava u Briselu?

BOSIĆ: Kao odluku da OHR, koji ima štap u ruci, ostane i u doglednoj budućnosti u BiH.

Reforme

* GLAS: Koji su za Vas prioritetni zadaci BiH poslije konstituisanja vlasti?

BOSIĆ: Upravo bi reforma u pravosuđu i funkcionisanje pravne države trebalo da bude prioritet, ali nisam siguran da će svi biti zainteresovani za to. Prioritet bi trebalo da bude stvaranje boljih uslova za rad privrede i investiranje, kao i sve ono što bi značilo bolji standard i otvaranje novih radnih mjesta. Sa liste prioriteta bi trebalo izbaciti takozvana velika politička pitanja tipa crtanja novih unutrašnjih granica ili centralizaciju na štetu entiteta. To je uslov za okretanje vlasti prema svakodnevnim životnim problemima stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana