Mardokovo spasavanje novina

Milenko Kindl
Mardokovo spasavanje novina

Medijski magnat Rupert Mardok objavio je najnovije podatke o poslovanju svog globalnog medijskog carstva. Zadovoljan profitom posebno je naglasio da je u jednom mjesecu, koliko je na tržištu revolucionarni Appleov elektronski uređaj tablet iPad, njegov najvažniji američki dnevni list "Vol strit žurnal" prodao 64.000 elektronskih pretplata za korisnike iPada.

- Ovo je nadmašilo moja očekivanja. Uvjeren sam da je iPad revolucionarni uređaj koji može u budućnosti da spasi cijelu novinsku djelatnost, rekao je Mardok.

Cjelokupna svjetska novinska industrija u dubokoj je krizi, uglavnom zbog interneta koji omogućava besplatno čitanje mnogih sadržaja. Internet portali kradu intelektualno vlasništvo printanih medija, u kojima zbog toga padaju tiraži i prihodi od oglasa.

Izdavači su pokušali da spasu novine tako što su otvorili prodaju uz pretplatu na internetu ili su njihove sadržaje otvorili potpuno besplatno s nadom da će pad marketinga u štampi dovesti do povećanja oglašavanja na veb stranama. Međutim ništa od toga nije se desilo.

Nove generacije okrenule su se novim medijima i informišu se na novi način, kratkim vijestima preko besplatnih internet portala, koji informišu ukratko i o onome što ima u novinama.

Zbog toga je Mardok prije nekoliko mjeseci najavio rat "Guglu" zbog zaštite autorskih prava svojih novina, ali ga u tome niko nije podržao. Mardok je upozoravao da informacija ne može biti besplatna, da kvalitetna informacija mora da ima cijenu i da onaj ko je koristi, pa i na internetu, mora za nju da plati.

A onda se pojavio iPad i Mardok je shvatio da je došao spas. Apple je oblikovao sistem pristupa iPada zaštićenim internet sadržajima samo preko svog sajta, tako da je sadržaj novinskih informacija dostupan preko tog sajta potpuno zaštićen i može se naplaćivati.

Mardok je prvo na iPad ponudio sadržaj "Vol strit žurnala" namijenjen poslovnim ljudima, koji je uvijek imao specifičnu publiku, naviklu da u listu dobije informacije koje su joj ne samo zanimljive, nego i poslovno vrijedne. I tu je pogodio.

Mardok najavljuje da će uskoro i druge listove početi da prodaje preko iPada i ukida slobodni pristup sajtovima svojih listova na internetu. Očekuje se da bi već za nekoliko mjeseci trebalo da zatvori slobodan pristup sajtovima svojih najvažnijih britanskih listova "Tajms" i "San".

Iako je pozvao i druge izdavače da postupe isto, sa posebnom pažnjom se prati kako će reagovati "Njujork tajms", koji prolazi kroz veliku finansijsku krizu, a sumnjičav je prema svemu što pokreće Mardok.

Iako je Apple ranije ponudio "Njujork tajmsu" ono što je Mardok prihvatio, oni su u poslednji čas odustali.

Pored toga upravo posljednjih sedmica buknuo je veliki novi rat između "Vol strit žurnala" i "Njujork tajmsa". Ova dva njujorška lista do sada nisu bila direktna konkurencija, jer je "Njujork tajms" tipični dnevni list s informacijama iz svih sfera života okrenut jako lokalnoj zajednici, dok je "Vol strit žurnal" sve donedavno bio isključivo poslovni list namijenjen privrednicima i berzi.

Upravo zbog toga Njujorčani su kupovali oba lista, ali nakon što je Mardok kupio "Vol strit žurnal" počeo je da ga mijenja u dnevni list i preotima čitaoce "Njujork tajmsu". Mardok smatra da nema mjesta za oba lista i pokušava da iskoristi priliku, jer je "Njujork tajms" u ozbiljnim gubicima, otpušta zaposlene i smanjuje obim novina.

Posljednji udarac koji je zadao konkurenciji je u digitalnoj sferi, u kojoj je "Njujork tajms" do sada vodio.

Vlasništvo

Mardok je danas vlasnik brojnih novina i magazina u Australiji, ključnih novina u Britaniji, kao što su Jimes, Sun, News of the World, brojnih novina i magazina u SAD među kojima su New York Post, Wall Street Journal. Ima brojne televizije širom svijeta - Skaj u Britaniji i Italiji, Foks u SAD, Star TV na Dalekom istoku.

Mardok je vlasnik i filmskih studija i internet portala.

iPad

iPad je lagani tablet s ekranom u bojama dovoljno velikih dimenzija da se na njemu lako može čitati tekst, baš kao da se u ruci drži knjiga, pa je već postao privlačan medij za čitaoce. Atraktivno je dizajniran, vrlo lagan i prikladan za upotrebu, a ima velike tehničke mogućnosti za prikazivanje najrazličitijih sadržaja. Uz pomoć mobilne telefonije može se povezati s internetom i služiti kao računar.

Do sada je u SAD prodato milion iPada, a vjeruje se da će ih ubrzo biti prodato nekoliko desetaka miliona. Procjene svjetske prodaje višestruko su veće - stotine miliona ljudi će postati vlasnici iPada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana