Mapa koja pokazuje kako Evropa polako umire

Daily Telegraph
Mapa koja pokazuje kako Evropa polako umire

Jedan od najreprezentativnijih primjera je Italija, zemlja u kojoj je zabilježen najnižni prirodni priraštaj još od osnivanja te države 1861. godine, piše Dejli telegraf.

"Nalazimo se u trenutku kada ljude koji umiru ne zamjenjuju novorođeni. To znači da smo mi zemlja koja izumire", upozorila je nedavno italijanska ministarka zdravlja Beatriče Lorencin.

Međutim, Italija nikako nije usamljeni primjer odumiranja nacija na starom kontintentu. Zapravo, na nivou cele Evrope uglavnom se bilježi se pad nataliteta.

Uprkos tome što su Ujedinjene nacije objavile da je u period od 2010. do 2012. godine broj stanovnika planete porastao za 1.2 posto, prirodni priraštaj evropskih zemalja uglavnom je negativan.

Broj rođenih ljudi u većini evropskih zemalja iznosi manje od deset po hiljadi stanovnika. Upečtaljivo je i izdvajanje Kosova koje bilježi godišnji rast populacije od 0.9 posto, dok među zapadnim evropskim zemljama prednjače Luksemburg (godišnji rast populacije - 2,3 posto), Velika Britanija i Belgija (0.6 posto) i Francuska (0.5 posto)

Dejli Telegraf piše da na rast evropske populacije može uticati sve veći broj mladih imigranata koji u evropske zemlje dolaze u potrazi za boljim životom.

Podaci na osnovu kojih je mapa urađena potiču od Svjetske banke. Priložena mapa pokazuje kolika je stopa nataliteta u evropskim, ali i ostalim zemljama svijeta, od kojih su mnoge znatno ispred Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana