Mišel Obama prva dama - glavna mama

Time
Mišel Obama prva dama - glavna mama

Samo dva dana od predsjedničke inauguracije, cirkularni i-mejl poslat je članovima osoblja Mišel Obama, u kom im se nalaže da tačno u tri časa poslije podne budu u "istočnoj sobi" Bijele kuće. Kada su savjetnici prve dame stigli, u prostoriji je već bila gužva: podvornici, vodoinstalateri, električari, služavke i kuvari okupili su se u polukrug, a u sredini je bila Mišel Obama - obučena u majicu, sa kosom sakupljenom u konjski rep, veoma ležernog ponašanja, međutim u svakom trenutku se znalo ko je glavni.

- Ovo je moja ekipa koja je sa mnom došla iz Čikaga - rekla je Mišel, pokazujući na osoblje zaduženo za komunikaciju i politiku:

- To je moj tim koji je već odranije ovdje - nastavila je, misleći na grupu veterana koji su se zadesili u prostoriji.

Mnogi članovi osoblja radili su u Bijeloj kući decenijama. Neki od njih odgodili su penzionisanje, jer su željeli da budu u službi prvog afroameričkog predsjednika. I tako su dvije grupe formirale koncentrične krugove i sljedećih sat vremena proveli u detaljnom međusobnom upoznavanju. "Želim da znate da niko o vama neće suditi na osnovu toga da li zna kako se zovete. O vama će se suditi na osnovu toga da li vi znate njihova imena", upozorila je Mišel svoje savjetnike.

Bijela kuća postala je za Mišel Obama pozornica u istoj mjeri kao i Barakova, još i prije nego što je za Dan svetog Patrika obojila fontane u zeleno, na državničkoj večeri uz porcelansko posuđe iz doba Trumanovih piće posluživala u čašama sa svjetskog sajma stakla, postavila pčelinjake na južni travnjak, ili "istočnu sobu" pretvorila u džez-salon. Od svih iznenađenja koje je priredila u prvih stotinu dana boravka u Bijeloj kući, najveće je to što je sve izgledalo tako prirodno. Ona nije potrošila godine maštajući o mjestu u kome sada boravi, i možda je upravo u tome i tajna.

- Ne iznenađuje me što sam ovdje - neumorno ponavlja Mišel. Od trenutka kada je prešla prag Bijele kuće, pita se:

- Šta ovdje možemo učiniti drugačijim - da radimo ono što nikada ranije nije bilo urađeno?

Tri generacije, dvije prekrasne djevojčice i pas - nijedna porodica predsjednika SAD do sada nije živjela u znaku nade i vlastite promocije kao što to čine Obamini. Uzgajivači pasa od Njemačke do Australije zatrpani su narudžbama za štenadima portugalskog salamandera otkad je psić Bo, mezimac Obaminih, imao promociju. Mišel je prva prva dama koja je na Maksimovoj listi najseksipilnijih žena svijeta (ustoličila se na 93. mjestu - vjerovatno ne bi bilo primjereno da prva dama bude visoko na takvoj listi). Kamere sa sočivima koji sa nekoliko hiljada kilometara udaljenosti mogu da "uhvate" boru na vratu Mišel prate je non-stop. Nekadašnji veterani istočnog krila Bijele kuće zadivljeni su njenom visprenošću kojom otklanja kritiku; kada je dizajner Oskar de la Renta uputio primjedbu na njen smisao za modu pitanjem: "Pa nećete valjda u Bakingemsku palatu u džemperu?", Mišel je odgovorila u stilu "Pa, na kraju, šta on zna?"

Malo koja prva dama uspjela je da za tako kratko vrijeme privuče toliku pažnju svijeta. A nijedna zasigurno nije prevalila tako dug put, od južne periferije Čikaga do istočnog krila Bijele kuće. Od karikaturalnog prikaza Mišel Obama kao ljute crnkinje prošlog proljeća, do statusa nove američke ikone...

Mnogi smatraju da će njen dolazak u Bijelu kuću magičnom krpicom izbrisati osam godina bjesomučnog pljuvanja po Sjedinjenim Državama sa svih strana, poboljšati uslove života crnačke srednje klase, promovisati porodične vrijednosti, dati glas onima koji ga nisu imali a sve nas nadahnuti da živimo zdravije, i velikodušnije.

Ona priznaje da je nesputana simbolička moć njene uloge veća nego što je predviđala:

- Pokušavala sam da obavezama prve dame pristupim bez pretjeranih očekivanja u bilo kom smislu, kaže Mišel, sjedeći za radnim stolom svoje kancelarije u istočnom krilu:

- Smatrala sam dijelom svog posla - i još uvijek to tako doživljavam - da treba biti otvoren za sve što ovaj položaj zahtijeva.

Uvijek je oštroumno znala da se odluči za strateško obilaženje, zanemarujući vlastitu karijeru da bi pomagala suprugu Obami za vrijeme predsjedničke kampanje, da bi se zatim pobrinula da njihove kćerke imaju sve što im treba a da vrt bude uređen, i tako u hodu razoruža sve one kritičare koji su smatrali da je crna radikalka u markiranoj haljini.

Ona će reći da samo radi ono što je prirodno. Ali da li slučajno ili namjerno, ili pomalo od oboje, nalazi se na mjestu gdje je njena moć uvećana upravo time što ne pokazuje interes za nju:

"Godinama je uloga Prve dame smatrana kao uglavnom simbolična", pisala je Hilari Klinton u svojim memoarima: "Od nje se očekivalo da predstavlja idealan - i u najvećoj mjeri mističan - koncept američkog dostojanstva žene."

To nije bio omiljeni dio uloge Hilari Klinton. Možda je u tome istinska prednost Mišel Obama: Izgleda da se pomirila s tim, čak joj je i laknulo, što je njena moć više simbolična nego institucionalna. To je čini manje prijetećom, ali u isto vrijeme jačom, naročito zato što njeno prisustvo u Bijeloj kući ima jedinstven značaj.

Prkos

Čukun-čukun-praunuka robova sada živi u kući koju su robovi gradili, jedna od profesionalno najizgrađenijih prvih dama za sebe je šaljivo odabrala titulu "glavna mama", a djevojka iz južnog Čikaga čija je motivacija često proizlazila iz prkosa onima koji su pokušavali da je zaustave, sada sama određuje pravila.

preveo: Milenko Kindl 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana