Manijaci i pedofili vrebaju iza svakog ćoška

Goran Obradović
Manijaci i pedofili vrebaju iza svakog ćoška

Banjaluka - Nedavno silovanje i ubistvo Tijane Jurić, a potom i Ivane Podraščić u Srbiji pokazalo da se i na ovim prostorima pojavljuje sve veći broj monstruma koji su spremni na svirepe zločine.

Kada je u pitanju teritorija BiH, nije bilo ovakvih monstruoznih zločina, ali je bilo dosta slučajeva u kojima su silovane maloljetnice, ali i maloljetni dječaci.

Srbiju su u samo dva mjeseca potresla dva velika zločina u kojima su silovane i ubijene pomenute djevojčice, a ne treba zaboraviti ni brutalno ubistvo Milice Barašin (16), koju je 2010. godine u blizini njene kuće u Somboru zaklala i dalje nepoznata osoba. Iste godine Mladen Ogulinac (52) silovao je i ubio osmogodišnju Mariju Jovanović. Ogulinac je u međuvremenu umro u zatvoru, a mediji u Srbiji su tada objavili da je on i 15 godine ranije pokušao da siluje jednu djevojku, ali za to nije osuđen.

Kastracija

Upravo zbog toga sve je više zagovornika koji smatraju da treba uvesti hemijsku kastraciju za silovatelje i pedofile.

- Nisam siguran da neću ponoviti zločin kad mi istekne kazna. To je neka sila koja me tera. To je jače od mene. Zato tražim da me kastriraju medicinskim putem - ovako se sudijama Vrhovnog suda prije sedam godina obratio zatvorenik osuđen zbog serijskih silovanja učenica u Novom Sadu. Njegovoj molbi nije udovoljeno jer u zakonu u Srbiji, kao i u većini zemalja okruženja ne postoji mjera hemijske kastracije.

U stručnoj javnosti mišljenja su podijeljena. Jedni tvrde da hemijska kastracija ne rješava problem seksualnog nasilja, jer tu nije riječ samo o seksualnom zadovoljenju, već i o činu moći i dominaciji. Drugi se pozivaju na praksu zemalja koje su uvele hemijsku kastraciju, poslije čega silovatelji u velikom broju slučajeva nisu ponavljali krivično djelo.

Međutim, sa stanovišta medicine i medicinske etike, izvršenje ove sankcije je sporno, jer se pretpostavlja da se silom preduzima neka radnje protiv tijela nekog lica, bez njegove saglasnosti.

Zločin

Početkom oktobra uhapšen je Darko Kostić (39) iz Beograda zbog sumnje da je krajem jula ove godine silovao i ubio djevojčicu Ivanu Podraščić (13). Poslije hapšenja on je policiji pokazao gdje je sakrio tijelo nesrećne djevojčice.

Prema njegovoj izjavi, on je 31. jula silovao Ivanu, a pošto je ona dozivala pomoć, uzeo je motiku i više puta je  njom udario, a zatim njeno tijelo umotao u ćebe i odbacio u obližnju rijeku.

Tokom saslušanja u policiji do detalja je opisao zločin i nije ni na trenutak pokazao kajanje. On je i ranije odslužio zatvorsku kaznu zbog silovanja.

Samo nekoliko dana prije nestanka Ivane Podraščanin, Dragan Đurić (34), mesar iz Surčina, ubio je Tijanu Jurić (15). On je poslije hapšenja policiji, potpuno hladan i bez emocija, ispričao sve detalje zločina. Rekao je da je sreo Tijanu koja je išla pješke i zatim je udario vratima od automobila. Ona je pala i počela da zapomaže, zbog čega ju je udario nekoliko puta pesnicom u glavu, ugurao u vozilo i odvezao. Dva kilometara dalje, zaustavio se izvukao je iz vozila i svukao odjeću sa nje, te je seksualno zlostavljao. Kada je počela da doziva pomoć, on ju je zadavio duksericom i tijelo zakopao.

U Hrvatskoj se još spominje slučaj kada je u junu 2011. godine Dragan Paravinja silovao i ubio maloljetnu Antoniju Bilić iz Drniša. Ona je tada stopirala pored puta, a on je zaustavio kamion i tokom vožnje joj se nabacivao. Zatim je zaustavio vozilo i pokušao da je siluje, a zatim je ubio i bacio njeno tijelo.

Pedofili

Na području Republike Srpske nije bilo otmica i ubistava maloljetnica, ali je bilo dosta slučajeva gdje su članovi porodice silovali djevojčice.

Banjalučanin D. M. (38) je sredinom juna ove godine u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen na 15 godina zatvora zbog polnog nasilja na svojom osmogodišnjom kćerkom. On je prema presudi oko 15 mjeseci seksualno iskorištavao kćerku.

Na 15 godina zatvora osuđen je i S. T. (45) iz Čelinca zbog sumnje da je duže od dvije godine silovao maloljetnu kćerku. Djevojčica više nije mogla da trpi očevu torturu i sve je ispričala policiji. Inspektori koji su radili na ovom slučaju ostali su šokirani kada im je ona ispričala sve detalje ovog zločina.

Regiju je zgrozio i slučaj kada je u Banjaluci 23. juna 2011. godine uhapšen socijalni radnik Anđelko Đokić zbog sumnje da je sa Igorom Račićem seksualno iskorištavao štićenika (16) Centra za socijalni rad.

On je pravosnažnom presudom osuđen na šest godine zatvora, a Račić je dobio godinu zatvora. Prema ovoj presudi, Đokić je iskoristio maloljetnog štićenika banjalučkog Centra za socijalni rad tako što mu je obećao da će riješiti sve njegove probleme u vezi sa liječenjem u Centru za mentalno zdravlje. Poslije tih obećanja Đokić je maloljetnika odveo u svoju vikendicu u naselju Jablan kod Laktaša da mu pomogne u radu u voćnjaku. Tu je maloljetnika naveo da skine odjeću te ga seksualno iskoristio. To je radio od septembra 2010. do marta 2011. godine.

Psiholog

Psiholog Aleksandar Milić kaže da se radi o ljudima koji imaju duboki poremećaj ličnosti i određene smetnje u normalnim komunikacijama sa osobama suprotnog pola, a imaju i izraženije potrebe zadovoljenja seksualnih nagona.

- Oni tada traže priliku da bez predviđanja posljedica napadaju osobe koje ne mogu da im pruže otpor. Često biraju i mjesta gdje ih drugi ne mogu omesti - istakao je Milić.

Dodao je da ti poremećaji često nisu uočljivi, jer oni to vješto skrivaju i ispoljavaju ih u samo njima pogodnim situacijama.

- Moguće je primijetiti i druge oblike devijacija, a to se odnosi na njihove ranije poremećaje u odrastanju i tada više obratiti pažnju na njih - pojasnio je Milić.

Kazne

Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske za ubistvo se može izreći kazna od najmanje godinu do dugotrajnog zatvora.

Za ubistvo se kazne kreću od godine do osam godina, a za teško ubistvo i ubistvo maloljetnika najmanje deset godina do izricanja dugotrajnog zatvora.

Za silovanje kazne se kreću od godine do deset, a ako je prilikom silovanja žrtva umrla, najmanja kazna je pet godina.

Ukoliko je pri silovanju narušeno zdravlje žrtve i nanesena teška povreda, može biti izrečena kazna od tri do 15 godina.

Kada je u pitanju obljuba djeteta, sud izriče kaznu od godine do dugotrajnog zatvora.

Seksualno zlostavljanje

Psiholog Aleksandar Milić rekao je da najveće posljedice ostavljaju slučajevi seksualnog zlostavljanja djece.

- Kod djece to ostavlja tragove, ali ako se na vrijeme uoči i radi sa tim djetetom, posljedice će biti manje. U slučajevima gdje se to ne otkrije na vrijeme, kada roditelj zlostavlja kćerku od njene osme ili devete godine, pa dok ona ne skupi snage da mu se suprotstavi, posljedice su ogromne i dugoročne - rekao je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana