Matura se pamti cijelog života

M. Miljić, M. Čigoja
Matura se pamti cijelog života

Vrijeme maturskih proslava u Srpskoj polako se približava, a kako bi maturanti što ljepši i što srećniji "ušli u svijet odraslih", njihovi roditelji će i ove godine morati da izdvoje pravo malo bogatstvo. Jedno od najvažnijih sjećanja za svakog srednjoškolca svakako je maturska zabava, pa većina njih za to, dugo iščekivano veče, želi da izgleda posebno, da budu što neobičniji, jedinstveni, lijepi...

Imajući tu činjenicu u vidu prodavci su, kao i svake godine, obezbijedili bogatu ponudu haljina, odijela, cipela, torbi, nakita za maturante, a kada to sve pokupuju, roditeljima novčanici uglavnom budu "tanji" i za više od 600 maraka.

Maturanti kažu da se ta noć proslavlja samo jednom u životu i da mora da se pamti, te da im zbog toga nije žao novca koji će potrošiti.

U buticima u Srpskoj već je počela trka za najljepšim svečanim haljinama i odijelima.

U banjolučkom butiku "Jelena šop" kažu da su još u martu učenice srednjih škola u Srpskoj počele da se raspituju za haljine.

- Imamo oko 100 modela kratkih, a između 70 i 80 modela dugih haljina. Potrudili smo se da nabavimo haljine u raznim bojama, šarolike modele od raznovrsnih materijala, tako da djevojke budu obučene što različitije, ali ipak lijepo i svečano - kazali su u "Jelena šopu".

U ovom butiku dodaju da uvijek nastoje da djevojke koje idu u istu školu ne kupe istu haljinu, zbog čega obavezno pitaju maturantkinje iz koje su škole.

- Cijene dugih haljina kreću se od 240 do 350 maraka, dok su kraće haljine jeftinije i one koštaju od 180 do 200 maraka - kazali su u "Jelena šopu".

U banjolučkom butiku "Pirana" kažu da većina djevojaka još razgleda ponudu, ali da iduće sedmice očekuju prave gužve. Dodali su da uglavnom imaju vesele, lagane haljinice u svijetlim bojama, ali da su i za one koje vole tamnije nabavili nekoliko modela.

Poslovođa u butiku "Nikolas" Jasna Durusun rekla je da konstantno moraju da nabavljaju nova odijela, jer maturanti iz raznih krajeva Srpske uveliko dolaze i kupuju odijela za dugo iščekivano veče.

- Cijene odijela kod nas se kreću od 99 do 600 maraka. Kupuju se i svjetlije i tamnije varijante. Većina maturanata bira odijelo koje će moći i kasnije da iskoristi. Uglavnom kombinuju svjetlije košulje sa tamnijim odijelima ili tamnije košulje sa svjetlijim bojama hlača i kaputa - kazala je Durusun.

Kada su u pitanju kravate, kazala je da su moderne uske kravate, čija se cijena kreće od 45 do 65 maraka.

U butiku "Planika" u Banjoj Luci kažu da se cijene cipela i sandala za matursko veče kreću od 80 do 180 maraka.

- Imamo raznih modela i boja cipela i sandala, a maturanti obično prvo kupuju kod nas obuću pa zatim uz cipele traže sebi odijelo ili haljinu - kazali su u butiku "Planika".

U butiku "Retro" kažu da su isključivo za maturu nabavili razne modele sandala i cipela za učenice srednjih, ali i osnovnih škola.

- Imamo sandale kako sa krupnijim, tako i sa sitnijim cirkonima. Specijalno za maturantkinje nabavili smo i cipele koje su otvorene na prstima, kao i zatvorene. Uglavnom se kupuju u crnoj, bež i bijeloj boji, a cijena se kreće od 45 do 85 maraka - naglasili su u ovom butiku.

U butiku "Mango" kažu da ne nabavljaju maturske haljine već raspolažu klasičnim haljinama koje se mogu obući i za matursko veče.

- Haljine koštaju od 75 do 145 maraka, a imamo i razne vrste torbica koje djevojke mogu da nose za maturu. Njihova cijena se kreće od 20 do 50 maraka - kazali su u "Mangu".

Ekskluzivne haljine

Stilista Davor Sladaković kaže da matura predstavlja svečanost koju svaki učenik treba da ispoštuje.

- Maturant treba da bude obučen formalno, originalno i svečano u jednom, jer je završio određeno obrazovanje i stekao zvanje određene struke - kazao je Sladaković.

Modni kreator i vlasnica Modnog studia "SBS" Svjetlana Balaban kazala je da u njenoj novoj kolekciji ima najviše maturskih haljina, kako kratkih tako i dugih.

- Duge haljine su uglavnom ručno rađene, sa mnogo motiva. Ima i puno nabora po haljinama koje su uglavnom lepršave - kazala je Balaban i dodala da su napravljene uglavnom od svile, muslina, saten svile, te od organdina.

Kada su u pitanju boje, dodala je, uglavnom preovladavaju plavo-zelena, puder boja, haljine u bojama bijele kafe, ljubičaste i jarko roze.

- Na haljinama ima i dosta čipke, ali i pojaseva koji imaju detalje na sebi kao što su mašnice - istakla je Balaban i dodala da rade i haljine po narudžbi, kada preporučuju maturantima i kvalitet materijala, kao i šminku, frizuru, cipele, nakit i torbicu koje mogu da ukombinuju sa haljinom.

Ona je istakla da se cijene kratkih haljina u Modnom studiu "SBS" kreću od 200 do 550 maraka, a dugih od 450 do 900 maraka.

- Cijena haljina po narudžbi zavisi od modela, vrste materijala, kao i od toga da li treba nešto dodatno da se radi na haljini - kazala je Balaban.

Modni kreator i vlasnik modne kuće D.OR.F Duško Oraščanin kazao je da maturantkinje uglavnom traže duge haljine sa šlepovima koje sadrže dosta materijala.

- Za razliku od lani, kada su bile tražene crne i bijele haljine, ove godine djevojke traže plave, lila, ljubičaste, crvene i zelene boje - kazao je Oraščanin i dodao da se cijene haljina u modnom studiu D.OR.F kreću od 450 maraka pa naviše.

Oraščanin naglašava da je mnogo lakše kupiti odijelo jer maturanti imaju veliku ponudu odijela za proslavu maturske večeri. On ističe da su maturske večeri svake godine sve glamuroznije.

- Iz godine u godinu kupuju se sve raskošnije i upečatljivije haljine i svi se trude da izgledaju bolje i savršenije od drugih - rekao je Oraščanin. 

Frizura, nokti, solarijum

Troškovi koje zahtijeva proslava maturske večeri ne završavaju se kupovinom nove odjeće i cipela. Da bi maturanti na proslavu otišli u svom najboljem izdanju, mnogi od njih posjećuju frizere, kozmetičare, solarijum. Frizeri i kozmetičari i ove godine imaće pune ruke posla kada dođe vrijeme maturskih večeri.

Maturantkinja Tehnološke škole u Banjoj Luci Snježana Tadić kazala je da je već izabrala haljinu, koja zahtijeva odgovarajuću frizuru, ali i preplanulu boju tijela.

- Haljinu sam platila 250 maraka. Za kupovinu sandala, torbice, nadogradnju noktiju, frizuru, nekoliko odlazaka u solarijum trebaće mi još najmanje toliko novca - kazala je ova maturantkinja.

Modni kreator Duško Oraščanin kazao je da haljina unaprijed diktira kako torbicu i sandale, tako i nakit, šminku i frizuru.

- Po kupovini haljine maturantkinje obično u svakom modnom studiju dobiju "smjernice" kako dalje u nabavku - kazao je Oraščanin. 

Kada su u pitanju frizure, one slatke, pomalo izazovne su savršene za maturu. Šišanje je najvažnija stvar u procesu stvaranja elegantne maturske frizure. Ona mora biti kako u skladu sa vašom ličnosti tako i sa haljinom, cipelama i šminkom. Kosa može biti duga, kratka, ravna ili kovrdžava. Kada je u pitanju izbor maturske frizure, frizeri kažu da nema pravog i pogrešnog odgovora, samo se trebate potruditi da izgledate savršeno od glave do pete.

Postoji veliki izbor frizura, od klasične preko elegantne do moderne šik frizure.

U frizerskom salonu "Danijela" u Banjoj Luci kazali su da prave sve vrste maturskih frizura koje koštaju od 20 do 50 maraka.

- Uvijek se trudimo da maturantima napravimo onakvu frizuru kakvu oni žele - kazali su u frizerskom salonu "Danijela".

U ovom frizerskom salonu dodaju da su kaskadne kovrdže savršene za mature, posebno ako maturantkinje odaberu neku romantičnu haljinu.

- Ukoliko još dodamo simpatičnu ukosnicu, pramenove ili pak cvijet u kosu, frizura će izgledati prefinjeno - kažu u salonu.

Cijena nadogradnje noktiju je različita u većini kozmetičkih salona u Srpskoj, a kreće se od 15 do 45 maraka. Cijena šminkanja takođe varira, a kreće se od 15 do 30 maraka.

Minut sunčanja u solarijumu košta od pola do jedne marke.

Ipak, kako ne bi napravili grešku, kreatori, frizeri kozmetičari slažu se u jednom: "Maturanti, prije svega nosite ono što se vama dopada, jer ako ste vi zadovoljni i ugodno se osjećate, bićete privlačni i ostalima".

Večera

Direktor Ekonomske škole u Banjoj Luci Predrag Damjanović kazao je da đaci ove škole za proslavu maturske večeri, DVD snimak sa proslave i zajednički pano razreda treba da izdvoje 70 maraka.

- Proslava mature je u hotelu "Bosna", a maturanti će imati večeru i dva pića. Sve što budu konzumirali naknadno moraće da plate - kazao je Damjanović i dodao da je proslava mature ove godine u odnosu na prošlu jeftinija za pet maraka.

I u ostalim srednjim školama u Srpskoj cijena večere, DVD snimka i panoa kreće se od 70 do 80 maraka.   

Nakit

Neizostavan detalj za matursko veče svakako je i nakit koji će učiniti da djevojke izgledaju drugačije i glamuroznije.

Prodavci ističu da maturantkinje najčešće kupuju velike minđuše uz koje nije potrebno stavljati ogrlice i drugi nakit. U zavisnosti od toga gdje se kupuju, moderni ukrasi uz haljine se mogu naći po cijeni od pet maraka pa naviše.

Šminka

Iako je trend ovog proljeća da se diskretnom šminkom naglasi prirodna ljepota, šminkeri ističu da je za matursko veče potrebna malo jača šminka, koja ide uz svečane haljine, ali i kako bi "izdržala" čitavo veče.

U kozmetičkom salonu "Nevena" šminkanje košta 20 maraka. Kažu da su djevojke već dolazile, tražile savjete i raspitivale se za cijene.

- Jako je bitno da se šminka slaže sa haljinom koju djevojka nosi. Ove sezone aktuelne su zelene, zlatne i srebrne nijanse. Kada su u pitanju ruževi, preporučujemo crvenu, roza i boju kože. Naravno, to mnogo zavisi i od boje haljine koju djevojke nose kako ne bi bilo nikakvih "odstupanja" - kažu kozmetičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana