Masakr koji je šokirao svijet

Sandra Miletić
Masakr koji je šokirao svijet

Minhenski olimpijski masakr dogodio se na ljetnim Olimpijskim igrama 5. septembra 1972. godine u Minhenu u Njemačkoj.

Tada je osam palestinskih terorista iz organizacije "Crni septembar" ušlo u zgradu gdje su bili smješteni izraelski atletičari i ubili dvojicu, a devetoro uzeli za taoce. Svi taoci su ubijeni tokom kontroverzne akcije njemačke policije u pokušaju da ih spasu. Od osam napadača, petorica su ubijeni tokom akcije spasavanja, dok su trojica uhapšeni i predati Libiji malo manje od dva mjeseca poslije napada, ali nikada im nije suđeno. Gotovo cijeli događaj televizije su prenosile uživo.

Ovaj napad je prouzrokovao brojne akcije izraelske obavještajne službe "Mosad", koje su trajale 20 godina. Događaji u Minhenu uticali su direktno na promjene unutrašnje politike tadašnje Zapadne Njemačke.

Otmica

Članovi palestinske terorističke organizacije "Crni septembar" u akciji koju su nazvali "Ikrit i Biram" upali su u ranim jutarnjim časovima 5. septembra, jedanaestog dana Olimpijskih igara u Olimpijsko selo i uzeli 11 izraelskih sportista i trenera. Teroristi su bili naoružani sa AK-47 puškama tako da nisu imali većih problema da savladaju izraelske sportiste. Taoci su bili David Mark Berger, Zeev Fridman, Džozef Gutfrend, Eliezer Halfin, Josef Romano, Andrei Špicer, Amitzur Šapira, Kehat Šor, Mark Slavin, Džakov Springer i Moske Vajnberg. Vajnberg i Romano ubijeni su na samom početku akcije, a njihova tijela bačena su preko balkona. Teroristi su zahtijevali da se puste 232 Palestinca, koje su izraelske vlasti držale u svojim zatvorima kao i puštanje njemačkih terorista Andreasa Badera i Ulrike Meinhofa, pripadnika Frakcije "Crvene armije", kao i japanskog teroriste Koze Okamote. Izraelska vlada kojoj je na čelu bila premijer Golda Meir odbila je ultimatum.

Pokušaj oslobađanja

Gradonačelnik Olimpijskog sela Volter Troger, predsjednik njemačkog Olimpijskog sportskog saveza Vili Daume, načelnik policije Manfred Šriber, šef obezbjeđenja Olimpijskih igara, bajerski ministar unutrašnjih poslova Bruno Merk i tadašnji njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Ditrih Genšer nude se u zamjenu za izraelske taoce, ali to teroristi ne prihvataju.

Krizni štab pokušava ponovo da pregovara sa vođom terorista koji je sebe nazivao Isa. Uz pomoć predstavnika Arapske lige i šefa egipatske delegacije, Krizni štab uspijeva da produži odgodu ultimatuma do 17 časova. Tokom ovog perioda su teroristi putem radija i televizije saznali o namjerama njemačke policije za oslobađanje talaca. Ispostavilo se da njemačke vlasti nisu teroristima isključile struju i da nisu udaljili novinare iz Olimpijskog sela, pa se odustaje od akcije.

Greške policije

Teroristi zatim zahtijevaju da im se omogući let do Kaira na šta njemački pregovarači pristaju. Dva helikoptera njemačke granične policije transportovala su teroriste i taoce do aerodroma "Furštenfeldbruk", gdje ih je čekao avion sa uključenim motorima i rezervoarima punim goriva.

Njemačka policija planirala je da napadne teroriste na aerodromu gdje su bila stacionirana samo petorica snajperista. Policija je pogrešno mislila da je samo pet terorista, ali ih je bilo osam. Oko 23 časa kada su helikopteri koji su dovezli taoce i teroriste trebali da se udalje, snajperisti otvaraju vatru. Istovremeno, policija je sa reflektorima osvijetlila područje gdje su bili teroristi. Snajperisti nisu imali nikakav radio kontakt jedni sa drugima tako da su djelovali bez prethodnog dogovora. Osim toga nisu imali ni noćne nišane kao ni zaštitne kacige. Tada je pogođen samo jedan terorista, dok trojica skrivenih iza helikoptera odgovaraju na vatru.

Pogibija talaca

Razmjena vatre je trajala oko 45 minuta prije nego što su došla policijska blindirana vozila. Vidjevši dolazak vozila jedan od terorista u prvom helikopteru otvara vatru na bespomoćne taoce, dajući mogućnost drugoj dvojici terorista da izađu iz svog zaklona. Istovremeno i on istrčava iz prvog helikoptera bacivši prije toga ručnu bombu na taoce koji svi ginu. Snajperisti su uspjeli da ubiju trojicu, ali je ostalih pet talaca ubijeno za vrijeme borbe.

Akcija je tako doživjela pravi fijasko. Svi taoci su poginuli, policijski komandant Anton Fliegerbauer, koji nije učestvovao u pucnjavi i koji je sve posmatrao sa kontrolnog tornja, smrtno je pogođen u glavu, a ranjen je i pilot jednog helikoptera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana