Minsk - grad feniks

Sandra Miletić
Minsk - grad feniks

Istorija Minska uglavnom je satkana od ratova i razaranja, ali je i pored toga on danas izuzetno lijep grad, koji svakako vrijedi posjetiti.

Minsk, koji ima gotovo dva miliona stanovnika, krase prekrasni parkovi i aleje, mnogobrojne

fontane

, a spada u najurednije i najmirnije gradove na svijetu.

Upravo zbog toga on je idealno mjesto za one koji žele odmor bez gužve i stresa.

Grad je tokom 900 godina postojanja razaran više od deset puta, ali se mnogo puta dizao iz ruševina, pa ga zovu i "grad feniks".

MINSK JE GLAVNI i najveći grad Bjelorusije i sjedište istoimene oblasti, grad ima poseban administrativni status. Leži na rijekama Svisloč i Njamiga.

Nažalost, stari dio grada uništen je u Drugom svjetskom ratu i sve što je ostalo od njega može se obići za petnaestak minuta. Upravo su brojna razaranja jedini razlog što Minsk danas nema mnogo znamenitosti.

Ipak, ovo je grad koji nudi mnogo toga. U Minsku su, između ostalog smješteni Nacionalna opera i Bjeloruski baletski teatar. Tu su i državni cirkus, koji je jedna od atrakcija grada, a zainteresovani mogu da posjete i Bjeloruski ratni muzej, Bjeloruski muzej umjetnosti, Muzej nacionalne istorije i kulture, Muzej prirode, Muzej folklora...

Osim toga, u okolini grada nalazi se više zanimljivih mjesta - etnografski kompleks Dudutki, muzej narodne arhitekture, jezero Naroč...

Tu je i prelijepa ruska crkva Svetog duha, a jedna od znamenitosti grada je katolička crkva Svetih Simona i Helene iz 1910. godine.

ONO ŠTO NAROČITO oduševljava svakog posjetioca je to što je grad nevjerovatno čist i uredan, toliko da ćete pomisliti da je uređen baš za vaš dolazak. Ne postoji ni najmanja šansa da negdje u gradu pronađete neki grafit ili bačeni papirić.

Sve su ulice veoma široke i napravljene u potpunom skladu, a arhitektura je zaista fascinantna.

Restorana i kafića ima na svakom koraku, a cijene su veoma povoljne. Jeftino je i krstarenje rijekama, kao i panoramsko razgledanje grada sa ogromnog točka, koji se nalazi u jednom od gradskih parkova.

POSEBNOST OVOG GRADA su i zabave na otvorenom. Tokom toplih večeri na otvorenom se održavaju razni koncerti, uglavnom lokalnih grupa, na kojima se okupljaju i domaćini i turisti i zabava traje do ranih jutarnjih časova.

Istorija

Minsk se prvi put spominje u 11 vijeku. U sastav velike Litvanske kneževine ušao je 1326. godine. Od 1569. je bio centar Minskog vojvodstva u sastavu Poljsko-litvanske unije. Rusko carstvo ga pripaja 1793. poslije druge podjele Poljske. Od 1919. do 1991. Minsk je bio glavni grad Bjeloruske Sovjetske Socijalističke Republike, a od 1991. godine glavni grad Bjelorusije. Minsk ima titulu grada heroja, koja mu je dodijeljena 1974. godine.

Cijena                                                                                  Usluga

Hotel (Noćenje sa doručkom)                                   od 35 KM

Ručak (Supa, meso, prilog, salata i piće)            od 9 KM

Sladoled      (100 grama)                                           1,5 KM

Vožnja metroom    (jedan ulazak)                            0.3 KM

Krstarenje                                                                   od 2 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana