Metro dostojan šeika

Špigl
Metro dostojan šeika

Vijesti koje su donedavno stizale iz Dubaija uglavnom nisu bile dobre. Izgledalo je da Arapski Emirati tonu u recesiju istom onom brzinom kojom su ne tako davno uzletjeli u visine uspješnog biznisa.


Ambiciozni planovi su zamrznuti, vlasnici agencija za nekretnine iznenada su ostali bez posla, a menadžeri iz cijelog svijeta namjeravali su da što prije pobjegnu odatle, ostavljajući na aerodromskom parkingu luksuzne automobile za koje su platili samo pola cijene.

Međutim, sada izgleda da se recesija primakla kraju i to je razlog što se šeici vraćaju projektima iz prošlosti. Naravno, sve je pokriveno brižljivo planiranom marketinškom kampanjom. Devetog dana devetog mjeseca 2009. godine, tačno u devet časova i devet minuta, prva kompozicija podzemne željeznice puštena je u saobraćaj sa novog metroa u Dubaiju. Otvaranje Burdž Dubaija, najviše građevine na svijetu, trebalo je da bude upriličeno istog dana, ali je odgođeno za decembar.

- Tako će zvona zvoniti dva puta - kaže Bernhard Zoleder, njemački bankar koji radi u Dubaiju.

Naravno, biće nastavljeno i pokazivanje arapske moći. U novembru, u susjednom emiratu Abu Dabi biće otvorena staza za trke Formule 1, a emirat Ras al Kajma u februaru će biti domaćin Amerika kupa, jedne od najstarijih i najprestižnijih trka jahti.

- Vidjećemo da li će investitore privući ovaj drugi talas projekata, kao što ih je privukao prvi - ističe Zoleder.

Međutim, prvi na redu je novi metro u Dubaiju. Linija podzemne željeznice duga je 52 kilometra, ima 29 stanica i odvojene odjeljke za žene i za putnike u prvom razredu. Svaka kompozicija opremljena je uslugom bežičnog Interneta. Ali što je najvažnije, trebalo je samo četiri godine i 30 hiljada radnika za završetak "najdužeg, potpuno automatizovanog sistema podzemne željeznice". Bez zastoja i problema nije moglo ni u Dubaiju, gradu koji ne dozvoljava da tamo neka zaštita čovjekove okoline stane na put njegovoj izgradnji. Početni proračun iznosio je 5,25 milijardi evra, međutim, troškovi su se udvostručili. Do sada je otvoreno samo 10 stanica.

Na pola puta između centra grada i luke Džebel Ali je svojevrstan spomenik zabludi veličine, koji se ne uklapa dobro u budućnost linije metroa: linija jednošinskog voza Palm Džumejra, koji prevozi putnike do istoimenog odmarališta na vještačkom ostrvu.

Putnici ovog voza zadivljeni su stanicama opremljenim klima-uređajima i fantastičnim pogledom na okolinu u kom uživaju za vrijeme vožnje. Međutim, poenta je što se tim vozom niko ne vozi. Izvođači radova zaboravili su da tu liniju spoje sa ostatkom javnog transportnog sistema. Konstruktori su takođe potcijenili - ili se možda nisu usudili da o tome razmisle - činjenicu da je recesija brzo "skresala" izgradnju na obližnjem vještačkom ostrvu.

Pored toga, metro u Dubaiju ima još jedan problem koji nikad nije mučio graditelje u Evropi. Ako je temperatura 40 stepeni Celzijusa u hladu, kako da putnici dođu do metroa a da ih ne obori toplotni udar? A drugo, kako da se izmame iz svojih automobila u zemlji u kojoj litar goriva košta manje od pola marke?

Rješenje prvog problema moglo bi da se nađe u velikim pasarelama opremljenim klima-uređajima, te tranzitnim autobusima kakvi postoje recimo u Njemačkoj. S obzirom na to da su taksi usluge u Dubaiju relativno jeftine, većina putnika će upravo taksijem doći do stanice podzemne željeznice.

Drugi problem - jeftino gorivo - je mnogo složeniji. Stanovnici Duabija su opsjednuti automobilima poput stanovnika Los Anđelesa. Samo šest odsto ih koristi javni prevoz. Gradski oci tvrde da će metro promijeniti sve. Do idućeg ljeta, kada će biti otvorena druga linija, očekuje se 200 miliona putnika godišnje.

Kancelarova linija

Nedavno otvorena metro linija u Berlinu, Kancelarova linija, ima samo tri stanice, duga je tek 1,8 kilometara i trebalo je 13 godina za njenu izgradnju, doduše uz prekide.

preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana