Mesne okruglice u halal varijanti

Dojče vele
Mesne okruglice u halal varijanti

Ko zaista želi da raspravlja o temi islama u Francuskoj on sigurno ima niz mogućnosti - od džamija, preko umjetničkog detalja na katedrali u Lionu, koja predstavlja muslimana, pa sve do burke.

Trenutno se vodi žestoka rasprava ni oko čega drugog nego - mesnih okruglica. Prošle sedmice lanac restorana brze hrane "Kvik" u Francuskoj je s osam na dvadeset i dva povećao broj svojih restorana koji nude "halal" hranu (pripremljenu po muslimanskim pravilima).

Sada se francuska desničarska stranka "Alsace d'Abord" zbog toga obratila i državnom tužilaštvu - zbog diskriminacije građana koji nisu muslimanske vjeroispovijesti.

"Kvikovi" restorani uvijek su bili mjesta za sastajanje, žali se šef stranke Žak Kordonije, a sada su se potpuno okrenuli prema muslimanima.

- To podstiče i širenje geto kvartova - smatra Kordonije.

Osim toga, kaže on, ljudi koji jedu u "halal" restoranima prisiljeni su novcem kojim kupuju tu hranu da finansiraju i islamističke organizacije, koje zarađuju na "halal" hrani.

Trenutno cijela Francuska raspravlja o ovoj hrani. Arapska riječ "halal" (čisto ili dozvoljeno) najčešće se koristi za prehranu propisanu u Kuranu - bez alkohola i svinjskog mesa. Životinja čije se meso koristi za "halal" hranu mora da bude zaklana samo po vjerskom obredu.

S obzirom na to da u Francuskoj živi oko pet miliona muslimana, a sve više mladih muslimanskih generacija želi da živi po pravilima svoje vjere, posao s "halal" hranom doživio je veliki porast.

Uz meso i dječju hranu nude se i peciva, bombone, pa čak i "koka-kola" u "halal" varijanti.

U francuskim gradovima otvaraju "halal" prodavnice, a profit od ove hrane u ovoj godini iznosio je 5,5 milijardi evra. Zato je i razumljivo da i "Kvik" želi da zaradi na ovoj hrani.

Ekstremno desni francuski Nacionalni front Žan-Mari Lepena koristi ovaj uspjeh da bi izazvao strah među francuskim stanovništvom od islama. Njegova kćer Marina Lepen "halal" lokale smatra "skandalima", a predsjednika Sarkozija optužuje za islamizaciju Francuske.

I iz drugih organizacija stižu napadi, a među njima je "Resistance republicaine", koja poziva na konzumiranje velike količine svinjetine i vina. U međuvremenu je došlo i do napada na muslimansku kulturnu baštinu u Francuskoj.

Ali u nekim slučajevima Francuzi s pravom osjećaju strah. I to zbog onih malih grupa među muslimanima koje nikako ne žele da se integrišu.

Paralelna društva

Mnogi su političari zabrinuti zbog mogućnosti stvaranja vjerski motivisanih paralelnih društava, u kojima bi se muslimani jednostavno odvojili od ostatka društva.

PRIREDIO: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana