Milosrdni anđeo među najskupljim vojnim operacijama

Agencije
Milosrdni anđeo među najskupljim vojnim operacijama

Beograd - NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine koštalo je 43 milijardi dolara i jedno je od pet najskupljih vojnih operacija na svijetu.

Rat na Kosovu završio se 78-dnevnom operacijom Sjevernoatlantske alijanse pod nazivom "Milosrdni anđeo" tokom koje su se pod udarom savezničke avijacije našli vojni objekti i civilna infrastruktura Savezne Republike Jugoslavije. Prema procjenama vojnih stručnjaka, bombardovanje Jugoslavije koštalo je NATO oko 43 milijarde dolara. Tokom operacije, saveznička avijacija je izbacila više od 23.000 bombi i uništila oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta SRJ. Prema procjeni britanskih stručnjaka, ukupna šteta od bombardovanja je oko milijardu dolara, dok srpski stručnjaci tvrde da je izgubljeno oko 29,6 milijardi dolara. Prema podacima jugoslovenskih vlasti, tokom operacije je poginulo više od 1.700 civila, a oko 10.000 ozbiljno je ranjeno. Ovaj napad tako se našao među pet najskupljih vojnih operacija.

Na četvrtom mjestu je operacija "Pustinjska oluja" izvedena tokom Zalivskog rata od 1990. do 1991. godine, a koštala je 102 milijarde dolara. Borbena operacija višenacionalne koalicije na čelu sa SAD trajala je 42 dana i završila se oslobađanjem Kuvajta. Operacija je odnijela 298 života.

Treća najskuplja operacija izvedena je u Sjevernoj Koreji. Stotine bombardera B-29 bacilo je više od 3.000 bombi na Sjevernu Koreju, koja je prethodno počela ofanzivu na Južnu Koreju. Učešće u Korejskom ratu koštalo je Ameriku 341 milijardu dolara i odnijelo je oko 34.000 ljudskih života.

Rat u Vijetnamu, poslije aktuelnog rata protiv terorista, najviše je koštao Amerikance. Sjevernovijetnamski partizani napali su 1965. godine američke vojne objekte u Pleikuu i SAD su počele operaciju "Prasak groma" - najdužu vazdušnu kampanju poslije Drugog svjetskog rata. Vazdušni napadi na Vijetnam koštali su Bijelu kuću oko 900 miliona dolara. Rat je okončan sa više od 54.000 žrtava.

Aktuelni rat protiv terorizma koji se vodi u Iraku i Avganistanu prema raznim procjenama, koštao je do sada od jedan do šest biliona dolara. Poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, predsjednik SAD Džordž Buš Mlađi objavio je početak "Rata protiv terorizma", odnosno operacije koji je vođen u Avganistanu, Iraku, Pakistanu, Somaliji, Jemenu, Indoneziji i na Filipinima.

SAD lider po operacijama

Kako prenosi Sputnjik, lider po broju operacija izvedenih van svoje teritorije su Sjedinjene Američke Države. Prema podacima Istražne službe Kongresa SAD, američke oružane snage su, od kada postoje, samostalno ili u sastavu međunarodnih koalicija oko 250 puta učestvovale u sukobima ove vrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana