Mirko Stanetić: U rekonstrukciju i opremanje KC-a, do sada uloženo oko 100 miliona KM

Svjetlana Tadić
Mirko Stanetić: U rekonstrukciju i opremanje KC-a, do sada uloženo oko 100 miliona KM

Za rekonstrukciju zidova i podova Kliničkog centra Banjaluka Vlada RS je odobrila 20 miliona maraka, uz privatno partnerstvo uloženo je još 30 miliona maraka, a tu su i druge investicije, tako da možemo govoriti o cifri od oko 60 miliona maraka uloženih samo u grubu rekonstrukciju bez opreme.

Ovo je u intervjuu za "Glas Srpske" rekao generalni direktor Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić.

- Uloženo je i više miliona maraka u opremu, a prema procjenama to je oko 40 miliona maraka. Samo jedna pojedinačna investicija u KC-u bila je nabavka anesteziološke opreme i inkubatora, a koštala je 6,5 miliona KM - dodao je Stanetić.

* GLAS: Šta se preduzima da bi se poboljšala njega pacijenata u Kliničkom centru?

STANETIĆ: U posljednjih nekoliko godina učinili smo mnoge iskorake kada je u pitanju unapređenje tehnološkog procesa, a sve s ciljem poboljšanja njege pacijenata. Gotovo da nema dana da se nešto ne uradi što doprinosi kvalitetnijem zbrinjavanju pacijenata. Protekle sedmice pušten je u rad novi aparat na ginekologiji koji će omogućiti najkvalitetniju prevenciju i dijagnozu karcinoma. Na ortopediji je kupljen novi aparat za rješavanje povreda prednjih ligamenata koljena i ramenog zgloba što će biti jedinstvena procedura na ovim prostorima i s tim se naša ortopedija stavlja na čelo ortopedskih kuća u BiH. U Zavodu za radiologiju počela je montaža opreme koja je zajedno sa CT-om i magnetom najveća investicija iz radiološke zaštite u Evropi. To su stvari koje nedvosmisleno pokazuju da stvari idu nabolje. Laboratorija u KC-u iduće sedmice počinje sa radom u potpuno novoj formi, svi aparati su umreženi i imaju kvalitetnu informatičku i tehnološku podršku, a mogućnost greške biće svedena na minimum.

* GLAS: Kakva je opremljenost klinika?

STANETIĆ: U klinici kardiologije ostvaren je veliki napredak. Za tri godine približili smo se broju od gotovo 4.000 intervencija, od toga je bolesnicima stavljeno 1.100 stentova, a više od 400 akutnih infarkta je zbrinuto. Infektivna klinika je opremljena novim tehnološkim uređajima koji omogućuju kvalitetnu imunologiju. Tu su i mikrobiologija, pravna, ekonomska i tehnička služba, u kojima su se desile kadrovske, strukturne i organizacione promjene. Tehnička služba je učesnik u svakodnevnim aktivnostima KC-a, vrše popravke, analize i traže rješenje za poteškoće sa kojima se susrećemo. Svi zaposleni u KC-u čine ogromne napore i sa sigurnošću mogu reći da imamo ljude koji su zdravo jezgro iz kojeg će ova ustanova izaći na kvalitetan put.

* GLAS: S obzirom na to da se klinike svakodnevno opremaju novim aparatima, kakve se aktivnosti preduzimaju da bi se kadar kvalitetno edukovao?

STANETIĆ: Pričati o rekonstrukciji i opremanju bez edukacije kadrova je gotovo nemoguće. Želimo da imamo ekipu ljekara i medicinskih sestara i tehničara koji će obavljati zadatak na najvišem mogućem nivou, a da bismo to imali, ljudi moraju ići na edukaciju. Sada smo raspisali konkurs za 30 specijalizacija. Transplantacija koja je nedavno obavljena u saradnji sa VMA Beograd je dobar primjer. Naši stručnjaci bili su pet mjeseci u Beogradu, a kad se desila prva transplantacija stručnjaci iz Beograda su došli da nam pomognu. U jedinici intenzivne njege radi ljekar koji ima sertifikat američkog udruženja intenzivista, instruktor je iz te oblasti, a to je bogatstvo koje rijetko ko ima.

* GLAS: Kako napreduje rekonstrukcija Kliničkog centra Banjaluka?

STANETIĆ: Rekonstrukcija nije samo zidanje zidova i opremanje prostora nego i ovladavanje tehnološkim vještinama. U projektovanju KC-a dosegli smo cilj, sada radimo unakrsne kontrole. Biro koji se bavi medicinskim tehnologijama analizira sve ono što smo projektovali, od zidova, gasova, elektroinstalacija, opreme i procjenjuje da li to čini skladnu cjelinu gdje će se pacijent osjećati sigurno, a za desetak dana imaćemo odgovor i na to pitanje. Izgradnja južnog krila teče dobro, u toku je prva faza gdje se u suterenu, po modelu javno privatnog partnerstva, gradi centar za radioterapiju koji će početi sa radom 2. avgusta.

Što se tiče centralnog medicinskog bloka, nemoguće je da se on rekonstruiše odjednom, to mora da bude u fazama koje već imaju dinamiku. Zavod za radiologiju se trenutno proširuje sa jednog CT-a i magneta na po dva.

* GLAS: Kako na kraju gradnje treba da izgleda južno krilo KC-a i šta će sve biti smješteno u taj prostor?

STANETIĆ: Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Vlada RS pokrenuli su proceduru da se preko banke iz Koreje dobije novi, treći kredit kojim ćemo dograditi južno krilo, ali i opremiti novoizgrađeni prostor. Želimo da južno krilo primi sve naše ambulantne i jednodnevne bolesnike i da oni nemaju potrebu da lutaju po raznim objektima. Kroz ambulantno, odnosno južno krilo, koje će sadržavati polikliniku u potpunosti ćemo spriječiti kontakt bolesnika koji leže i onih koji su u ambulantnom tretmanu.

* GLAS: Koliko iznose ukupne investicije u prethodnom periodu u KC Banjaluka?

STANETIĆ: Za rekonstrukciju zidova i podova Kliničkog centra Banjaluka Vlada RS je odobrila 20 miliona maraka, a uz privatno partnerstvo uloženo je još 30 miliona maraka, a tu su i druge investicije, tako da možemo govoriti o cifri od oko 60 miliona maraka uloženih samo u grubu rekonstrukciju bez opreme. Uloženo je i više miliona maraka u opremu, a prema procjenama to je oko 40 miliona maraka. Samo jedna pojedinačna investicija u KC-u bila je nabavka anesteziološke opreme i inkubatora, a koštala je 6,5 miliona KM. Ako se ovome doda i edukacija, što znači da KC za čovjeka na specijalizaciji izdvaja novac za platu i topli obrok, onda su to ogromne svote novca jer je u svakom trenutku oko 50 zaposlenih u KC-u na edukaciji.

* GLAS: Psihijatrijska klinika je u lošem stanju. Da li je planirano da se gradi novi objekat?

STANETIĆ: Paralelno sa rekonstrukcijom centralnog medicinskog bloka počeće izgradnja psihijatrijske klinike koja je u trenutno smještena u barakama u Obilićevu. Uradili smo projekte stabilizacije zemljišta, raspisan je tender i radi se idejno rješenje po uzoru na jednu bolnicu u Švajcarskoj. Poslije toga izradiće se izvedbeno rješenje i računamo, ako sredstva budu odobrena, da bi izgradnja psihijatrijske klinike mogla početi na proljeće iduće godine.

* GLAS: Kakvi su planovi za budućnost?

STANETIĆ: Pri kraju je prijedlog Vlade RS da se sklopi kreditni ugovor sa Evropskom investicionom bankom čiji su predstavnici boravili nekoliko puta u KC-u. Oni su tražili sve podatke, od broja kreveta, broja operativnih zahvata do studija izvodljivosti i dugoročne procjene dužine bolničkog liječenja. Mislim da ta sredstva ne bi trebalo da budu manja od 100 do 140 miliona evra. Do sada smo dobili pozitivne predznake da bi ta kreditna linija trebalo da bude odobrena i ona će obezbijediti rekonstrukciju Centralnog medicinskog bloka. Naše ambicije nisu samo to, tu je rekonstrukcija ginekologije i pedijatrije u kojoj su krovovi i podovi stari 20 godina.

Plate

* GLAS: Koliko zaposlenih trenutno ima u KC-u i kolika su njihova primanja?

STANETIĆ: U KC-u trenutno je zaposlen 2.401 radnik, od toga 450 ljekara specijalista. Plate ljekara specijalista su oko 1.800 maraka na koje se obračunava minuli rad, dežurstva i pripravnosti, tako da plata ukupno iznosi od 2.400 do 2.500 maraka. Naglašavam da to nije dovoljno, jer je to specifično zanimanje, a mnogi ostaju često i poslije radnog vremena na poslu i ulažu mnogo napora da održe ovo mjesto u funkciji. Viša medicinska sestra ima od 900 do 950 maraka, a srednja medicinska sestra ima od 800 do 820 maraka mjesečnu platu. Regrese nismo u mogućnosti odmah svima da isplaćujemo, ali kad se isplaćuju prvo idu onima kojima je novac najpotrebniji, jer imamo zaposlene i sa koeficijentom 3,5, što su skromna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana