Milorad Barašin: Svi mi moraju podnositi račune!

Željka Domazet
Milorad Barašin: Svi mi moraju podnositi račune!

Svi glavnom tužiocu moraju podnositi račune, a tužilačka hijerarhija se mora poštovati, rekao je u intervju za "Glas Srpske" glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin.

Rekao je da je njegova nadležnost da odlučio o prigovorima na obustavljanje istrage u predmetima Tuzlanska kolona i zločini u Konjicu, a i da ne zna kada će donijeti odluku o tome, jer nije vezan rokom.

Barašin je rekao i to da zna da ga na različite načine blati predsjednik Udruženja logoraša RS Branislav Dukić.

- I Dukić i srpski narod moraju znati u kojoj državi žive i gdje se dostavljaju prijave i dokazi, dodao je.

Odbacio je navode da njime upravlja zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan

- Gregorijan je međunarodni diplomata sa kojim imam izuzetnu saradnju i koji mi nikada nije rekao da procesuiram neku osobu. Mi razgovaramo o nekim drugim stvarima, o kojima javnost ne treba da zna, istakao je Barašin.

* GLAS: Dokle se stiglo sa izborom stranih tužilaca u Posebnom odjelu za ratne zločine?

BARAŠIN: Prema Odluci visokog predstavnika u ovom odjelu treba da rade četiri međunarodna tužioca. Konkurs je raspisan za još trojicu, jer je međunarodni tužilac Džude Romano ušao u proceduru i mandat će mu se vrlo brzo obnoviti. On je aktivan u određenim predmetima, kako u istragama, tako i pred Sudom BiH. Konkurs se ostale međunarodne tužioce zatvara se 28. februara i vjerujem da će do kraja marta biti izvršen njihov izbor. Radiće zajedno u timu sa domaćim tužiocima u komplikovanim i kompleksnim istragama, a nakon njihovog odlaska domaći tužioci će nastaviti rad na tim predmetima. U Odjelu za organizovani kriminal i korupciju imali smo 11 tužilaca, domaćih i međunarodnih. Sve sada moramo popuniti domaćim tužiocima i procedura je u toku. Vrši se inventura svih predmeta koji će biti raspoređeni na domaće tužioce nakon njihovog izbora. Konkurs je raspisan i vjerujem da će do kraja aprila i taj odjel biti kompletiran. Trenutno taj odjel nema ni rukovodioca i njime upravljam ja kao glavni tužilac, ali ovih dana će biti imenovan rukovodilac tog odjela. Svi značajni predmeti od interesa za državu su aktivni, a na istragama se radi, dobar dio predmeta je na vještačenjima i nakon zaduženja tužilaca donosiće se i tužilačke odluke. Lično smatram da su međunarodni tužioci trebali ostati i u Odjelu za organizovani kriminal, dok ne završe pravosnažno procese koje vode.

* GLAS: Ko će biti rukovodilac Odjela za organizovani kriminal i korupciju?

BARAŠIN: Bilo je različitih spekulacija o tome u javnosti. Pisalo se da sam ja preuzeo taj Odjel, a nije da onaj ko nije u stanju da upravlja kompletnim Tužilaštvom BiH i svim odjelima ne treba ni da ima funkciju glavnog tužioca. Dok sam glavni tužilac upravljaću cijelim Tužilaštvom BiH, jer odgovaram svima i za sve. Svi glavnom tužiocu u Tužilaštvu BiH moraju podnositi račune, a tužilačka hijerarhija se mora poštovati.

* GLAS: Kada je riječ o međunarodnim tužiocima da li će tu biti nova imena ili oni koji su već bili angažovani?

BARAŠIN: Svi oni koji ispunjavaju uslove mogu se prijaviti, a stara tužilačka imena su napustila BiH, a da li će ponovo konkurisati, ne znam. Onaj ko bude imao najbolje rezultate biće imenovan. Pored svih tih uslova osobe koje se prijave za međunarodne tužioce moraju imati dokaz države iz koje dolaze da će ih njihove vlade finansirati za vrijeme rada u Tužilaštvu BiH. Novitet u Odjelu za organizovani kriminal su stručni savjetnici - međunarodne kolege koji će raditi sa domaćim tužiocima. Kada se izaberu četiri međunarodna savjetnika onda ćemo o njihovim pravima i obavezama moći govoriti.

* GLAS: Da li postoji zakonom predviđena mogućnost da savjetnici u Tužilaštvu BiH budu stranci?

BARAŠIN: To je diskutabilno pitanje, ali izmjenama zakona koji je nametnuo visoki predstavnik to je propisano. No to se ne smije kositi sa Zakonom o krivičnom postupku. Predmetom rukovode domaći tužioci i za sve tužilačke odluke odgovoran je tužilac. Često se u javnosti diže prašina oko toga da li stranci mogu biti savjetnici u Tužilaštvu ili Sudu BiH, a mnogi političari imaju savjetnike koji nisu državljani BiH.

* GLAS: Bivši rukovodilac Posebnog odjela za ratne zločine Dejvid Švendimen donio je odluke da se obustave istrage u predmetima "Tuzlanska kolona" i za zločine na području opštine Konjic iz 1992. godine. Kakva je sudbina tih predmeta - prigovori su uloženi?

BARAŠIN: Na obje odluke su uloženi prigovori. Moja je nadležnost da odlučim o tim prigovorima. Da bih o svakom prigovoru odlučio, moram sve predmete izanalizirati, a to je dugotrajan proces. Glavni tužilac nije vezan rokom za donošenje odluke o prigovoru. Nastojaću da je donesem što je prije moguće i čim donesem odluku javnost će biti obaviještena. I pored toga što je istraga obustavljena, ukoliko se pojave novi dokazi i nove osobe koje se sumnjiče, novi postupak se može otvoriti.

* GLAS: Mnogi svjedoci su umrli, neki su otišli van BiH, mnogo je godina prošlo. Da li je ponovo riječ o odugovlačenju?

BARAŠIN: Nije odugovlačenje. Od ta dva događaja je prošlo mnogo godina, ali Poseban odjel za ratne zločine postoji samo četiri godine. O tim događajima su znala i druga tužilaštva i druge institucije i agencije za provođenje zakona. Postavlja se pitanje šta su oni radili sve te godine. Ukoliko bih detaljnije komentarisao te događaje, direktno bih zadirao u načelo nepristrasnosti i kosilo bi se to sa svim onim o čemu nepristrasno treba da odlučim kada je riječ o prigovorima na Švendimenove odluke.

* GLAS: Predstavnici srpskog i hrvatskog naroda u BiH su nezadovoljni radom Tužilaštva, jer na jednak način ne tretira sve žrtve?

BARAŠIN: Odgovorno tvrdim da to nije tačno. Znam da me na različite načine blati predsjednik Udruženja logoraša RS Branislav Dukić, ali i on i srpski narod moraju znati u kojoj državi žive i gdje se dostavljaju prijave i dokazi. Možda se neko kasno sjetio da prikuplja informacije o određenim događajima, ali to nije moj problem nego njihov. Dukić čak ide dotle da svjedoke koji svjedoče u pojedinim predmetima ubjeđuje da ne dolaze i ne svjedoče pred Sudom BiH. To je krivično djelo.

* GLAS: Kada je riječ o prijavama i dokazima Tužilaštvu BiH, Tim MUP-a RS za ratne zločine tvrdi da je dostavio na gomile dokaza na koje Tužilaštvo BiH ne reaguje?

BARAŠIN: Ne može se dokazom smatrati prijava napisana na listu papira. Sva ta gospoda mora uraditi kvalitetno izvještaje i dostaviti dokazni materijal. O tome da li je dokazni materijal validan odlučuje tužilac, jer on je taj koji će nakon podizanja i potvrđivanja optužnice izaći pred Sud i odbranu da brani sve ono što je prikupio. Ukoliko nema kvalitetnih dokaza, nema ni kvalitetnog postupka ni osuđujuće presude. Ovo što gospoda i pojedini timovi donose, zahvaljujem im na takvim izvještajima.

* GLAS: Šta je sa "Dobrovoljačkom ulicom" i podizanjem optužnica za taj zločin?

BARAŠIN: Predmet je aktivan i radi se na njemu. Glavni tužilac Srbije Vladimir Vukčević dostavio je zahtjev da provjeri da li se za predmete koji su otišli iz RS vodi istraga kod nas i svi predmeti koji se tamo vode i sav materijal biće ustupljeni Tužilaštvu BiH.

* GLAS: Često se čuju ocjene da Tužilaštvom BiH ne rukovodite Vi nego zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan?

BARAŠIN: Gregorijan je međunarodni diplomata sa kojim imam izuzetnu saradnju i koji mi nikada nije rekao da procesuiram neku osobu. Mi razgovaramo o nekim drugim stvarima o kojima javnost ne treba da zna.

Nema rokova istrage

* GLAS: Otvorili ste istragu o izgradnji zgrade Vlade RS, autoputa i RTV doma. Šta ste uradili do sada?

BARAŠIN: Predmet je aktivan, a ne bih ga komentarisao, jer nije pravosnažan.

* GLAS: Jeste li Vi preuzeli taj predmet?

BARAŠIN: Manje je bitno ko će raditi taj predmet, ali o njemu se mora donijeti konačna odluka.

* GLAS: Kada će biti donesena?

BARAŠIN: Nikada se u pravu ne može procjenjivati i vezati predmete za određeni rok. Ovo su komplikovane i kompleksne istrage gdje se ne traži samo uloga tužioca, nego i uloga vještaka različitih struka, a svih nema u BiH. To znači da se o rokovima ne može govoriti.

Maoča

* GLAS: Kako ide istraga u "predmetu Maoča"?

BARAŠIN: U akciji u Maoči lišeno je slobode sedam osoba. Predmet je aktivan. Pronađeno je svašta. Tužilački tim radi na tome i kada se istraga okonča, javnost će biti obaviještena. Stav pojedinih političara o samoj akciji koju koriste da bi stekli političke poene me ne interesuje, a Tužilaštvo neće služiti za jednodnevnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana