Medij kojem gledaoci najviše vjeruju

Marina Čigoja
Medij kojem gledaoci najviše vjeruju

Radio-televizija Republike Srpske proslavila je 19. aprila sedamnaesti rođendan. Sve te godine, prema riječima generalnog direktora RTRS-a Dragana Davidovića, ova medijska kuća dijelila je sudbinu naroda u ime kojeg je osnovana. Bilo je uspona i padova u njenoj unutrašnjoj, finansijskoj, kadrovskoj i programskoj stabilizaciji, ali danas je to, prema svim istraživanjima, najgledanija televizija u Republici Srpskoj i medij kojem se najviše vjeruje.

A sve je počelo davne 1992. godine...

- RTRS je počela da radi kao televizija u Banjoj Luci 19. aprila 1992. godine i kao televizija na Palama 6. maja 1992. godine. Radio RS iznikao je iz nekadašnje Radio Banja Luke i Radija koji je takođe osnovan na Palama. Jedinstvena srpska televizija počela je sa radom i zajedničkim funkcionisanjem 1993. godine - istakao je Davidović.

Danas RTRS ima 500 zaposlenih, sa produkcionim centrima u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Brčkom, Trebinju, Prijedoru i centralom u Banjoj Luci.

- Vrlo važna činjenica je da punih pet godina zaredom poslujemo bez gubitaka, revizorski izvještaji su pozitivni, plate u ovoj kući redovne, zaposleni imaju plaćene doprinose, a obaveze prema državi i drugim dobavljačima redovno se izmiruju. Protekle godine ostvarili smo najveći prihod u istoriji kuće od 22 miliona KM - naglasio je Davidović.

Velika sredstva, dodao je, uložena su u kupovinu tehnike i programa.

- Bitno je istaći da smo signalom pokrili 95 odsto stanovništva RS, čime smo ispunili našu zakonsku obavezu. Posjedujemo vozni park od 50 vozila, od kojih su troje reportažna kola - rekao je Davidović.

Zaposleni RTRS-a posebno su ponosni na izgradnju RTV doma, koja će biti završena do kraja godine.

- Teško je reći sa koliko ćemo nove opreme ući u novi prostor, ali sama činjenica da ćemo imati tri savremena studija od 400, 180 i 90 kvadratnih metara za zaposlene u RTRS-u je zadivljujuća. Jer, nemojte zaboraviti, u ovom trenutku RTRS svoj program proizvodi u hodnicima Banskog dvora i samousluzi Fabrike duvana - rekao je Davidović.

Najveći uspjeh, osim preseljenja u novi RTV dom, koji RTRS može ostvariti u ovoj godini je, kaže, da obezbijedi, u ovoj velikoj krizi, stabilnost poslovanja i programa bar na prošlogodišnjem nivou.

- Ponosan sam na činjenicu da smo stvorili kuću prema kojoj svih 500 zaposlenih imaju bezrezervnu lojalnost - zaključio je Davidović.

Direktor programa RTRS-a Mira Lolić-Močević istakla je da je ova medijska kuća u proteklih sedamnaest godina od televizije koja je u početku imala samo jednu emisiju - Dnevnik, došla u 2009. godini do televizije koja ima 50 odsto svog vlastitog programa.

- Imamo 50 emisija, što stalnih, što povremenih. Taj program proizvodi ne tako veliki broj ljudi, s obzirom na to da mi u posljednje dvije godine emitujemo dvadesetčetvoročasovni program. Od dolaska gospodina Davidovića na čelo kuće, mnogo toga je urađeno, dobili smo ogromnu podršku, rasterećeni smo mnogih briga, kako finansijskih, koje su bile naslijeđene od starog rukovodstva, tako i onih U vezi sa slobodom prilikom izbora tema, rubrika i emisija - istakla je Lolić-Močević.

Stub ove kuće, dodaje, je informativni program i to je ono po čemu smo najprepoznatljiviji.

- Činjenica je da su naši informativni programi najgledaniji. To su, prije svega, politički magazin "Pečat", tok šou emisije "Nekad bilo" i "Presing", ali i mnoge druge. Naravno Dnevnik je, bez premca, emisija koja se najviše gleda. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da smo mi televizija kojoj ljudi najviše vjeruju i to je velika stvar za sve nas koji radimo te programe - rekla je Lolić-Močević.

Ona je dodala da su u proteklom periodu pokušali da uvedu brojne novine, pa su u program uvršćene emisije za nacionalne manjine, emisija posvećena ljudskim pravima, ženskim pravima, emisija posvećena nevladinim organizacijama...

Osim informativnog, dodala je, imamo i bogat kultrno-obrazovni program, filmski i dokumentarni, zabavni, muzički i sportski.

- Velika želja svih na RTRS-u je da napokon dobijemo svoju zgradu, jer mi smo jedina republička institucija koja nema svoj kutak. Sigurna sam da će RTRS u novoj zgradi uspjeti da napravi još kvalitetniji program i da i dalje bude javni emiter u pravom smislu te riječi - rekla je Lolić-Močević.

RTRS je jedan od tri ravnopravna emitera u okviru Javnog servisa BiH, koji prati dešavanja, prije svega, u Republici Srpskoj. Program televizije mogu da prate gledaoci u cijeloj RS, dijelu FBiH, Srbije i Crne Gore, te Hrvatske, a putem Interneta i satelita BiH (od 15.30 do 17.00) i gledaoci širom svijeta.

Programska šema

Ljetnja programska šema na RTRS-u kreće od 15. juna i trajaće do prvog ponedjeljka u septembru.

- U tom periodu počećemo sa novim programskim sadržajima. Sigurno je da ćemo raditi na poboljšanju zabavno-muzičkog programa, u pregovorima smo za nabavku još kvalitetnijeg filmskog programa, ali biće novina i u informativnom programu - rekla je Lolić-Močević.

Nagrade

Kvalitet programa Radio-televizije Republike Srpske prepoznali su mnogi, pa i grad Banja Luka, koji je ove godine nagradio generalnog direktora ove medijske kuće Dragana Davidovića za izuzetan doprinos novinarstvu i kulturi, kao i Jadranku Mudrenović, dugogodišnjeg novinara i urednika Radija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana